Astrologija

Merkur je spet retrograden, a ne prinaša le nevšečnosti

Mojca Gregorčič, astrologinja
15. 1. 2022, 08.00
Deli članek:

15. januar 2022 je dan, ko nas letos prvič s svojo retrogradnostjo »razveseli« Merkur, planet komunikacije, povezovanja, prenosa informacij, prometa, trgovine, tehnologije, osnovnega izobraževanja, tudi naše bližnje okolice …

Profimedia
zaljubljenca

Kot je znano, imajo poleg direktnega gibanja planeti tudi obratno, vzvratno ali retrogradno gibanje. Le Sonce in Luna, naši svetili, sta vedno samo v direktnem gibanju.
S psihološkega vidika opisujemo retrogradnost Merkurja kot obračanje v preteklost oziroma v svojo notranjost, vse se upočasni, velikokrat se ne premakne z mrtve točke.

KAJ NAM PRINAŠA
Merkur v retrogradnem gibanju prinaša težave pri sporazumevanju, zaprtost, skrivnostnosti, velikokrat si premislimo, dogajajo se zastoji in nesreče v prometu, zavržejo se obljube, sklenjene v tem času, razdrejo pogodbe ali nas presenetijo skrite ali neprepoznane sestavine dogovorov …
A druga stran retrogradne zgodbe prinaša tudi nekaj dobrega in koristnega – to je odličen čas za zaključevanje obstoječega, starega in že začetega, za vnovično oživljanje že poznanega, za vračanje na stare kraje, za obujanje preteklosti. To je primeren čas za zaključevanje že začetega, za obujanje starih ljubezenskih zgodb, morda znova vzpostavimo odnose z ljudmi, s katerimi smo jih enkrat in nekoč že sooblikovali.
Ta čas je poln presenečenj in preobratov, preprosto nič ne drži, kar se dogovorimo. Zataji nam tehnika, večja je verjetnost nesreč v prometu, težko se povezujemo z drugimi, saj mi ne razumemo drugih in drugi ne razumejo nas …

KAJ JE MERKUR
Merkur vlada znamenju dvojčkov in device ter tretji in šesti hiši naravnega horoskopa, je brezspolen, nevtralen planet, obvladuje življenjsko obdobje od 4. do 14. leta. Psihološki vidik Merkurja ponazarja sposobnost komuniciranja in izražanja naših najglobljih potreb, povezovanje zavednega in nezavednega v nas, prenos informacij, naš praktičen um in socializacijo. V mitologiji je planet Merkur povezan z grškim bogom Hermesom, ki je najbolj spreten med grškimi bogovi. Je odposlanec bogov in posrednik med bogovi in navadnimi smrtniki. Rimljani so ga poimenovali Merkur, bil je zaščitnik trgovcev in govornikov, izredno bister in hiter, vedno med dvema svetovoma, velikokrat zvit in prevarantski. Sinonimi za Merkur so govor, komunikacija vseh oblik, otrok, mladost in igrivost, retorika, logika, premetenost, sposobnosti trgovanja, tehnika, avto, knjiga, igračka, prevarant, dvojnik, promet, kratka potovanja, številka, sestra, brat, bližnja okolica in sorodstvo. Telesno se Merkur povezuje z rokami, dihali, možgani in živčnim sistemom. Kjer imamo v astrološki karti Merkur, na tem življenjskem področju najbolje in najlažje izražamo svoja prepričanja in razmišljanja.

RETROGRADNOSTI MERKURJA V LETU 2022

Merkur je na svoji retrogradni poti vsako leto trikrat in v povprečju tri tedne, letos bo izjemoma kar štirikrat.
- od 15. 1. do 4. 2. 2022, v znamenju vodnar in kozorog
- od 10. 5. do 3. 6. 2022, v znamenju dvojček in bik
- od 10. 9. do 2. 10. 2022, v znamenju tehtnica in devica
- od 29. 12. 2022 do 18. 1.2023, v znamenju kozorog
Letošnja prva Merkurjeva retrogradnost je v znamenju vodnarja, na 10. stopinji. V znamenje vodnarja je Merkur vstopil v prvih dnevih novega leta, a ga bo zaradi retrogradnosti zapustil 26. januarja in se spet vrnil vanj 15. februarja, takrat že v direktnem gibanju.
Zanimivi so aspekti Merkurja na dan obrata v retrogradno gibanje, saj sestavi dva aspekta z vladarji svojega znamenja – Saturnom in Uranom.
A oba aspekta sta dinamična, beri naporna. Prvi je konjunkcija s Saturnom, ki še dodatno upočasni Merkur, ga potisne v preteklost in ga zablokira v razmišljanju. Drugi aspekt je kvadrat z Uranom, ki ni v dobri poziciji, saj je v znamenju bika in retrograden. Kot verjetno že veste, v astrologiji šibek planet ne deluje nič manj intenzivno, deluje poglobljeno in upočasnjeno, obrnjeno navznoter, skozi našo psiho. Tako se bosta spopadali dve nasprotujoči si sili, energiji, ki razdvajata, mi pa bomo to občutili kot blokado, ko nam je onemogočen preboj, ko ne moremo nič starega nadgraditi, ko se upiramo vsemu in brez razloga.