Minka Gantar

Vsak oboleli del telesa nam pripoveduje svojo zgodbo

Avtorica: Minka Gantar, svetovalka za zdravje in osebno rast
2. 2. 2023, 16.54
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 17.07
Deli članek:

Šibko zdravje je posledica neravnovesja na energijski ravni telesa. Neravnovesje na korenski čakri se izraža kot bolečina v križu, neravnovesje na spolni čakri se kaže tudi z bolečinami v kolenih, neravnovesje na solarnem pleksusu se odraža kot bolečina v želodcu, neravnovesje na grleni čakri kot pogosto vnetje grla, neravnovesje na čakri tretjega očesa kot slabši vid, neravnovesje na kronski čakri pa kot migrena.

Dreamstime
Prisluhnimo vendar svojemu telesu.

Preden se po telesu podamo od glave do peta, opravimo še mišični test, s katerim lahko preverimo, kaj je v našem celičnem spominu. To je učinkovito orodje, ki nam vedno pove resnico o naši podzavesti.

MIŠIČNI TEST
Včasih je dovolj, da preverimo samo »V moji podzavesti je …« in dodamo težavo. Včasih, ko so težave globlje, je pametno, da stavek začnemo z »V spominu moje duše je ...« in nato dodamo težavo.
Telo se odzove kot nihalo. Vstanemo. Globoko vdihnemo in izdihnemo. Dovolimo, da se sprosti ramenski obroč. Roke prekrižamo na prsih. Tako povežemo levo in desno možgansko polovico. V mislih ali na glas izrečemo najprej svoje ime, da preverimo, kaj je za nas resnica. Kamor zanihamo na svoje ime – naprej ali nazaj –, je resnica. Ko rečem »Jaz sem Minka«, moje telo v sproščeni pokončni drži zaniha naprej, ko pa rečem »Jaz sem Janez«, kar nisem, moje telo kljub temu, da se upiram, zaniha nazaj. Tako lahko vstavimo katerokoli trditev in dovolimo, da telo zaniha – če je neka trditev resnica, telo največkrat zaniha naprej, če je neresnica, zaniha nazaj. Lahko pa se zgodi, da za svoje ime zanihate nazaj, in takrat je za vas resnica nazaj.
Kdaj mišični test ne deluje
Da mišični test res deluje, moramo biti povezani s seboj. To najlažje dosežemo tako, da nekajkrat globoko vdihnemo skozi nos, izdihnemo skozi usta ter razmigamo ramenski obroč. Tako se fizično sprostimo. Kdor se upira in stiska pesti, kdor se ne želi sprostiti, kogar je strah resnice ali kdor mora imeti vse pod nadzorom, pri njem telo ne bo želelo sodelovati. Mišični test deluje samo takrat, ko smo sproščeni.
Zdaj pa zares: sprehodimo se od glave do peta.

GLAVA
Glavobol se pogosto pojavi zaradi pretiranega stresa. Človek je zaradi sumničavih misli in premišljevanja o teorijah zarote na »hiperobratih«. Taki ljudje se pogosto »sekirajo na zalogo«.
Preverite z mišičnim testom:
– Strah me je življenja.
– Vse moram imeti pod nadzorom.
– Ljudem ne morem zaupati.
– Do ljudi sem pretirano sumničava.
Rešitev: Vsak dan si je pametno vzeti nekaj časa zase, ne da bi si to očitali. Od nekaj minut neaktivnosti se vam bo ohladila glava, povečala zbranost in zmanjšal ali izginil glavobol.

VRAT
Bolečine v vratu kažejo na breme jeze in obžalovanja – tako do drugih kot do sebe. Človek, ki ima kronične bolečine v vratu, je preveč kritičen. Obsoja ljudi. Na področju vratu so se mu zagozdila neizrečena čustva.
Preverite z mišičnim testom:
– Bolečina v vratu je povezana s spominom moje duše, ko sem bila v enem od življenj zadavljena; v enem od preteklih življenj naredila samomor; imela v enem od življenj okoli vratu okove.
– Strah me je resnice.
– Potrebo imam po kritiziranju sebe/drugih.
– Trmoglavo vztrajam pri svojem.
Rešitev: Čas je za osvoboditev težke preteklosti. Svet jemljite bolj na lahko. Naučite se spuščati. Če imate stalne bolečine v vratu, več pozornosti namenite temu, kaj imate radi. V življenje vnesite več veselja in radosti.

