Spoznajte ga

Upornik, odštekanec in svobodnjak: to je vodnar

nk
20. 1. 2022, 12.54
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 12.59
Deli članek:

Simbolno je vodnar človek z amforo, nosilec vode, mistični zdravilec, ki prinaša dragoceno tekočino, ki zemlji daje življenje. Najkrajši opis bi bil: svobodnjak, humanist, upornik in odštekanec.

Profimedia
Vodnarjeva pot in energija sta usmerjeni k človeštvu in nenehnemu dvigovanju.

Vodnarji obožujejo raziskovanja na vseh ravneh. Radi se potapljajo v raziskovanje človeške duše in vedenja ljudi; zakaj se nekdo vede, kot se, kako spremeniti določene parametre in kako vplivati na odločitve nekoga drugega.
Vodnarja zaznamuje ustvarjalno in napredno razmišljanje. Kot humanist in humanitarec se zanima za ljudi, želi jim pomagati, jih povzdigniti, izobraziti. Velikokrat se vedejo uporniško, trmasto in njihovo stremljenje za popolno neodvisnostjo je legendarno. Življenjski moto vodnarja je: vsi smo enaki med enakimi, a spet tako različni.

ENERGIJA
Z vodnarjem prihaja čas, ko lahko pričakujemo nepričakovano, čas za sočutje, domišljijo, pustolovščino, čas za človečnost, skupinske dogodke, čas za prijateljstvo. To je obdobje za nove ideje, iznajdljivost, razbijanje dolgčasa, rutine.
Z vodnarjem prihaja na vrsto prebujenje. Potreba po svobodi in osvoboditvi je ena od energij Sonca v vodnarju. Ker smo vsi različni, je tudi vprašanje svobode in razumevanja svobode za vsakega od nas drugače, pa tudi potreba po svobodi. Energija kozoroga nas je za nekaj časa zaprla v zgodbo o delu, karieri, uspehu, vzponu, moči in seveda denarju. Zdaj se z vodnarjevimi energetskimi prioritetami to spreminja. Najbolj pa bomo razmišljali o svobodi, neodvisnosti. To je obdobje, ko bo treba marsikaj spremeniti. Včasih to pomeni osebno revolucijo, včasih kolektivno. Sonce v vodnarju lahko simbolično predstavljamo kot nenaden dež z vedrega neba. Tako prihaja čas presenečenja. Uran je pri tem zelo pomemben, kot eden izmed vladarjev vodnarja, saj je on tisti, ki običajno prinese presenečenja. Zbujanje je včasih zelo lepo, včasih pa zelo stresno ... in to je tudi vodnar.

KORAK NAPREJ
Vodnar je zračno in fiksno znamenje, vladata mu planeta Uran in Saturn. Prav zaradi vpliva obeh planetov vodnarji včasih delujejo odmaknjeno, celo hladno, brezčutno. Pa ni tako. Seveda imajo čustva, vendar ne dovolijo, da jih imajo ta pod nadzorom. Vodnar naredi korak naprej od čustvovanja in pogleda na stanje objektivno. Ne odziva se instinktivno, temveč se na podlagi logike odloči za najprimernejši odziv. Vodnarji so večkrat radi sami, tako kot kozorogi, saj delijo istega vladarja. Potrebujejo svoj prostor in čas za razmišljanje ter sanjarjenje. Prijatelji jih imajo radi, saj jim lahko brez težav zaupajo kočljive in osebne težave. Vodnarji znajo obdržati skrivnosti zase. Vodnar ne priznava avtoritativnega obnašanja, večvrednosti določenih skupin – ker se je pač nekdo odločil, da je večvreden –, ne prenese niti narcisizma in egoizma, zaradi česar velikokrat dobi v svoje življenje leva ali ovna.

NASPROTNA VLADARJA
Omenili smo že, da vodnarju vladata Saturn in Uran. Mogočni Saturn je v starih rimskih časih veljal za očeta mnogih bogov in je bil prvotni vladar vodnarja. Uran je najstarejši od bogov v rimski mitologiji. Ta planet so odkrili veliko pozneje kot Saturn in je bil temu znamenju dodeljen šele nedavno. Kombinacija in vpliv teh planetarnih energij sta močna in živahna. Torej na vodnarje vplivata popolnoma različna, nasprotna planeta. Saturn vlada disciplini, strukturi, avtoriteti, hierarhiji, tradiciji, Uran pa uporu in krši ustaljenost, status quo. Saturn vodnarju daje mir, zbranost in vztrajnost, Uran pa je odgovoren za njihovo izvirnost, nemir in kratek temperament. Te značilnosti se redko pojavljajo ločeno; njihov značaj je sestavljen iz uravnotežene mešanice. S temi nasprotji vodnar živi vse življenje.

OBČUTEK POSEBNOSTI
Vodnar je kot zračno znamenje povezan z razumom in nenavadnimi prebliski, ki tako ali drugače prinesejo kaos med ljudi in nas porinejo, da izstopimo iz rigoroznih sistemov, se upremo in uporniško zaživimo na drugačen način znotraj skupine enako mislečih ljudi. Zaradi občutka o svojih posebnih duševnih sposobnostih se to lahko včasih sprevrže v občutek intelektualne večvrednosti in arogance, nestrpnosti do človeških pomanjkljivosti – ker pa je vodnar tudi fiksno znamenje, lahko zelo trmasto vztraja pri svojih miselnih predstavah.
Ljubezen in seks sta vodnarju zelo pomembna, po drugi strani pa mu želja po svobodi preprečuje, da bi v ljubezenskih odnosih ustvarjal globoko intimo. Zanj sta v odnosu na prvem mestu prijateljstvo in obojestransko zaupanje, ljubosumja in posesivnosti pa preprosto ne prenaša. Izvirnost, poštenost in celovitost so bistveni za vsakogar, ki želi dolgoročno razmerje s to odštekano in dinamično osebo.