POGLED V ZVEZDE in priprava hrane

Astrologija na pikniku: rak naj speče pito, bik pa rebrca

Neja Kralj
4. 8. 2022, 14.00
Posodobljeno: 4. 8. 2022, 14.03
Deli članek:

Poletna sezona je na vrhuncu, zato verjetno tudi vi s prijatelji pripravljate piknike. Če je temu tako, bodo ti še uspešnejši, če boste pogledali v zvezde, preden se lotite organizacije.

Profimedia
Pogled v zvezde nam pripravo hrano ne le olajša, temveč tudi polepša – zato le poglejmo vanje.

Delo s hrano si razdelite tako, da bo vsak poskrbel za tisto, kar mu po astrološkem znaku najbolj ustreza. Ognjeni znaki so seveda zadolženi za meso, ogenj, kurjavo, žar in vse, kar je povezano s peko. Lahkotna zračna znamenja naj poskrbijo za solate, čutna zemeljska znamenja se bodo najbolje izkazala pri pripravi prilog, medtem ko so vodna znamenja nepogrešljiva pri sladicah in pijači.

Pojdimo po vrsti …

OVEN

Da bo piknik uspešnica, ga obogatite z nabodali, ki jih znate pripraviti le vi. Bojevnik v vas preprosto obožuje postopek natikanja mesa na špile. Marinirajte kose lososa in kozic ter jih izmenično natikajte na paličice s čebulo, češnjevimi paradižniki in papriko. Lahko uporabite tudi marinirane kose jagnjetine, govedine ali piščanca, za vegetarijance pa tofu ali tempeh. Nikar pa mesa ne zažgite – nabodala morajo biti sočna in mehka.

BIK

Biki boste najsrečnejši, če boste nadzorovali pripravo lepljivih rebrc, pečenega fižola in koruznega kruha. Fižol zmešajte s čebulo, slanino, česnom, worcestrsko omako in ga zapecite. Tudi za kruh se potrudite in ga ne pripravljajte iz kupljene mešanice, temveč poiščite recept za domačega. Preden ga na pikniku postrežete, ga še malce popecite na žaru, da bo dobil blag dimljen okus.

DVOJČKA

Dvojčki ste mojstri v pripravi solat in vaša bo zanesljivo uspešnica na vsakem pikniku. Priporočamo vam koruzno in klasično grško. Za koruzno uporabite sladko koruzo, koščke popečenih špargljev, svežo baziliko in češnjeve paradižnike. Vse skupaj zmešajte z limoninim sokom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Grško solato pripravite iz zelene solate, oliv kalamata, rezin rdeče čebule, kumar, paradižnika in sira feta.

RAK

Goste piknika boste najbolj očarali z babičino jabolčno ali breskovo pito, narejeno iz sladkega, zrelega sadja. Odpihnite prah z okroglega pekača za pite, ga dobro namastite in obložite s krhkim testom – nekaj testa dajte na stran za mrežo na vrhu pite. Preden pekač porinete v pečico, potresite pito še z maslenim drobljencem, ki bo poskrbel za hrustljav okus. Ne pozabite na stepeno sladko smetano in limonado ob postrežbi.

LEV

Levi ste mojstri žara, odlično znate pripraviti piščanca, burgerje in rebrca. Marinirajte kar celega piščanca v omaki iz limoninega soka, gorčice in bazilike. Popecite ga na žaru z vseh strani (približno 15 minut), nato pa položite na pladenj iz aluminijaste folije. Dajte ga na žar in pokrito pecite 80 minut. Poleg se poda veliko pečene čebule in paradižnikov, postrežete pa ga s toastom, ki ga premažete z zeliščnim maslom.

DEVICA

Device tudi na piknikih ne popustite in vztrajno iščete zdrave nadomestke klasičnim jedem. Začnite s koruznimi tortiljami in domačo omako gvakamole. Pripravite jo iz zrelega avokada, drobno sesekljane čebule, koriandra, česna, soli, popra in limoninega soka. Še preprosteje pa je narezati surovo zelenjavo, denimo korenje, papriko in zeleno, na paličice in jih pomakati v dobro ohlajen slasten jogurt s koprom.

TEHTNICA

Tehtnicam je zelo pomemben videz, zato mora biti hrana lepa na pogled. Kroglice mocarele z baziliko in s prepolovljenimi češnjevimi paradižniki – vse skupaj nataknjeno na zobotrebce – so zanje odlična predjed. Podobno privlačna je solata iz svežega sadja, pri kateri kombinirate rdečo (jagode ali maline) in zeleno (kivi, grozdje) z oranžnimi melonami. Poškropite z limonovo-medeno-metino omako in uživajte.

ŠKORPIJON

Od vas, vašemu slovesu primerno, pričakujemo vražjo hrano, a ne tako pekoče, da bi zažgala brbončice. Nasprotno: goste piknika očarajte z dvojno čokoladno torto, vlažnimi in sočnimi rjavčki, ki jih prerežete na polovico in obložite s pečenimi penicami, ali pa ponudite limonino pito na podlagi iz grahamovih krekerjev. Srca in brbončice navzočih boste nazadnje osvojili s sangrijo, ki pa bo precej »močna« ...

STRELEC

Strelci ne komplicirajo. Obožujejo hrano, ki jo vržejo na žar in z njo pomahajo lačni množici. In zakaj bi tokrat izstopili iz okvirov? Poskusite hitre vroče hrenovke, polnjene s sirom čedar in omako jalapeno. Omamno in okusno. Druga odlična možnost je pečena koruza. Rešetke premažite z maslom, položite nanje koruzo in pečeno začinite z zelišči, kot so origano, bazilika in poper.

KOZOROG

Kozorogi ste za staro dobro klasiko: čevapčiči, perutničke, pečena zelenjava in podobno. Čeprav ste bolj naklonjeni lažjim jedem, preprosto ne morete mimo pečenega krompirja, tunine ali testeninske solate in najboljših vražjih jajc, ki so s karijem še posebno okusna. Ob posebnih piknikih pa se postavite s kakšno morsko jedjo: hobotnica na žaru bo vse osupnila. Navsezadnje je vse našteto klasika.

VODNAR

Vaša domena so lahke solate. Priporočamo na primer zeljno solato z naribanim korenjem in čebulo ter začinjeno z oljem, kisom in poprom. Ali pa klasično waldorfsko solato, pri kateri kombinirate jabolka, zeleno, orehe, rozine, grozdje in sadni jogurtov preliv. Za posladek pa sadna solata, ki se kar topi v ustih: sveže breskve, krhlji pomaranč in jagode. Če ni časa za pripravo, boste »zažigali« tudi s preprosto, sočno melono.

RIBI

Na piknik prinesite jagodni kolač. Uporabite sladke poletne jagode, pečen kolač pa okrasite s stepeno smetano. Če ste bolj ambiciozno razpoloženi, goste navdušite z obrnjenim ananasovim pecivom. Sicer pa ne pozabite na izbrane pijače, kot so ribezov ledeni čaj, pivo višje kakovosti in kubanski mohito. Zanj ne potrebujete drugega kot beli rum, mineralno vodo, zdrobljen led, trsni sladkor, metine liste in rezine limete.