RAMENA
Bolečine v ramenih govorijo o tem, da je na njih naloženega preveč čustvenega bremena. Mogoče ste nekomu dovolili, da vam je preveč naložil na ramena, ali pa ste si sami naprtili preveliko odgovornost. Mogoče vas je strah sprejeti pomembno odločitev.
Preverite z mišičnim testom:
– Strah me je izstopiti iz zakonskega jarma/službe/družine.
– Strah me je sprememb.
– Bojim se, da bom sama in zapuščena.
– Odgovorna sem za srečo drugih ljudi.
Rešitev: Zaupajte se nekomu. Razbremenite se s tem, da nekomu poveste svoje težave in strahove. Takoj ko boste spregovorili o težavah, se boste razbremenili.

HRBET
Zgornji del hrbta
Bolečina v zgornjem delu hrbta govori o občutku pomanjkanja čustvene podpore bližnjih. Zadnja srčna čakra shranjuje spomine preteklih življenj. Kdor je bil v več življenjih izdan in neljubljen, se mu bolečina seli po hrbtenici navzgor in navzdol, vztraja pa na predelu lopatic. Na zadnjo srčno čakro se zapisujejo tudi vsi spomini nasilnih smrti. Kdor ima hude bolečine v predelu lopatic ali hude težave z dihanjem ter občutek dušenja, težave s pljuči in nerazložljivim stiskanjem v grlu, verjetno predeluje čustva v povezavi s smrtjo, polno strahu – lahko tudi v koncentracijskem taborišču, kjer je bil ubit v komorah s plinom za pobijanje mrčesa.
Preverite z mišičnim testom:
– Žalostna sem, ker me nima nihče rad.
– V več življenjih sem bila sama in neljubljena.
– Zamerim vsem ljudem, ki so srečnejši od mene.
– Duši me spomin na smrt v enem od preteklih življenj.
Rešitev: Začnite meditirati in izvajati zdravilno molitev dekodiranja, da sprostite nakopičena čustva. Bodite odprti za nova poznanstva. Dovolite si ljubiti in biti ljubljeni. Ne zapirajte se vase samo zaradi strahu pred tem, da bi bili spet ranjeni. Govorite si: »Jaz sem ljubeča oseba, ki v svoje življenje privablja ljubeče ljudi. Ljubim in dovoljujem, da sem ljubljena.«

Spodnji del hrbta
Kogar ves čas skrbi denar, bo imel nenehne bolečine v križu. Mogoče je odvisen od razkošnega življenja, ki ga žene prek njegovih zmožnosti; mogoče mu bližnji povzročajo nenehne skrbi glede denarja.
Preverite z mišičnim testom:
– V duši nosim strah glede preživetja.
– Občutek imam, da imam vedno premalo denarja.
– V duši nosim potrebo po izgubi.
– Potrebo imam po tem, da si z denarjem kupujem občutek vrednosti.
– Strah me je sprememb.
– Jezna sem nase/na partnerja, ker ne znam/zna z denarjem.
Rešitev: Nehajte skrbeti – najboljše stvari v življenju so brezplačne! Počnite stvari, ki jih imate radi. Delo, v katero je vložena duša, ne bo prineslo samo zadovoljstva, temveč tudi konkretno nadomestilo za energijo v obliki denarja.

