Astro

4. 12. 2021 - Sončni mrk kot zadnji opomin, poziv in priložnost

Mojca Gregorčič, astrologinja
3. 12. 2021, 14.00
Deli članek:

4. decembra je zadnji sončni mrk v letošnjem letu in popolni mrk. Zaznamujejo ga močne energije mlade lune, ki nas silijo v nove začetke, in spoznanja, da imamo hkrati za predelati še veliko starega.

dreamstime
sončni mrk

Tokratni mrk je malce poseben, saj se z njim zaključuje obdobje mrkov, ki so se vršili na osi dvojčka in strelca, vse od maja 2020.
Popolni sončni mrk je torej 4. 12. 2021 na 12. stopinji strelca – zadnja priložnost, zadnji poziv ali opomin, da nekaj naredimo, preden se začne odvijati nov cikel mrkov na osi bik in škorpijon.
Tokratni mrk se povezuje z južno lunarno zanko – še vedno nas bo vleklo v staro, preživeto, kjer ni napredka in osebne rasti, prek opozicije se bomo soočali z vsem novim in neznanim. Bomo zmogli v zadnjih trenutkih izstopiti iz cone udobja in se podati na pot sprememb, razvoja in osebne rasti?
Mrk je harmonično povezan z Merkurjem v istem znamenju in Neptunom v ribah – bomo končno dobili ali prepoznali prave informacije, ali bomo odkrivali samosvojo resnico?
Še vedno bo sicer prisotna neka bolečina, razočaranje in občutek nemoči, saj se v mrk vključi tudi Kiron, naša izvorna bolečina, ki ji nismo kos.
Tako bo tokratni sončni mrk zaključeval in hkrati aktiviral vse, kar se nam je dogajalo od pomladi 2020.
Na kolektivni ravni smo se spopadali s koronakrizo, to je bil in je še čas, ki nam prinaša povsem nove izkušnje in zahteve, za katere bi še pred leti menili, da so zgolj znanstvena fantastika. Svet se je popolnoma predrugačil, na slabše. In iluzorno je pričakovati, da se bomo po koroni vrnili v stare čase. Nikoli se stari časi ne povrnejo, lahko se samo približamo vsebinam preteklosti, k nadgradnji starega z novim, kar pa ni vedno najboljše.

OSEBNO ZAZNAVANJE
In kako smo osebno zaznali cikel preteklih mrkov?
Vsak med nami je drugače zaznaval in živel to obdobje, odvisno od tega, kateremu življenjskemu področju v rojstni karti vladata znamenji dvojčka in strelca. Na teh področjih smo občutili spremembe ali pa zgolj dobili priložnosti zanje. Zagotovo je bilo intenzivnejše takrat, ko so se z mrki povezovali tudi naši osebni planeti.
Malce v razmislek – kaj vas je okupiralo v tem časovnem obdobju, kje ste si najbolj prizadevali, kam vas je vlekla nevidna sila, pa čeprav ste se morda zavestno upirali? Kaj ste dosegli in kaj še vedno ostaja odprto? Vsak zase, glede na osebni genetski zapis, skozi astrološko karto ...
S tokratnim mrkom se približujemo cilju, pa čeprav lahko točke mrkov ostajajo aktivne še nekaj naslednjih let.
Naslednji cikel mrkov se bo vršil na osi bik in škorpijon, kar nam je že napovedoval predzadnji lunin mrk, 19. novembra na 27. stopinji bika.

SPLOŠNO O MRKIH
Lunacija je nebesni pojav, ki se pojavlja vsak mesec, ko tranzitna Luna napravi konjunkcijo s tranzitnim Soncem, to imenujemo mladi mesec, čez dva tedna, ko je tranzitna Luna v opoziciji s tranzitnim Soncem, pa imamo polno luno.
Posebne oblike lunacij so sončni in lunini mrki. O sončnih mrkih govorimo takrat, ko imamo poleg konjunkcije Sonca in Lune še konjunkcijo s severnim ali južnim Luninim sečiščem v obrisu 18 stopinj in 31 minut. Severno in južno Lunino sečišče sta nebesni točki, kjer Lunina orbita seka ekliptiko.
Prvi zapis o sončnem mrku sega v leto 2137 pr. n. št., a na žalost so mrkom pripisovali negativno delovanje, kar pa ni vedno res.
V času starih južnoameriških kultur je bil sončni mrk posebno pomemben, imel je mistični prizvok, saj si ljudstva, kot so Maji in Azteki, pojava niso znala razlagati. Predstavljal je smrt boga Sonca in posledično ogroženost ljudi. Mrki ne prinašajo vedno samo slabih stvari, pomembno je upoštevati celotno delovanje v kombinaciji s tranziti in progresijami. Mrki so v bistvu katalizator, pospeševalec ali sprožilec tistega, kar nam obljubljajo in napovedujejo rojstna karta, tranziti in progresije.
Mrk je veliko intenzivnejši kot lunacija; astrološka hiša, prebujena z mrkom, je življenjsko področje, kjer se prebudi intenziteta delovanja in traja do naslednjega mrka. Mrki delujejo v parih in se dopolnjujejo ter spodbujajo osi dogajanj, glede na astrološke hiše, ki jih aktivirajo.
Sončni mrk prinaša nove začetke, sproži nekaj novega in nas aktivira, da začnemo uvajati spremembe na področju astroloških hiš oziroma na svojih življenjskih področjih. Ko pa nastopi lunin mrk, že lahko vidimo, kako se bodo novi začetki ali spremembe, spodbujeni s sončnim, izrazili. Lunin mrk privede zadeve do vrelišča, da se lahko dovršijo.

