Mogočna sila

Luno lahko vsak izkoristi sebi v prid, a šele ko ve, kako deluje

Mateja Cvetko, jasnovidka in energijska terapevtka
18. 5. 2023, 15.23
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 09.35
Deli članek:

Luna s svojim sijajem dobesedno začara. In če z njo sodelujete, vam prinese magičnost, moč privlaka tistega, česar si želite … in tako pripomore k lahkotnosti vaših življenj.

Profimedia
Največ pozornosti smo vajeni posvečati polni luni, a na nas vplivajo vse njene faze.

Luna najhitreje spreminja znamenja, največ tri dni ostane v enem, nato se premakne naprej, v naslednje.
Zato velja, da šele ko z opazovanjem sebe, svojih reakcij in počutja najdete pravi ritem, kaj vam kdaj ustreza in kako se odzivate na lunino delovanje, vstopite v pravi tok življenja.
Ko začnete tako rekoč dihati z Luno, se avtomatsko odprete sprejemanju obilja in čiste življenjske energije.

PRINCIPA LUNE
Za Luno velja, da nosi jin energijo, ženski princip, v astrološki karti predstavlja mamo. Če je Sonce aktivna energija, oče, je Luna njegovo nasprotje. Vendar vas luna v menah, torej ko nastopi mlaj, polna luna, ali krajec aktivira, kar je jang princip. In če sledite tem fazam, se, ko je luna v jin fazi, umirite, umaknete vase, ko pa je v jang fazi, se aktivirate, zares sodelujete z energijami.
Jin faza – ženski princip, delovanje navznoter
Luna vam pomaga v sebi aktivirati mehkobo, sprejemanje, v tem hitrem tempu, ko si redko vzamete čas za samo biti tukaj in zdaj. Čutiti dogajanje po energijskih telesih, če posebej na eteričnem in v srcu. Pri umiritvi vam lahko najbolj pomaga meditacija, dihanje. Pri tem pa opazujte, kateri del vas se zna odpirati energijam narave, angelskim energijam, lahko tudi kvalitetam zadovoljstva, veselja, ljubezni, da se temu prepustite. Opazujte svoje reakcije, ali to znate sprejeti zares. Za začetek si recite: danes počivam v zadovoljstvu – zaprite oči in čutite, kaj se v vas dogaja. Koristna vaja je tudi, da si predstavljate, da lebdite, in sprostite vsako mišico, sklep, vse predele, ki sicer ohranjajo zakrčenost, težo. Na koncu boste čutili mehkobo po vsem telesu.
Jang faza – moški princip
To je obdobje luninih men, torej mlaj, prvi krajec, polna luna in zadnji krajec. Za takrat na splošno velja, da so ljudje bolj nemirni, sitni, nervozni, impulzivni, se samodejno aktivirajo z energijo, ki je v njih. Na plan pridejo stara čustva, ki so jih sicer uspešno skrivali. Marsikdo v tem obdobju ne more spati. Če bi energijo, ki se takrat prebudi v vas, usmerili v svoje cilje, želje, v nekaj koristnega oziroma pozitivne spremembe, pomislite, kakšna aktivacija v plus bi to bila.

KAKO SODELOVATI Z LUNO
Ko je luna v jang fazi, je čas za rast, ko pa je v jin fazi, je čas za počitek, regeneracijo.

Jang
Zato je ob mlaju čas za nove začetke, saj ste takrat polni življenjske energije in strasti. Na dan mlaja razmislite, kje želite spremembe, kaj želite začeti na novo, na kakšen način. Željo razdelajte, kateri koraki so potrebni in kako se tega lotiti. Načrt si napišite. Začnite prvi dan po mlaju, naredite prvi korak k spremembi in nato po novem načinu nadaljujte.

Jin
Po nekaj dneh pride jin faza, ko se ustavite in poglejte, kako načrt napreduje, kako se počutite, ali lahko sprejemate podporo. Kot da bi se umirili in dogajanje spremljali z razdalje. S tem željo spustite in dovolite energijam, da vam pomagajo videti širšo sliko ali nove načine delovanja, saj če imate željo že dlje časa, je veliko možnosti, da stari načini delovanja niso prinesli rezultatov.

Jang
Prvi krajec je obdobje, ko se je na podlagi novih spoznanj iz jin faze treba znova aktivirati. Če je želja prava, boste dovolj vztrajni, z lahkoto se boste dogovorili za sodelovanje, če bo to potrebno, saj vam bodo prvi rezultati ali spremembe v plus dali veselje in voljo za napredek. Kot nekakšen uvid, kako se gradijo novi temelji in kaj vam prinašajo. Pomembno se je osredotočiti na tisto, kar je pomembno, in ohranjati optimizem.