KOLKI
Bolečine v kolkih mučijo ljudi, ki so obtičali v življenju. Navezani so na udobje življenja. V duši nosijo patološki strah pred spremembami – niso pripravljeni spremeniti ustaljenega ritma. Bojijo se novega. V njihovem celičnem spominu je shranjena huda bolečina, ki je povezana s spolnostjo – lahko je to bolečina prednikov ali dušni spomin na zlorabe v preteklih življenjih. Kolki predstavljajo okostenele vzorce, ki jih je treba preseči. Kolk vam lahko zamenjajo, energija težkih čustev pa ostaja.
Preverite z mišičnim testom:
– V življenju sem obtičala. V duši nosim potrebo po odlašanju.
– Spolnost se mi gabi.
– Strah me je premikov.
– Strah me je sprememb.
– V duši nosim potrebo po varnosti. Za varnost sem se pripravljena odpovedati svobodi.
– Kolki nosijo zapis mojih preteklih življenj – jaz sem grešnica. Zaslužim si kazen.
Rešitev: Oprostite si. Bodite do sebe bolj sočutni. Nehajte se obsojati. Sprejmite vsak centimeter svojega telesa – da, tudi tistih nekaj odvečnih kilogramov ali gube na koži. Nehajte obsojati svoje prednice. Odpustite vsem. Sprejmite naravni tok življenja. Življenje je gibljivo, spremenljivo in zanimivo. Spremembe sprejmite kot vznemirljivo pustolovščino. In ne odlašajte s pomembnimi odločitvami zase. Kaj je tisto, kar bi morali že davno končati? Kaj je tisto, zaradi česa poje vaša duša? Naredite že to!

KOMOLCI
Bolečina v komolcih kaže na premajhno prilagodljivost, trmasto vztrajanje pri svojem. Niste pripravljeni sprejemati kompromisov. Bolečine v komolcih kažejo, da se človek upira nekaterim pomembnim spremembam v življenju ali pa se podzavestno boji sprejeti nekaj novega.
Preverite z mišičnim testom:
– Strah me je izpustiti svojo lastnino.
– Čutim potrebo po tem, da se oklepam varnosti.
– Čutim potrebo po tem, da vztrajam pri svojem, čeprav se zavedam, da se motim.
Rešitev: Življenje se včasih zdi pretežko in ostro. Vendar se tako samo zdi. Mogoče samo komplicirate. Bodite bolj prilagodljivi – ne izgubljajte energije z bojem proti tistemu, česar ne morete nadzorovati. Sprejmite.

DLANI IN ZAPESTJA
Težave z bolečinami v dlaneh imajo ljudje, ki se preveč oklepajo znanega in si ne upajo izpustiti tega, kar bi že davno morali. Bolečine v rokah kažejo tudi na veliko potrebo po tem, da bi bili ljubljeni, da bi lahko koga objeli.
Ko se nekomu dogajajo drobne nezgode, kot so ureznine na rokah, to pomeni, da se nečesa oklepa – mogoče kritičnega razmišljanja ali občutka krivde v povezavi z jezo nase. Afirmacija, ki pomaga: »Jaz sem moč. Mene vodi Bog.«
Preverite z mišičnim testom:
– Bolečine v zapestjih so povezane z dušnim spominom na čas, ko sem okoli rok nosila okove.
– Bolečina v levi roki je povezana z nakopičenimi čustvi, ki jih občutim do svojega moža.
– Bolečina v zapestjih je povezana z občutkom, da sem priklenjena.
– Žalostna sem, ker nisem ljubljena.
– Bolečina v desni roki je povezana z obžalovanjem, da sem podpisala poročno pogodbo. (Vstavite lahko tudi drugo pogodbo, ki ste jo podpisali in vam je žal, da ste se takrat tako odločili.)
– Bolečina v levi roki je povezana z obžalovanjem, da sem poročena. Zakonska pogodba je zame pretežka.
Rešitev: Poskusite pridobiti nove prijatelje. Vpišite se na delavnico za osebno rast ali na plesni tečaj. Drzno vstopajte v pogovore z novimi ljudmi, saj ne morete vnaprej vedeti, kje boste našli pravo prijateljstvo.