OSI DOGAJANJ MRKA
Pa si oglejmo še aktivacije življenjskih področij.
Vrh hiše je zelo občutljiva točka, je meja, ki ločuje različna področja človekovega življenja.
•  Os odnosov, prva in sedma hiša, ascendent in descendent, vlada vsem odnosom, tako zasebnim kot poslovnim, partnerstvom, zaveznikom in sovražnikom.
•  Os hotenja, vrhova druge in osme hiše, vlada fizičnim in materialnim hrepenenjem ter se nanaša na finančni položaj osebe, lastno vrednost, dediščino, zavarovalnino, naložbe, seksualnost in smrt.
•  Mentalna os, vrhova tretje in devete hiše, predstavlja intelektualno in filozofsko os, ki opisuje našo izobrazbo, mentalni potencial, vero, bližnje okolje in vse naše sorodnike.
•  Os doma in kariere, vrhova četrte in desete hiše, predstavlja starševsko os, os avtoritete, doma in kariere, službe, položaja in prepoznavnosti v skupnosti.
•  Družabna in kreativna os, vrhova pete in enajste hiše, se dotika vseh oblik naše kreativnosti, ljubezni, otrok, povezav z organizacijami.
•  Os služenja in žrtvovanja, vrhova šeste in dvanajste hiše, je povezana z vitalnostjo, delovnim okoljem, zdravjem ter služenjem, žrtvovanjem in karmo.
Pomembno je, da lunacije in mrke uporabljamo pozitivno, ne iščemo negativnosti, ter jih razumemo kot nove priložnosti oziroma kot dokončno materializacijo rojstne karte v kombinaciji s tranziti in progresijami, a smo hkrati pozorni in ozaveščeni o morebitnih težavah, izgubah, ki jih lunacije in mrki prinašajo oziroma spodbudijo, da se dokončno odvijejo. Niso pomembne samo ugotovitve, kdaj se neka lunacija dovrši in kaj nam prinese, pomembno je zavedanje, na kakšni energijski ravni smo, v kakšnem okolju prebivamo, in posledično na osnovi sinteze predvidevamo.

MRKI V LETU 2022
V letu 2022 bomo imeli dve sezoni mrkov, in sicer pomladansko in jesensko:
-  30. 4. 2022, delni sončni mrk, na 10. stopinji bika
-  16. 5. 2022, popolni lunin mrk, na 25. stopinji škorpijona
-  25. 10. 2022, delni sončni mrk, na 2. stopinji škorpijona
-  8. 11. 2022, popolni lunin mrk, na 16. stopinji bika
Čeprav smo v poletju 2020 pričakovali lahkotnejše obdobje mrkov na osi strelec in dvojček – ognjeno-zračna in spremenljiva os, smo doživljali eno težjih obdobij človeštva v zadnjih 50 letih. Prihajajoča os bik in škorpijon je zemeljsko-vodna in v stabilnem modusu, a zagotovo prinaša povsem druge zahteve. Škorpijon je znamenje sprememb, temeljitih transformacij, pa tudi preporoda, a v ekstremnih situacijah, v katerih dvomimo, da jim bomo kos. Na drugi strani je znamenje bika realno, materialno znamenje, ki zahteva konkretne rezultate, ima stik z realnostjo in tudi vpogled v prihodnost, le dovolj časa potrebuje.

SLOVENIJA IN MRKI V LETU 2022
Leto 2022 je volilno leto, saj bomo imeli spomladi volitve v državni zbor, jeseni pa še predsedniške in lokalne volitve. Težko napovedujemo izide volitev, lahko pa opišemo delovanje mrkov na dogajanje v Sloveniji:
-  30. 4. 2022: Delni sončni mrk na 10. stopinjibika aktivira 4. hišo v astrološki karti Slovenije in se prek trigona poveže z Uranom in Merkurjem, a prek napornega kvadrata z Jupitrom in Saturnom. Četrta hiša poleg doma, domovine predstavlja tudi hišo zaključevanj, ob podpori Urana, ki prinaša nenadejane spremembe in upor, ter Merkurja, ki je naše razmišljanje. A le ne bo vse tako preprosto, nič ne bo šlo zlahka – prek Saturna se upirajo stare, konservativne strukture, vse skupaj podžiga Jupiter.
-  16. 5. 2022: Popolni lunin mrk na 25. stopinjiškorpijona aktivira 11. področje, to je področje politike, sprememb in napredka. Tokratni mrk ima harmonične, lahkotne povezave, a s Kironom – izvorno bolečino, z južno lunarno zanko – ne bo prav veliko dobrega in novega, konjunkcija s Plutonom pa ima malefični predznak, to pomeni veliko zavajanja, laži in podtikanja. Še najboljše bi bile generalne spremembe, a jih ne bo.
-  25. 10. 2022: Delni sončni mrk na 2. stopinjiškorpijona aktivira 10. področje v karti Slovenije, kjer so opisani naš status, naša prepoznavnost in uspeh. Harmonično se poveže z ascendentom in Soncem, kar bi lahko končno omogočilo nekaj novega, morda prepoznavnega in drugačnega, a na žalost se spet zoperstavlja Saturn, ki je vladar ascendenta – nekaj starega, preživetega, pa čeprav smo to mi sami ... Kot pravi pregovor: sami sebi smo največji birič. Za piko na i se pridruži Kiron iz 7. hiše, hiše povezovanj, sodelovanja in odnosov, ki budi izvorno bolečino. Kaj bo prevladalo, Sonce ali Saturn, svetloba ali tema? Oba sta arhetipsko avtoritativna, moška planeta.
-  8. 11. 2022: Še zadnji med mrki v letu 2022, na 16. stopinji bika, ki se ponovno postavi v 4. polje, je nova priložnost za zaključevanje, opuščanje preživetega, a bolj slaba podpora ostalih planetov – zgolj zavajanje, manipulacije, nasprotovanja …