Jin
V jin fazi, ko luna raste, se sproščajte z dihanjem, poiščite tisti del sebe, ki zaupa in verjame, da se bo želja uresničila v optimalnem času. Meditirate lahko z vidika notranjega otroka; vizualizirajte, kako bo, ko bo vaša želja že uresničena.

Jang
Polna luna ali ščip odseva vse, kar je v vas, in zaradi takega odziva se lahko zgodi, da odnehate, se vam zdi kaj brez smisla, zato v tem obdobju izkoristite možnost energijskih terapij. Če se namreč potrudite, lahko marsikaj opustite, energije so odprte in lahko naredite večji preskok v načinu delovanja. V tem času usmerite pozornost k sebi, ne obremenjujte se z okolico ali s pretiranim delom. Lotite se čiščenja telesa in duha ter doma. Sonce in Luna sta namreč nasproti iz zato je vse osvetljeno. To lahko vzbudi močna čustva, a jih usmerite raje v praznovanje življenja. Ko začne luna naslednji dan upadati, in vse do mlaja, pa je čas za sprejemanje obilja, zemeljskega blagostanja, napredek v financah.

Jin
Pri želji, na kateri delate, se v tem času že vidi napredek, ugotovili ste tudi, ali je to res prava želja za vas. Če v vas ni več toliko strasti, ognja, premislite, ali jo je treba usmeriti malo drugače. V jin fazi se osredotočite na hvaležnost, energije, Luno, Dušo, ki vas vodijo, jasnijo vaš pogled in odpirajo prave poti.

Jang
V obdobju do zadnjega krajca luna zaključuje svoj ciklus, zato se tudi vi umirite in opravite analizo, kaj vam je že uspelo in kaj vas še čaka. Energijo za to vam bo prinesel novi mlaj. To obdobje je sicer dobro tudi za zaključevanje odnosov, ki ste jih prerasli oziroma v katerih ste dali vse, kar ste lahko. Občudujte, kaj vse ste že naredili, in občutite prostor obilja.

Jin
V jin fazi je čas za počitek. Če v obdobjih počitka tega ne upoštevate, lahko to vodi do izčrpanosti ali celo bolezni. S tem prekinete sprotno regeneracijo, ki sicer poteka samodejno, če poslušate svoje telo in sledite luninim fazam.

PODPORA PO ZNAMENJIH
Kot sem že omenila, da se luna spreminja zelo hitro. Kaj pa prinaša v posameznih znamenjih, katera barva vas pri tem podpira in česa se lotiti takrat, da bo vse potekalo gladko?
Luna v ovnu
Kar kliče k temu, da oblečete nekaj v rdeči barvi; v tem obdobju je najbolj aktivna korenska čakra, zato je to čas za telovadbo, fizične aktivnosti, tudi večje premike naprej.
Luna v biku
Je bolj praktična in uživaška, v ospredje pridejo hrana, uživanje, lenarjenje in materialne zadeve, denar. Najbolje se boste počutili v zeleni barvi, kar bo tudi odprlo vaše srce.
Luna v dvojčkih
Spodbudi komunikacijo, prinese nove ideje, kako se lotiti uresničitve želja, težje pa je ohranjati zbranost. Če ste nemirni, se v tem času oblecite v belo, spodbudno deluje tudi rumena barva. 
Luna v raku
Usmeri vas bolj na področje doma, družine, v tem obdobju ste lahko bolj čustveni, na dan pridejo skrbi, povezane z družino. Z lahkoto se boste aktivirali glede ciljev, povezanih z domom. Najbolje se boste počutili v biserni oziroma srebrni barvi.
Luna v levu
Pripomore k izboljšanju zunanjega videza in počutja. Zato je to čas za frizerja, za osebno nego. Tudi z nastopanjem ne boste imeli težav. Zlata barva vam pomaga sijati.
Luna v devici
Je učinkovita, redoljubna in z njeno pomočjo lahko svoj dom sistematično pospravite v zelo kratkem času. Stabilnost in red še podpreta rjava in zelena barva.
Luna v tehtnici
Pozornost usmeri na odnose, jih harmonizira in sprosti. To je dobro obdobje za ljubezen in sodelovanje. Rožnata barva pripomore, da se še bolj odprete in zmehčate.
Luna v škorpijonu
Prebuja strast in intuicijo ter magnetizem za hitro uresničevanje želja. Lahko pa tudi potlačena čustva, a jih v tem obdobju tudi lažje predelamo. Barva za to obdobje je črna.
Luna v strelcu
Krepi optimizem in občutek svobode. Življenje postane spet lepo. V vas se lahko pojavi želja po potovanju, tudi v tujino. Barva, v kateri se boste najbolje počutili, je vijoličasta.
Luna v kozorogu
Prinese več strogosti, odkrije malenkosti, ki so prej ostajale skrite, spregledane, a so pomembne za doseganje ciljev. Dobro se boste počutili v rjavi in sivi barvi.
Luna v vodnarju
Prinese sveže ideje, nova spoznanja. Dobro se boste počutili v odštekanih, posebnih oblačilih, ki bodo izrazila individualnost.
Luna v ribah
Pomaga sprostiti čustva, pod njenim vplivom ste bolj očutljivi, prinaša pa tudi srčnost in strastno povezavo s ciljem. Zelena barva v tem obdobju vas pomiri.

