Pritiski in pretveze

Tudi duhovnost v sebi skriva kar nekaj pasti

Katja Mihelčič, intuitivna svetovalka
30. 6. 2022, 22.03
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 22.34
Deli članek:

V tem času se ljudje tako zelo trudijo biti duhovni. Tako ali drugače se trudijo odkriti svojo spiritualno naravo.

Pixabay
Dovolite si sneti vse maske in oznake, ki ste jih do zdaj vztrajno lepili nase.

V goreči želji po duhovnem razvoju ljudje verjamejo v številna, včasih popolnoma nesmiselna prepričanja in pravila o tem, kaj duhovnost sploh je in kaj pomeni biti duhoven.
Obdajajo se s številnimi omejitvami, za katere verjamejo, da jim bodo pomagale najti sebe.
Dragi ljudje, drage duše, čas je, da izstopite iz iluzije duhovnosti. Zavedajte se, da vam duhovne narave ni treba ne najti ne zgraditi. Ta je ves čas tu. Vseskozi obstaja. V vsej svoji popolni obliki. Ni vam je treba večati ali širiti. Začnite jo zgolj raziskovati.
Duhovni ljudje se vse prevečkrat trudijo biti »nekdo«, saj menijo, da samo tako lahko najdejo svojo duhovno plat. Na vse možne načine se navzven trudijo dokazovati svojo spiritualnost. Ne vidijo pa, kako se zaradi iluzije duhovnosti zgolj vrtijo v krogu. Bolj ko se trudijo biti duhovni, bolj si zapletajo in otežujejo življenje.

PRENEHAJTE SE BOJEVATI
Dovolite si biti »nihče«. Dovolite si spoznati svojo praznino. Dovolite si sneti vse maske in oznake, ki ste jih do zdaj vztrajno lepili nase. Odvrzite s sebe vse pritiske o tem, kakšni bi morali postati. Zgolj bodite. Nikamor vam ni treba iti, da bi našli sebe. Ničesar vam ni treba narediti, da bi bili v stiku s seboj. Vaša duhovna plat je nekaj popolnoma naravnega. Ves čas obstaja. Tako kot fizična, človeška plat.
Največji problem je, da se »duhovni« ljudje nenehno borijo proti svoji fizičnosti oziroma človeškosti. Zatreti hočejo človeški del sebe, ker menijo, da bodo le tako lahko prišli do svoje duhovne plati. Zavedajte pa se, da je to zelo velika in tudi starodavna iluzija.
Bistvo vsega je v resnici zelo preprosto: zgolj dovolite si izraziti in izkusiti svojo duhovno naravo skozi fizično, človeško plat. Prenehajte se bojevati. Dovolite, da vaša duhovna narava sije skozi vašo človeškost in vse vaše materialne izkušnje.

ZA IZKUŠNJO GRE
Zavedajte se, da ste se z namenom znašli v  tej prečudoviti zemeljski izkušnji, kjer ste obdani s fizičnim, materialnim svetom. Težava »duhovnih« ljudi je, da menijo, da je materialni svet nekaj napačnega. Na vse pretege se borijo proti njemu, ga poskušajo uničiti, tako kot želijo uničiti svojo človeškost. Vendar so tako zgolj samodestruktivni. Zavedajte se, da je materialni svet popolna izkušnja. Ni vam je treba popravljati in ne izbrisati. Resnično popolna je v vseh svojih oblikah obstoja. Vsi mi pa smo tukaj zato, da jo izkusimo in izživimo na takšne ali drugačne načine in vidike. Vsaka materialna izkušnja je zgolj vaše ogledalo, v katerem boste vedno znova lahko ugledali svoj spiritualni odsev.

VSE POTI SO PRAVE
Sama pogosto opazujem, kaj vse se dogaja pod pretvezo duhovnosti. Ljudje skozi iluzijo duhovnosti velikokrat močno zapadejo v ego, vendar se tega sploh ne zavedajo. Pogosto slišim koga reči: »Mi, ki smo duhovni, smo na bolj pravi poti kot drugi.« Oh, kakšna iluzija. Popolnoma vsi smo na pravi poti. Vendar so te naše poti in izkušnje tako zelo različne. Nekdo, ki se resnično zaveda svoje duhovne plati, ve, da mu te ni treba poveličevati, ne dokazovati, ne iskati, saj je nekaj povsem naravnega. Ve, da je popolnoma vsaka izkušnja (ne glede na to, kakšna je) vredna. Zna sprejemati vse različne načine in vidike življenja, ne samo teh, o katerih sam meni, da so pravi. Zaveda se, da to, kar je pravilno zanj, za nekoga drugega morda ni. Ne obremenjuje se z življenjem drugih ljudi, temveč je osredotočen nase.
Duhovni ljudje se pogosto tudi vdajajo iluziji, da se bo nekaj kar na lepem spremenilo. Nato čakajo in čakajo na nekaj ali nekoga, ki jih bo rešil, namesto da bi vzeli stvari v svoje roke in ter zavrteli svoje življenje v drugačno smer. Ljudje se velikokrat sprašujejo, kaj je bolj resnično: to, da se trudimo sprejeti situacije, ki nam niso všeč, ali da jih poskušamo spremeniti? Nič od tega ni bolj prav ali resnično. Vedno je vse odvisno zgolj od tega, kam bomo usmerili svojo energijo. Če naša prepričanja temeljijo na sprejemanju, se bomo okoliščinam zanesljivo vdajali. Če naša prepričanja temeljijo na veri v spremembe, bomo lahko položaj preobrnili.

OPUSTIMO OMEJITVE
Zavedajte pa se, da nobeno od prepričanj ni sveto oziroma ne pomeni »splošnega prav«. Ni pomembno, na podlagi katerega prepričanja se za nekaj odločimo ali nekaj izkušamo. Pomembno je le, da se tega prepričanja zavedamo, in tudi tega, da ga lahko kadarkoli spremenimo.
Dragi ljudje, drage duše, dovolite si, da bo vaša duhovna izkušnja v tem fizičnem svetu čarobna. Prenehajte se omejevati s tisoč in enim prepričanjem o tem, kakšni bi morali biti in kako bi morali delovati kot »duhoven človek«. Osvobodite se pritiskov, ki jih izvajate nad sabo, zaradi iluzije o tem, kako ste »duhovni«. Zavedajte se, da svoje duhovne ravni ne morete nikoli izgubiti. Ne glede na to, kakšne izkušnje boste doživljali, bo vaša duhovna plat vedno tu.