Nevarno razmerje

Preverite: ste ujeti v lovke manipulatorja?

nk
25. 1. 2022, 10.45
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 10.46
Deli članek:

Oni dobro vedo, kako vplivati na vas, da boste začeli dvomiti o sebi in svojih odločitvah. Spoznajte najbolj pogoste fraze, ki jih manipulatorji uporabljajo, da bi vas nadvladali.

dreamstime
Če boste podlegli manipulatorju, boste postali čisto navadna marioneta.

Pri psihološki manipulaciji gre za neprimerno vplivanje na čustva in misli z namenom uveljavitve svoje moči, nadzora, vpliva in privilegijev na račun drugih.
Ste se tudi vi ujeli v lovke spretnega manipulatorja? Po vzpostavljeni manipulaciji vas bo manipulator izkoriščal, vse dokler ga ne boste ustavili.
Toda kako se lahko prepričate, ali ste res postali žrtev psihološke manipulacije? Spoznajte najpogostejše fraze in razmislite, ali so del vajine komunikacije …

»Nisi me razumel/a.«
Seveda se prav vsakemu izmed nas zgodi, da si kaj napačno razlaga, toda manipulator vam bo namerno govoril, da niste razumeli, kaj vam je želel povedati. Na ta način vam bo vzbudil občutek negotovosti – z namenom, da boste začeli dvomiti o sebi, svojih besedah in dejanjih.


»Preveč dramatiziraš!«
Manipulatorji zelo pogosto uporabljajo stavke, kot so »Pretirano reagiraš!«, »Pretiravaš!«, »Preveč dramatiziraš!«, »Preveč si ženeš k srcu!« … S tem, ko vas označuje za osebo, ki pretirano izraža svoje občutke, vam obenem onemogoča, da bi izrazili, kar dejansko mislite in čutite. Vsakokrat ko boste z njim želeli delili kakšen svoj problem ali pa izpostaviti vajino skupno težavo, vam bo dejal, da pretiravate. Kar naenkrat se zgodi, da začnete občutke zadrževati zase, s čimer daste manipulatorju prosto pot. Mnogo lažje bo namreč dosegel zastavljene cilje, saj mu zaradi miru ne boste nasprotovali.


»Potrebuješ me!«
Končni cilj manipulatorja je popoln nadzor žrtve. Želi vas namreč prepričati, da brez njega ne morete funkcionirati, delati ali živeti (odvisno od vajinega odnosa – sodelavec, prijatelj, partner, družinski član …). Če boste v slednje začeli resnično verjeti, vas bo imel pod popolnim nadzorom, rešitev iz oklepa pa bo presneto težka.


»Ti si …«
… ljubosumen/na, paranoičen/na in podobno. S temi obtožbami poskuša manipulator v vas zasejati seme dvoma. Če se to redno ponavlja, se lahko hitro zgodi, da mu začnete verjeti, češ »saj ima prav, res pretiravam, mogoče bi moral/a ravnati tako, kot pravi«. Manipulator na ta način gradi svojo samozavest, in če mu dovolite, lahko njegova moč nad vami naraste do te mere, da pred njim stoji le še marioneta …