Bogata simbolika

Menite, da je sončnica le poljščina? Motite se, malo duhovno sonce je!

Pamela Anne
9. 8. 2022, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 13.26
Deli članek:

Te dni so tako pri nas kot še marsikje po svetu polja in vrtovi obarvani rumeno. Sončnice so v polnem razcvetu in pogled nanje prav poboža srce in dušo.

Unsplash
Sončnica je podobna soncu, duhovni želji po zmožnosti iskanja razsvetljenja in resnice.

Kako neki na nas ne bi delovala blagodejno, ko pa sončnica že iz daljne zgodovine v mitih simbolizira lepoto, upanje in veselje.
Zaradi dobrodošle optimistične simbolike se nam je v teh negotovih časih zdelo primerno, da  vam jo predstavimo; tako jo boste morda večkrat opazili … se z njo spoprijateljili in vpili njene sončne vibracije sreče.

MIT O NASTANKU
Iz grške mitologije je znana zgodba o Klitiji, lepi mladi deklici, ki se je zaljubila v Apolona, boga sonca. Na začetku jo je ljubil, potem pa se je zaljubil v njeno sestro Levkotejo. Klitija je iz ljubosumja očeta prepričala, da je razmerje med Levkotejo in Apolonom neprimerno, s čimer se je strinjal in je poslal Levkotejo stran. Apolon pa je bil tako jezen na Klitijo, da jo je spremenil v rožo. Toda tudi kot roža je bila še vedno močno zaljubljena vanj. Vsak dan ga je opazovala, kako v svojem vozu premika sonce po nebu, in tako je sončnica dobila ime.
Cvetove namreč obrača k soncu, sledeč njegovi poti prek neba; ta zanimiv pojav se imenuje heliotropizem.

NJEN POMEN
Sončnica je simbol sreče in optimizma. Predstavlja dolgoživost, ljubezen in zvestobo. Že pred tisočletji so jo uporabljali v obredih, priljubljena je tudi pri podarjanju. Svetlo rumeni cvetovi namreč obdarovanca zlahka razvedrijo.
Podobe sončnice se nanašajo na plodnost in življenjski krog. Ti simboli se uporabljajo kot zaščita in razsvetljenje uma, telesa, duše in duha. In odvisno od tega, kako se nam pokažejo, lahko predstavljajo navdih, čas, ki si ga je treba zapomniti, ali čas, ko gremo naprej.

SANJE O SONČNICAH
Tradicionalno je sanjati o sončnicah dober znak, saj so simbol topline, razkošja, dolgoživosti in ravnovesja v življenju.
Pa si sanje oglejmo še malce podrobneje:
Sanjati eno samo sončnico: toplina, obilje in blaginja, vodstvo, svoboda, potovanje.
Gojenje ali sajenje sončnic: iščite vodstvo, nove začetke, pojdite naprej.
Občudovanje svetle, bleščeče sončnice: zavedajte se prevare, lažnega videza in vodenja po napačni poti.
Občudovanje številnih sončnic: sprejemanje s strani vseh okoli sebe.
Sanje o sončničnih semenih: novi začetki in ideje, nov začetek v življenju.
Če bodoča mati sanja o sončnicah in semenih: krog življenja, rojstvo, čisto nov začetek.

SONČNIČNA OSEBNOST
Izbira sončnice za najljubšo rožo pove veliko o osebnosti. Ste odprta oseba z veliko energije, optimistični in veseli. Ustvarite prostor ljubezni, sreče in topline. Kamorkoli greste, gre vaše navdušenje z vami. Vse našteto so razlogi, zakaj so ljudje radi v vaši bližini. Vaša pozitivnost in upanje dajeta vsem občutek, da se jim lahko zgodijo dobre stvari. Izboljšate razpoloženje vseh, s katerimi pridete v stik. Dajete jim moč in nudite oporo v težkih trenutkih.

SONČNIČNA ZAŠČITA
Če sončnice karseda enakomerno posadite okoli svoje posesti, ustvarite obliko zaščite, saj so videti kot varuhi in delujejo kot ovira za vse, kar bi lahko poseglo prek te meje.

SONČNIČNA SREČA
V mnogih folklornih tradicijah se gojenje sončnic v skupinah po 3, 5 in 7 obravnava kot znak sreče. Če jih posadite na vrtu ali namestite po vazah v stanovanju v tem številu, vam lahko prinesejo srečo v obliki bogastva ali zdravja.
Pravijo tudi, da vam sončnica, če jo naberete ob sončnem zahodu in jo nosite na sebi, srečo prinese že naslednji dan.

SONČNICA IN ŽALOVANJE
Ljudsko izročilo svetuje, naj žalujoča družina okoli hiše posadi sončnice. To pomaga duhu pokojnika pri prehodu, kar pripomore tudi k miru v družini. Nega rastočih sončnic daje žalujočim občutek smisla. Ko se cvet odpre, nas spomni na notranjo lepoto izgubljene osebe. In konec življenja sončnic je spomin na to, da se cikel življenja pravzaprav nadaljuje, s semeni za naslednjo generacijo.

SONČNICA IN PLODNOST
V ljudskem izročilu je sončnica simbol plodnosti. Njen življenjski cikel se začne s semenom in sonce, ki ga neguje, je kot mati ali družinska enota, ki skrbi za rastlino, dokler popolnoma ne zraste.
Nekateri folklorni obredi izpričujejo vero, da uživanje sončničnih semen ali tople kopeli s cvetnimi listi sončnic pomagajo pri spočetju. Tudi ogrlica iz sončničnih semen ali krona iz posušenih sončničnih glav, ki se nosi na poletni solsticij, spodbujata plodnost.

ŠOPEK SONČNIC
Prejeti sončnice je vedno nekaj čudovitega. Kot da bi v rokah držali košček sonca. Vzbujajo lepa čustva, in moram priznati, da je to darilo, ki ga tudi sama rada poklanjam in prejemam. Morda zato, ker sončnica krepi globoke inherentne občutke, bolj kot se zavedamo.

SONČNIČNO ZDRAVLJENJE

Podariti sončnice nekomu, ki je bolan, okreva, je doživel izgubo oziroma se spopada z neko težavo, je simbol moči; tako mu pomagate, da se obrne proti svetlobi, postane bolj optimističen in lažje okrepi svoje zdravje