Dobra novica

Pri premagovanju žalosti pomaga joga!

Stanka Mlakar – Ananda Devi Kaur, učiteljica kundalini joge
27. 3. 2023, 15.00
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 22.20
Deli članek:

Živeti v žalosti ni preprosto, saj jo spremlja bolečina srca, ki daje občutek praznine. Želiš jo zapolniti, a je težko, težko …

Dreamstime
Ko podpremo pljuča, se lažje spoprimemo z žalostjo in jo izpustimo.

Vsako dolgotrajno čustveno stanje, in žalost seveda ni izjema, vpliva na naše fizično telo. Po znanju tradicionalne kitajske medicine je žalost čustvo pljuč. Ta sprejemajo čist zrak in izpuščajo škodljivega, kar pomeni, da prejemajo novo in izpuščajo staro.
Gre za življenjski cikel. Drugi organ, ki je povezan z žalostjo, je debelo črevo. Pljuča so jin, ki sprejema novo, debelo črevo pa je jang, ki sprošča odpadke. Če nalagamo v sebi veliko žalosti, zbolimo na teh dveh organih.
Kadar smo žalostni, nas lahko spremljajo: nejevera – težko sprejmemo resnico; zmeda – težko organiziramo in izražamo; otrplost – ne vidimo možnosti zase; tesnoba – spremljata jo še živčnost in zaskrbljenost; fizični simptomi – lahko se kažejo kot glavoboli, zadihanost, slabost, šibkost, utrujenost; dostikrat imamo lahko tudi težave s spanjem ali pa bi ves čas spali.
Kadar smo žalostni, ker nam v življenju na kateremkoli področju ne uspeva, je dobro, da se čim prej zavemo, da smo bili ustvarjeni za to, da živimo srečno in zadovoljno življenje. Sprejeti moramo, da ima vsaka izkušnja namen, in preprosto je dobro, da to stanje žalosti sprejmemo kot ključ do uspešnega življenja.

KUNDALINI ZAZIBA V RAVNOVESJE
Iz prakse kundalini joge vemo, da je ključ sproščanja žalosti, tako kot tudi drugih negativnih čustev, v ohranjanju ravnotežja sreče na vseh življenjskih področjih. To lahko dosežemo samo tako, da so naše energije v telesu uravnotežene. Da to dosežemo, izvajamo različne tehnike, ki nas vodijo do ravnovesja in nas v njem držijo.
S tehnikami kundalini joge se začnemo zavedati, da to, kar se je zgodilo v preteklosti, ostaja v preteklosti in se ne more ponoviti v sedanjosti ali prihodnosti. Ko redno vadimo, začnemo to živeti in to stanje ohranjamo.
Predajam vam tehnike – duhovno prakso kundalini joge, ki nam omogoči živeti stanje, v katerem so naše energije telesa uravnotežene.

DIHANJE
V kundalini jogi imamo kar nekaj dihalnih tehnik, ki nas sprostijo in nas povežejo s seboj. Vse vaje, ki jih izvajamo, imajo določeno tehniko dihanja z določenim namenom.
Danes vam bom opisala dolgo globoko dihanje, ki uporablja vzorce dihanja in delovanja pljuč. Že ko usvojimo to tehniko dihanja, ki naj bi jo izvajali samodejno, meditiramo in se povezujemo s seboj. Če ne zmoremo dolgo in globoko dihati, smo po vsej verjetnosti žalostni, čutimo tesnobo ali stres.
Izzivam vas, da naredite preizkus, kako dihate.
Vdihnite in si predstavljajte, da začne vaš vdih najprej polniti trebušno votlino, nato prepono, napreduje v prsni koš in nato vse do grla. Začutite želodec, ko vdihnete. Ko izdihnete, pojdite nazaj: najprej izpustite zrak iz grla, nato iz prsnega koša in zatem še iz trebušne votline. Ko vdihnete, poskusite trebuh dvigniti višje od prsnega koša.
Kaj naredimo z globokim dihanjem? Pomaga okrepiti prepono, pomembno mišico, ki nam pomaga dihati. Ko vdihnemo, se diafragma zategne in premakne navzdol, to pa ustvarja več prostora v prsni votlini in posledično se pljuča razširijo. Ko izdihnemo, se diafragma premakne navzdol, prepona pa se sprosti in premika navzgor po prsni votlini ter jo zapira.

MANTRE
Žalost je kot voda; ta se mora premakniti, drugače stagnira. Nič ne prepozna, izpusti ali spremeni čustveno bolečino tako hitro kot petje in izgovarjanje manter. Najbolje jo je izvajati v skupini, ker se energije ljudi združijo, skupinska avra je močna in spodbuja meditativno energijo vseh ter proizvaja pomirjajoče in navdihujoče vzdušje. Seveda pa ima samostojno mantranje tudi močan učinek.

MEDITACIJE
Jogi Bhadžgan, mojster kundalini joge, je na podlagi vseh različnih znanj o pretoku energij skozi telo, meridijanih, fizičnem telesu, osebni rasti, znanj ajurvede, kitajske medicine … naredil veliko različnih meditacij, ki vključujejo položaje telesa, rok, muder, manter in dihanje, ki začnejo spreminjati naš um, čustva, fizično telo in nas povezujejo z izvorom – našim duhom. Z meditacijo spuščamo vse, kar nas ovira, da smo avtentični jaz.
Obstaja veliko različnih meditacij, ki pomagajo, da izpustimo žalost: čiščenje žalosti, dvig zavesti, čiščenje pljuč, čustveno ravnovesje.

VADBE – KRIJE
Vse zgornje tehnike so združene v kombinacije vadb, ki jim v kundalini jogi pravimo krije. Točno zaporedje fizičnih vadb, ki so povezane z dihanjem, včasih tudi mantro, postavitvijo rok (mudre), izvajamo določen čas. Ko redno vadimo, sprostimo ali preprečimo nastanek blokad v telesu. S posebnim zaporedjem vaj sprožimo pretok energije, ki nato omogoča, da organi pravilno delujejo. Telesu lahko dajete dobro hrano, vodo, zdravila, dodatke, in če je nujno, greste na operativni poseg, ampak če ni pretoka energij, te telesu dolgoročno ne bodo pomagale.

Pustimo, da naša pljuča sprejemajo novo in spuščajo staro ter da tako delujeta naše celotno telo in um.