RAZLIČNA OBDOBJA
Luna torej najhitreje spreminja znamenje, v katerem je, v vsakem ostane samo nekaj dni. Te spremembe tudi zelo občutimo. V različnih življenjskih obdobjih sicer vplive lune zaznavamo različno.
Za mlade ženske, ki želite zanositi, je še posebno pomembno, da negujete svoje eterično telo, svojo luno, saj je to prvi pogoj za zanositev. Da čutite svoje telo, predel trebuha in se v telesu dobro počutite.

Malčki
Otroci do 6. leta so popolnoma v energijah mame in ob luninih menah zrcalijo njeno počutje. Če se denimo takrat starša prepirata, so odzivi otroka zelo močni; poglejta, kaj lahko kot mama in oče spremenita in ali sta zares sproščena, da bo družina lahko bolj harmonično povezana.

Otroci
Otroci od 6. do 12. leta, pred puberteto in v njej, se postavljajo zase, odkrivajo svojo moč, ego, kar lahko ob polni luni še posebno močno izbruhne. Dobro je denimo, da greste člani družine dva dni pred polno luno v naravo, ste vsi telesno aktivni in pijete dovolj, da bo notranja napetost prej popustila.

Dijaki in študenti
Dijaki in študenti lahko v obdobju luninih men občutijo večjo utrujenost, lahko se zmanjšata zbranost in delovni zagon, v glavi je zmeda in informacije kljub učenju ne ostanejo v njej, zato je tri dni pred polno luno in pred mlajem dobro, da se čim bolj osredotočijo na utrjevanje učne snovi. 

V delovni dobi
Če ste v delovnem razmerju (velja tako za moške kot za ženske), se pred polno luno izogibajte sestankom, saj boste vsi bolj živčni; lahko se zapletete v pogovore, ki niso povezani z delom, in le izgubljate energijo. Za začetek novega projekta ali pošiljanje novih izdelkov na trg pa je zelo dober čas en dan po mlaju, saj je takrat podpora za nove začetke največja.

Upokojenci
Upokojenci, ki imate več časa in manj stroge urnike, načrtujte takrat več izletov v naravo in tam tri dni pred polno luno izvajajte dihalne vaje. Najboljše je dihanje v naravi: vdihnite energijo narave v svoje eterično telo in izdihnite vso »postano« energijo; to ponavljajte sedem ciklov in ves čas opazujte, kaj se v telesu spreminja, kako se vaša energija pozitivno krepi. Telo takrat podprite tudi z lažjo prehrano – več zelenjave in manj sladkarij –, da se globinsko prečisti, pijte pa sivkin čaj ali vodo.

LUNINE MENE DO KONCA LETA 2023

Mlaj

19. 5. ob 17.53 v biku, 18. 6. ob 6.36 v dvojčkih, 17. 7. ob 20.31 v raku, 16. 8. ob 11.37 v levu, 15. 9. ob 3.39 v devici, 14. 10. ob 19.54 v tehtnici, 13. 11. ob 10.27 v škorpijonu in 13. 12. ob 00.32 v strelcu.

Prvi krajec

27. 5. ob 17.22 v devici, 26. 6. ob 9.50 v tehtnici, 26. 7. ob 0.07 v škorpijonu, 24. 8. ob 11.57 v strelcu, 22. 9. ob 21.32 v strelcu, 22. 10. ob 5.29 v kozorogu, 20. 11. ob 11.50 v vodnarju in 19. 12. ob 19.39 v ribah.

Polna luna

4. 6. ob 5.41 v strelcu, 3. 7. ob 13.38 v kozorogu, 1. 8. ob 20.30 v vodnarju, 31. 8. ob 3.35 v ribah, 29. 9. ob 11.57 v ovnu, 28. 10. ob 22.23 v biku, 27. 11. ob 10.16 v dvojčkih in 27. 12. ob 1.32 v raku.

Zadnji krajec

10. 6. ob 21.30 v ribah, 10. 7. ob 3.50 v ovnu, 8. 8. ob 12.28 v biku, 7. 9. ob 0.21 v dvojčkih, 6. 10. ob 15.48 v raku, 5. 11. ob 9.37 v levu in 5. 12. ob 6.49 v devici.