Astro

Zelo razvpita in v teh dneh močno aktivna: zvezda Algol

Tanaaz
15. 5. 2024, 16.15
Deli članek:

Algol je zvezda, ki se je drži sloves najbolj razvpite na vesoljskem nočnem nebu. Ker bo posebno aktivna prihodnje tri dni, od 16. do 18. maja, je to prava priložnost, da jo bolje spoznamo.

AdobeStock
Podoba zvezde Algol, boginje in pošasti, kot si jo je zamislila umetna inteligenca.

Algol je begala že starodavne opazovalce neba: vsa svetla je bila opazna na nočnem nebu, pa je izginila in se nato spet pojavila …
Takrat je bilo njeno prikazovanje uganka, zdaj pa vemo, da je Algolino izginotje posledica dejstva, da gre za dvojno zvezdo, ki se vsakih nekaj dni zasenči.

Prav zaradi gibanja, ki je posledica stalnega mrka in transformacije, ki ji je Algol podvržena vsakih nekaj dni, si je prislužila zlovešč sloves; kot zvezda, ki ji ne gre zaupati.

Algol je pogosto poimenovana celo Utripajoče oko demona in jo povezujejo z zlom, trpljenjem, bolečino, smrtjo, zastrupitvijo in tragedijo.

Algol in mit o meduzi

Razvpita zvezda, ki se nahaja v ozvezdju Persus, v zodiaku bika, naj bi predstavljala središče Meduzine glave ali tretjega očesa in je tesno povezana z njenim mitom.

V grški mitologiji je bila Meduza gorgona, katere lasje so bili narejeni iz kač. Pravijo, da je bila grozljiv prizor, in vsak, ki jo je pogledal, je okamenel oziroma se spremenil v kamen.

Ko pa so ji odsekali glavo, je Meduza postala močno orožje v boju. Če bi stal za njo, bi bil zaščiten, če pa bi stal pred njo, bi se spremenil v kamen.

A Meduza ni bila vedno taka. Pravzaprav se je pojavila kot orakeljska boginja, vendar jo je ljubosumna Atena spremenila v gorgono. Perzej je nato odsekal Meduzino glavo in jo dal Ateni, da jo uporabi v boju.

Čeprav je bila Atena njena nekdanja sovražnica, je bila vseeno delno hvaležna Meduzi za zmage v svojih bitkah. Navsezadnje je Meduza po smrti postala močnejša in – kako ironično – po njunem konfliktnem razmerju je postala tudi Atenino skrivno orožje.

Meduza je močan simbol magije, transformacije in ženske moči. Čeprav je pošast, njeni kačji lasje odganjajo zlo in krepijo njene psihične sposobnosti. Kri, ki je kapljala iz njene odrezane glave, naj bi rodila novo življenje in je bila povezana z magijo menstrualnega cikla … Ko se je Meduza spremenila v gorgono, je postala mogočna, a na svoji poti je tiste, ki jih je srečevala, bodisi ščitila bodisi ubijala.

Povezovanje Meduze z Algol in posledično podajanje zloveščega ugleda v patriarhalnem svetu niti ni presenečenje. Če Algol uteleša energijo Meduze, uteleša pošast, pa tudi boginjo, orakelj in neverjetno moč preobrazbe.

Če pogledamo nekoliko globlje v mitologijo, povezano z Meduzo, lahko ugotovimo, da je njena zgodba vsekakor tragična. Boginja je bila brez lastne krivde spremenjena v gorgono, obglavljena in nato uporabljena za verjetne moči zaščite.

Vendar je kljub tragediji, preobrazbi iz boginje v pošast in obglavljenju, uspela obdržati svojo moč. Meduza se je prerodila in skozi vsako preobrazbo postajala le še močnejša.

Drugačen pogled na Algol

Namesto da bi na Algol gledali kot na zvezdo tragedije, jo lahko dojemamo tudi kot zvezdo transformacije, magije, zaščite in moči.

Algol se pogosto pojavi v astroloških kartah radikalnih umetnikov in podjetnikov. Izstopala je v Picassovi karti, ki je svoj čas veljal za revolucionarja. Ta simbol je bil močan tudi v karti princese Diane, ki je, čeprav je utrpela tragičen konec, danes čaščena po svojih svetniških dejanjih in pogumu, ki ga je potrebovala, da se je zoperstavila monarhiji.

Algol, ki počiva na 26 stopinjah tropskega zodiaka bika, nas opominja, da imamo kljub morebitnim tragedijam tudi veliko moč.

Tudi mi lahko znova vstanemo, se preobrazimo in najdemo nov namen, ne glede na to, kam nas življenje ponese.

Algol se ni treba bati. Ko se njena energija uporablja zavestno, je neverjetno močna in je lahko močan portal psihične in fizične zaščite. Pravzaprav mnogi Meduzino glavo nosijo kot močan talisman za zaščito in na Algol lahko gledamo enako.

Delo z energijo Algol

Od 16. do 18. maja, ko se Algol poravna s Soncem in je najmočnejša na kozmičnem nebu, preverite, ali se lahko povežete z zaščito, močjo in magijo, ki jo prinaša. Preverite, ali lahko z njeno energijo iz tega obdobja izstopite močnejši.

Algol lahko uporabimo za krepitev moči, dvig samozavesti in lažje vstopanje v žensko moč. Prav tako lahko okrepi psihične sposobnosti in se uporablja za čiščenje negativnosti iz našega energetskega polja.