KOLENA
Kolena so povezana s spolno čakro – bolečina v kolenih kaže na to, da je človek obtičal v čustvih in odnosih, ki jih ne more prestopiti. Nenehno premišljuje o bolečih spominih. Desno koleno je znak nakopičenih čustev po moški strani, levo koleno pa opozarja na ranjenost ženske plati.
Preverite z mišičnim testom:
– Boleča kolena me opozarjajo, da je bilo dovolj klečeplazenja.
– Sovražim cerkev/moške/duhovnike/ženske/avtoriteto.
– Sramujem se svojega telesa.
– Bolečine v kolenih so povezane s sovraštvom do ____ (vstavite ime človeka, ki je v tem življenju vaš največji rabelj).
– Do sebe sem pretirano kritična.
Rešitev: Odpustite. Dovolite si iti naprej. Jasno postavite meje in se odločno postavite zase. Skrajni čas je, da začnete »trenirati« ljubezen do sebe – delajte stvari, ki osrečujejo zlasti vas.

MEČA
Bolečine v mečih so znak močne čustvene preobremenitve: lahko so posledica ljubosumja, posesivnosti do svojega partnerja, občutka lastništva do ljubljenih ali sovraštva do sebe.
Preverite z mišičnim testom:
– Partnerja si lastim.
– Moja družina je moja last.
– Strah me je, da bi izgubila ljubezen.
– Ne dovoljujem si biti ljubljena.
– V duši nosim program mame/očeta, ki je povezan s sovraštvom do sebe.
Rešitev: Prišel je čas, da se osvobodite starih, okostenelih vzorcev, ki se vlečejo iz ene generacijo v drugo. Naučite se zaupati toku življenja. Sprostite se in prenehajte nadzorovati ljubljene; sprostite se in si dovolite, da vas preplavita sočutje in ljubezen – najprej do sebe, nato do svoje družine in vsega stvarstva.

GLEŽNJI
Bolečine v gležnjih pomenijo, da pozabljate nase. V srcu ste prepričani, da si ne zaslužite užitka. Mogoče si z delom zapolnite ves dan. Za vaše želje in potrebe vedno zmanjka časa. Kadar si nekdo kar naprej poškoduje gležnje (izvini, zlomi), to pomeni, da je obtičal. Preobremenjeno ima korensko čakro.
Preverite z mišičnim testom:
– Vedno sem na zadnjem mestu.
– Za vse sem sama.
– Za ljubezen se moram truditi.
– Vedno, ko si kaj privoščim zase, občutim krivdo.
– Bolečina v gležnjih me opozarja, da je čas, da snamem okove.
Rešitev: Čas je, da se začnete razvajati – privoščite si krepčilni spanec. Čas je, da se osvobodite okovov. Morda je čas, da se s čim obdarite. Več časa posvetite sebi. Dovolite si biti ljubljeni. Mogoče je čas, da začnete načrtovati nove aktivnosti, kjer boste srečali nove ljudi.

STOPALA
Človek z bolečimi stopali se boji življenja. V duši nosi prepričanje, da je življenje eno samo veliko garanje in tlaka – da mu v življenju ne pripada nič več dobrega. Življenje mu je zagrnila velika sivina. Življenje je zanj grenko. Ničesar se več ne veseli, vse mu je težko. Človek z bolečimi podplati se pogreza v živo blato bolečine. V življenju ne vidi več smisla.
Preverite z mišičnim testom:
– Strah me je življenja.
– Življenje je garanje in trpljenje.
– Življenje je grenko.
– Življenje je nesmiselno.
Rešitev: Pozornost začnite namenjati majhnim radostim – od lepote narave do lepote ljudi. Uživajte v okusih, aromah, vetru in soncu. Pridobite si kosmatega hišnega ljubljenčka ali si poiščite zanimiv hobi. Izpolnite si življenje. Vse, kar vas spominja na žalostne dogodke v življenju, odstranite iz vidnega polja – čas je za korak naprej. Vsak dan si dovolite občutiti veselje do življenja.

PODPLATI
Podplati nosijo odtis vsega telesa. Palci so povezani z glavo, blazinice pod prsti z rameni, srednji del podplata z notranjimi organi, razpokane pete pa s korensko čakro in zastalo energijo, ki se mora napolniti z božjo svetlobo in ljubeznijo.

Sašo Švigelj
Minka Gantar, avtorica knjig Ko ima življenje žur, Ko imajo hormoni žur, Ko imajo čakre žur in Ko imajo duše žur.