Subtilno

Imate občutek, da živite kot v krču? Morda ste žrtev manipulacije

Neja Kralj
30. 5. 2023, 14.59
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 15.02
Deli članek:

Morda svojih občutkov niti ne znate dobro opisati. Hkrati pa v sebi zaznavate mešanico čustev in se vam zdi, da se vam bo »zmešalo«.

AdobeStock
Taka manipulacija povzroča močen dvom v lastne spomine, zaznave in sodbe, zato vsakogar čustveno in psihično iztiri iz ravnovesja.

Preveva vas nekakšna majhnost, nemoč, nevrotičnost in se vam hkrati zdi, da vas duši ... Sprašujete se, ali ste še pri zdravi pameti. Ugibate, in očitno še niste »notri«, a življenje v krču, ki ga povzročajo ti občutki, vas v resnici lahko pripelje do tja.

DOGNANJA

Psihologi, psihiatri in drugi raziskovalci človekove duševnosti so način življenja v krču tudi poimenovali. Kot vzrok navajajo tako imenovani »gaslighting« – kar bi lahko metaforično prevedli kot zamegljevanje ali zatemnitev uma, to je taktika, ki jo uporabljajo manipulatorji. 

Izraz izvira iz gledališke igre in kasneje filma Plinska svetilka (Gaslight), v katerem moški sistematično manipulira z ženo, da bi ji naprtil norost, z zmanjševanjem njenega zaupanja v lastno zaznavo in spomin.

Znanstveniki so jasno opisali vzroke, ki privedejo do občutka zamegljenosti uma. Gre za subtilno mentalno manipulacijo in psihično zlorabo, ki jo nad nami izvaja okolica oziroma nekdo iz naše okolice.

»Psihopati, sociopati in narcistični tipi manipulatorskih ljudi so vse okoli nas, le da jih ne prepoznavamo. Zameglijo nam pogled, počasi nas prežamejo … in navsezadnje je, kot da bi nas pojedli in pustili od celote, kar smo nekdaj bili, le še lupino,« pojasnujejo, a tudi podajo navodila, ki prinašajo rešitev.

Pogoj je, da prepoznate takega manipulatorja še pravočasno in znake, da uporablja to taktiko.

Navajamo torej opozorilne znake, ki razkrinkajo subtilnega manipulatorja – podrobno jih preučite, nato pa še bolj pozorno opazujte, s kom imate v svojem vsakdanu opravka. In temu primerno seveda ljudi, ki vam naštete občutke vzbujajo, iz svojega življenja za vekomaj črtajte.

TIPIČNI ZNAKI

Če na katerokoli od 15 navedb odgovorite pritrdilno, je to seveda znak za alarm.

1) V odnosu s prijateljem, partnerjem, sinom, hčerko, mamo, očetom, sestro, bratom, sodelavci, šefom ali kom drugim v vašem življenju nekaj »ni«, kot bi moralo biti, da bi vam bilo lepo, a ne morete natanko pojasniti ali določiti, kaj bi to bilo.
2) Pogosto se spomnite svoje nesposobnosti v povezavi s preteklimi dogodki, za katere menite, da ste v njih zatajili, zaradi česar ste psihološko povsem brez moči.
3) Počutite se zmedene in dezorientirane.
4) Ob določeni osebi se počutite ogrožene in na robu, vendar ne veste, zakaj.
5) Čutite potrebo, da se ves čas opravičujete za to, kar počnete, ali za to, kdo ste.
6) Nikoli se ne počutite dovolj dobro in poskušate izpolnjevati pričakovanja in zahteve drugih, četudi so nerazumni in se morda celo zavedate, da vam nekako škodijo.
7) Imate občutek, kot da je z vami nekaj bistveno narobe, na primer da ste nevrotični, izgubljeni ali da nekaj izgubljate.
8) Počutite se, kot da nenehno pretiravate ali ste preveč občutljivi.
9) Počutite se osamljene, nerazumljene, potlačene, nekako v brezupu.
10) Težko zaupate lastni presoji in ne glede na argumente se odločite, da verjamete sodbi drugega.
11) Hitro se prestrašite in prevzame vas občutek, da je nekaj grozno narobe, vendar ne veste, kaj bi to bilo in zakaj strah.
12) Težko sprejemate odločitve, ker ne zaupate vase in lastni presoji.
13 Počutite se, kot da ste precej šibkejša različica sebe in ste bili v preteklosti veliko bolj močni in samozavestni.
14) Občutite krivdo, ker se ne počutite srečne kot nekoč, zato tudi svojih bližnjih in okolice ne morete osrečevati.
15) Preveč ste prestrašeni zaradi morebitnih reakcij okolice, da bi govorili, kaj šele izrazili svoja čustva – zato preprosto molčite.