Osupljiva metoda

Petri na svoj način zdravi bolečine in osvaja svet

Neja Kralj
15. 5. 2023, 13.15
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 13.21
Deli članek:

Finec Petri Räisänen predstavlja preprosto meditacijo, s katero si lahko vsak od nas pomaga pri bolečinah, odrevenelosti, napetosti, poškodbah in podobnih neprijetnih občutkih.

AdobeStock
Meditacijo, ki vam jo predstavljamo, lahko izvajate kjerkoli.

Ne glede na terapije in metode, ki ste jih morda preizkusili ali jih še vedno izvajate, vam bo ta meditacija vsekakor koristila. In verjemite, nima prav nobenih slabih stranskih učinkov.
Samozdravilna meditacija vas bo prepričala o moči, ki jo ima vaš um nad telesom. Spoznali boste, da lahko z močjo lastnih misli in usmerjanjem pozornosti na boleči del telesa, zavestno sprostite ter ublažite bolečino oziroma jo s pomikanjem skozi telo spustite v zemljo.
Meditacija traja okrog 20 minut, lahko pa jo svobodno podaljšate po želji. Vsak del meditacije lahko traja do pet minut ali dlje, če imate intenzivnejše bolečine. Meditacijo lahko izvajate v sedečem ali ležečem položaju.

KDO JE PETRI?
Preden vam predstavimo samozdravilno meditacijo, naj predstavimo njenega avtorja.
Petri Räisänen (56) je finski zdravilec, po vsem svetu znan po svojem pristopu k klasični jogi, ki združuje tradicionalne tehnike z modernimi pristopi ter poudarja pravilno anatomijo in telesno prakso.
Jogo je začel prakticirati leta 1988 in leta 1997 postal učenec slavnega jogija Srija K. Pattabhija Joisa, ki je bil eden vodilnih promotorjev aštanga joge. Räisänen se je posvetil študiju in prakticiranju aštanga joge po vsem svetu ter postal priznan učitelj in inštruktor.
Njegov pristop k jogi je cenjen zaradi celostne narave, ki vključuje ne le telesno vadbo, temveč tudi dihalne tehnike, meditacijo in filozofijo.

PRIPRAVA NA MEDITACIJO
Postavite se v prijeten sedeči ali ležeči položaj. Sprostite ramena in obraz, umirite misli. Dihajte nežno in počasi. Izberite del telesa, v katerega želite usmeriti svojo pozornost in zavest. To je mesto, kjer čutite napetost, bolečino, otrplost ...
Postavite dlan na boleče mesto. Če čutite napetost ali bolečino v hrbtu, torej v zadnjem delu telesa, lahko postavite dlan na sprednjo stran, na mesto, ki je nasproti bolečini (če bolečino čutite med lopaticami, lahko dlan postavite na sredino prsnega koša, če pa vas denimo boli desno koleno, postavite desno dlan na to koleno).

MEDITACIJA
1. del: Držanje dlani na bolečem mestu
Samo držite dlan na bolečem mestu, nič drugega vam ni treba početi. Dihajte mehko in nežno. Po minuti ali dveh boste začutili toplino svoje dlani, ki se reflektira proti mišici ali sklepu. Zadržite mirnost uma oziroma misli. To je izvrstno početi pred spanjem, saj lahko po končani meditaciji zaspite z dlanjo na bolečem mestu.
2. del: Zavestno sproščanje
Dlan še vedno držite na bolečem mestu. Začnite razmišljati o sprostitvi tega dela telesa in ga zavestno sproščajte. Počasi sprostite mišice pod svojo dlanjo. Občutite, kako se sproščenost pomika vse globlje v tkivo, kako se toplota pomika vse globlje. Sprostite področje, kjer čutite bolečino, in dovolite, da se začne topiti. Vaše telo je sproščeno. Vaše misli so popolnoma umirjene. Vaše dihanje je mehko in nežno.
3. del: Topljenje bolečine in napetosti
Začutite, kako se vaša odrevenelost in bolečina pod dlanjo počasi topita kot med v vroči vodi. Samo mehko in nežno dihajte, ob tem pa zadržujte občutek mehčanja in topljenja bolečine
4. del: Pomikanje bolečine skozi telo
Z močjo misli začnite pomikati občutek bolečine skozi telo. Preprosto občutite, kako se napetost in bolečina premikata navzdol, navzgor ali v stran. Če čutite bolečine v spodnjem delu telesa, jo z močjo misli pomikajte proti nogam, do vrha prstov. Nato jo spustite v zemljo pod vašimi stopali. Pomikanje bolečine boste čutili kot elektriciteto, ki potuje skozi vaše telo.
Če vas boli karkoli nad linijo popka, torej v zgornjem delu telesa, bolečino pomikajte z zavestno pozornostjo navzgor, proti roki ter jo skozi prste spustite v zemljo. Občutite, kako se energija pomika vse do zemlje in izgine.
Zdaj bi ob zavestni pozornosti na del telesa, kjer vas je bolelo, že morali čutiti manj bolečine, manj odrevenelosti, manj napetosti ... Čutiti bi morali lahkotnost, svobodo in sproščenost. Ko začutite te pozitivne spremembe, se rahlo nasmehnite, vaše oči naj ostanejo zaprte. Usmerite pozitivno energijo v področje, kjer ste čutili bolečino. Začutite nasmešek od znotraj. Začutite svoj notranji smeh, ki vas še bolj sprošča in zdravi.
5. del: Iskanje pomoči zunaj
Če vas že dolgo muči bolečina v telesu, bolečega dela ni tako lahko sprostiti in zavestno pomikati bolečine. V tem primeru lahko poiščete pomoč zunaj. Zaprosite za pomoč vesolje. Če verjamete v boga, svetnike ali angele, zaprosite njih za pomoč. Naj bo to vaša notranja molitev.
Zaključek meditacije
Počasi se začnite vračati v svoje telo. Začutite ga, osredotočite se na mišice, na svoj sedeči ali ležeči položaj, občutek povezanosti z zemljo. Prisluhnite zvokom okrog sebe, ptičjemu čivkanju ... Zdaj globoko vdihnite ... in izdihnite. Še enkrat globoko vdihnite ... in izdihnite.
Združite dlani pred srcem. Ostanite tako še nekaj časa. Počasi odprite oči.

PS
Petri Räisänen