boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
0 06.09.2017 17:31:22

Svet motokrosa, boj se! Tokrat na dirkališču kar dva Gajserja!

Tit Košir
Konec tedna bodo motokrosisti, ki so prvi septembrski konec tedna gostovali na edini postaji svetovnega prvenstva v ZDA, spet v Evropi. Sezona se počasi končuje, nizozemski Assen bo predzadnja postaja, med slovenskimi udeleženci dirk pa bosta tokrat kar dva Gajserja.

Poleg svetovnega prvaka Tima, ki bo krono verjetno predal že na tej dirki, bo tekmovale še njegov oče in trener Bogomir, seveda ne v isti kategoriji. Nastopil bo na preizkušnji svetovnega pokala za veterane, Tim Gajser pa bo imel tudi v elitnem razredu MXGP slovensko družbo, saj bo nastopil še Jernej Irt.

Tim Gajser je v nedeljo na dirki svetovnega prvenstva v ameriškem Jacksonvillu osvojil četrto mesto v elitnem razredu MXGP, potem ko je bil četrti v prvi vožnji in sedmi v drugi. Zmage v ZDA se je veselil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je tako še ohranil nekaj teoretičnih upov na naslov prvaka; precej bližje pa je prestižni lovoriki Italijan Antonio Cairoli, saj potrebuje na Nizozemskem le še nekaj točk.

Italijan ima namreč v seštevku že 96 točk naskoka. Ob ugodnem razpletu bi se lahko z devetim naslovom svetovnega prvaka v karieri okrona že po prvi vožnji na domačem terenu svojega največjega konkurenta ter ekipnega sotekmovalca Herlingsa. Ta je sicer v vrhunski formi in za nedeljsko dirko kot specialist za mivko ostaja glavni favorit za zmago.

Proga v Assnu pa ni na Gajserjevem seznamu najljubših prog. Lani je Makolčan, ki bo v petek praznoval 21. rojstni dan, v Assnu dosegel najslabši rezultat v sezoni, v kateri je na koncu sicer postal svetovni prvak. Že nekaj dirk je jasno, da Gajser letos naslova ne bo ubranil, saj je bil med sezono poškodovan in ni odpeljal vseh dirk. Za zdaj kaže, da bo letos osvojil skupno peto mesto, kar je glede na okoliščine dober rezultat.


Cairoli ima po ZDA 673 točk, Herlings 577, tretji je Francoz Gautier Paulin s 545. Gajser je ostal skupno peti, ima pa 485 točk.

"Zadnje dni sva se s Timom spet veliko pogovarjala. Imam občutek, da se stvari premikajo na boljše. Že na začetku sezone sem povedal, da bo vse odvisno od Tima. Sezona še zdaleč ni enostavna. Tim je vsakič sposoben zmagati. Tudi na mivki. Kako bo ta vikend, pa bomo videli," je napovedal Timov oče in trener, Bogomir Gajser.

Drugi slovenski predstavnik v najmočnejši kategoriji bo Jernej Irt. "Iskreno povedano se dirke v Assnu ne veselim preveč. Zaradi poškodb letos nisem imel dovolj časa za treninge na mivkastem terenu. Takšen teren mi že v normalnih razmerah ne leži. Kljub vsemu sem nekoliko bolj optimističen zaradi trenutno dobre forme, ki jo kažem v zadnjih mesecih," je napovedal Irt.

V Assnu bo potekal tudi svetovni pokal za veterane. Na dirki bo tekmoval Bogomir Gajser. "Na dirko grem z velikim veseljem, ker je to moje življenje. Veliko časa za trening poleg vseh obveznosti nimam. To delam zase, za svojo kondicijo in ker se dobro počutim. V Assen grem sprostit energijo. Moje telo potrebuje napor. Svetovnega pokala, ki je bil nekoč svetovno prvenstvo, se udeležujem že vrsto let," je pred svojo dirko leta povedal Bogomir Gajser. In kakšen je njegov cilj? "Cilj je osvojiti točke. Vsako leto pridejo mlajši veterani, jaz pa sem vsako leto starejši. Mislim, da sem trenutno med najstarejšimi," je v smehu dodal Gajser. Na tekmovanju bo imel močno konkurenco, saj je na dirko sprejetih petdeset tekmovalcev, prijavilo pa se jih je okrog sto.

Prva vožnja kategorije MXGP bo na sporedu v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike