Predaja moči

Vesak, praznik luči in razsvetljenja, praznujmo skupaj!

Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti
16. 5. 2022, 09.00
Deli članek:

Ko je Sonce v znamenju Bika in polna Luna v znamenju Škorpijona, kar letos datumsko pade na 16. maj, se zgodi vesak in to je tisti dan v letu, ko se slavi Budo, njegovo rojstvo in razsvetljenje. Ob prazniku nastopajo zelo močne energije, ki nam pomagajo, da hitreje dvignemo zavest in stopimo na pot razsvetljenja.

Dreamstime
Buda

Budovi nauki o tem, kako se odvezati od trpljenja ter kako poiskati mir in ravnovesje, so eni ključnih svetlobnih naukov, ki ljudem pomagajo živeti »prav«. In v ta namen ljudje praznujemo vesak.

MITOLOŠKA ZGODBA O BUDI

Princ Siddharta Gautama se je rodil okoli leta 560 pred Kristusom na jugu današnjega Nepala. Mitološka zgodba pripoveduje, da je bil njegov oče, ki je bil kralj majhnega kraljestva, odločen, da bo svojega sina obvaroval pred bolečo resničnostjo življenja. Princ tako ni poznal žalosti, trpljenja, smrti in bolečine. Svojo mladost je preživel v palači, kjer je bilo vsega v izobilju, razkošju, okoli njega so bile mladenke, vsi so bili zdravi in srečni.

A ko je enkrat zapustil palačo, je videl pohabljenega starca, bolnika, razpadajoče truplo in asketa. Tako se je srečal s prizori starosti, bolezni in smrti. Tedaj je mladi princ spoznal, da so smrt, bolezen, starost in bolečina neizogibne ter da število revnih presega število bogatih. Mladi princ se je začel spraševati, kaj je sploh smisel življenja.

Pri 29 letih je zapustil kraljestvo in svojo družino ter se posvetil učenju premagovanja trpljenja. Postal je menih in se pozneje učil asketskega življenja. Po šestih letih pa je spoznal, da asketstvo ne vodi k večjemu razumevanju, temveč kali misli in muči telo. Tako se je nekega dne usedel pod figovo drevo in se odločil, da ne bo šel nikamor, dokler ne bo našel resnice in mu ne bo vse jasno o življenju. Uspelo mu je pri 35 letih, takrat je bil maj in sijala je polna luna.

Odtlej je znan kot Gautama Buda ali preprosto Buda, kar pomeni razsvetljeni. Stanje razsvetljenosti budisti imenujejo nirvana. To je osvoboditev iz kroga ponovnega rojstva in osvoboditev od trpljenja. Buda je trdil, da je dosegel popolno prebujenje in razumevanje človeškega trpljenja skupaj s koraki, potrebnimi, da ga izničimo. To razumevanje se odraža v štirih resnicah in osmerih poteh.

ŠTIRI PLEMENITE RESNICE

Budov nauk o štirih plemenitih resnicah govori o tem, da obstaja trpljenje, da ima to trpljenje vzrok, da obstaja konec trpljenja in da obstaja pot, ki vodi k prenehanju trpljenja. Vzrok trpljenja in nenehnega kroga smrti in ponovnega rojstva so tri osnovna čustva: navezanost ali poželenje, sovraštvo in nevednost. Pravi, da ko ta čustva odpravimo, prekinemo krog ponovnega rojstva in dosežemo svobodo duha. Poseben poudarek namenja sočutju in nenasilju. Poudarek je, da si prizadevamo drugim pomagati ali jim vsaj ne škodovati.

Kot razlaga Buda, imajo srečo in notranje zadovoljstvo tisti, ki »ne obžalujejo preteklosti niti ne tuhtajo o prihodnosti. Živijo v sedanjosti; zato sijejo.«

Profimedia
Vesak se označuje za velik praznik luči - po vsem svetu meditira ogromno ljudi in še več se jih poziva, da se združijo v meditaciji.

BUDOVO ROJSTVO, RAZSVETLJENJE IN SMRT

Na četrto polno luno po budistično-kitajskem novem letu se praznuje vesak, ki je veliki budistični praznik luči, ki je posvečen Budovemu rojstvu, razsvetljenju in odhodu s tega sveta pred približno 2500 leti. Poimenovan je po oddaljeni dolini visoko v Himalaji. Tam se pod sveto goro Kailaš vsako leto na dan polne lune v maju zberejo ljudje, ki se v meditaciji medsebojno povežejo in usmerijo svojo zavest h globljim, duhovnim plastem svojega bitja.

PRISOTNOST MOČNIH ENERGIJ LJUBEZNI IN MODROSTI

Vesak je velik duhovni praznik v obdobju polne lune v biku. Ob tem prazniku nastopajo zelo močne energije, ki nam pomagajo, da hitreje dvignemo svojo zavest in stopimo na pot razsvetljenja. Pravijo, da Buda takrat podeli blagoslov celotnemu človeštvu, zato so v tem času na Zemlji prisotne najvišje duhovne energije svetlobe. Tančica med duhovnim in zemeljskim svetom je v tem času zelo tanka, zato je to zelo pomemben čas – na kaj ste osredotočeni in kaj si resnično želite ustvariti. To je obdobje materializacije in manifestacije, ki bo imela vpliv na vas vse do konca leta.

UJETOST V MATERIALNI SVET

Vesak postaja predvsem simbol povezovanja posvetnega in duhovnega. Še vedno pa je utemeljen v Budovem nauku osvobajanja iz spon ujetosti v materialne dobrine. Buda je o problemu ujetosti v spone čutnih užitkov in materialnega sveta učil pred več kot 2500 leti. A zdi se, da ta ujetost v materialni svet še nikoli ni bila tako zelo močna, kot je ravno v današnjem času. Zato je stik s seboj in duhovno globino danes še toliko bolj pomemben.

MIT ALI RESNICA O SVETI GORI

Ljudje osrednje Azije so verjeli, da je sveta gora Kailaš središče vesolja. Pravijo, da ljudje že od davnih časov v karavanah prihajajo k piramidasto oblikovani gori Kailaš. Ljudje naj bi se priklonili gori, da bi se s tem očistili karme in tako dosegli razsvetljenje. Leadbeater omenja tudi jezero, v katerem se ljudje umijejo, preden vstopijo v dolino. Ob tem svetem dogodku naj bi Buda predal energijo iz Šambale Zemlji. Med obredom, ki traja okoli pol ure, naj bi se pred ploščato skalo, na kateri je kristalna čaša, napolnjena z vodo, zbrala skupina velikih bitij. Vodje naj bi peli starodavne verze in se premikali s simboličnimi kretnjami. V trenutku, ko nastopi polna luna, naj bi se pojavil Buda v obleki žafranaste barve, sede s prekrižanimi nogami. Najprej se pojavi kot majhna pika na nebu. Leadbeater opisuje Budo, ki postopoma postane velikanska postava z zelo močno sijočo avro. To bleščeče bitje naj bi lebdelo nad kristalno čašo. To čašo nato vodje vzdignejo in blagoslovijo vodo. To vodo naj bi vsi udeleženci obreda pili po požirkih. Obred naj bi se končal, ko Buda dvigne desnico v blagoslov in se nato počasi umakne. Lahko ga vidimo le še kot majhno piko na nebu.

Profimedija
Meditacija je primarni stik s seboj, prek katerega lahko spoznate o sebi vse, kar ste.

MEDITACIJA ZA PRILIV OBILJA, ZDRAVJA IN LJUBEZNI

S tokratno polno Luno, ki zasveti 16. maja 2022, torej sovpada veliki vesak, njegove enerije pa so izredno močne še nekaj naslednjih dni. Meditacija v tem času je izredno pomembna, kajti  Buda predaja svojo zelo močno energijo na Zemljo, skupaj z vsemi duhovni bitji, mojstri modrosti, bitji svetlobe, ki bodo podprli manifestacijo vseh vaših želja in ciljev. Lahko rečemo, da se odprejo vrata luči, zato vas vabim, da se pridružite v meditaciji vsem skupinam po svetu in da skupaj izkoristimo te energije za dvig našega zavedanja. To je čas transformacije in materializacije.

Te meditacije in pozitivna usmerjenost v tem tednu vam bodo obrodili sadove vse do konca leta 2022. Vabim vas, da se nam pridružite.

https://www.youtube.com/watch?v=j6GSxmfrBLU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR32-4h1umXReD3fOOjJQCRykwFa0_ISxLjM4eqJCrIXeruBcE2wyqtcDa0

"Prosim vas, da usmerite svojo pozornost v popek. Približno štiri centimetre pod popkom si vizualizirajte kroglo, ki se vrti. Poglejte, kakšne barve je krogla in v katero smer se vrti. Samo opazujte jo, močno si jo vizualizirajte. To kroglo bom imenovala tan tien. To je center vaše moči, to je vaša elektrarna, ki napaja vaše celotno fizično telo. Če ste utrujeni, bo krogla sive, zelene ali rumene barve. Zdrav center moči je barve ognja.

Zdaj vas prosim, da si vizualizirate zlati žarek in ga povlečete iz tan tiena globoko, globoko skozi vse plasti matere Zemlje v središče matere Zemlje. Zapičite zlati žarek v jedro, središče matere Zemlje. Njeno jedro je rdeče, vroče kot lava. Zdaj povlecite po zlatem žarku – ki je kot slamica – v svoj tan tien vročo, rdečo, neokrnjeno energijo matere Zemlje. Začutite, kako rdeča energija teče po zlatem žarko iz jedra matere Zemlje in polni vaš center moči. Zdaj vroča, rdeča energija teče vzdolž zlatega žarka v vaš tan tien, v vaš center moči in ga polni z vročo, rdečo energijo. Počasi lahko občutite za popkom toploto, vročino, telo dobiva energijo, moč, telo se počasi segreva. Občutite toploto. Nekateri lahko zaznate pulziranje svojega polja, ki je usklajeno s pulziranjem zemeljskega magnetnega polja. Osredotočite se na tan tien, dokler ne postane zelo, zelo vroč.

In zdaj povlecite zlati žarek nazaj gor, nazaj v svoj center moči, v svoj tan tien. Opazujte svoj tan tien, kakšne barve je, v katero smer se vrti. Prava smer je smer urinega kazalca. Občutite toploto za popkom.

Povlecite zlati žarek nato v zgornji del prsi, kakšnih deset centimetrov pod vdolbino pod vratom. To točko bom imenovala sedež duše. To je sedež duhovnega hrepenenja, tu je vse, kar si želimo biti, storiti ali postati, tu je doma pesem vaše duše, hrepenenje, ki vas vodi skozi življenje vaši življenjski nalogi naproti. Občutite sladko hrepenenje, ki počiva v vas.

Poravnajte hrbtenico in glava naj bo pokonci. Povlecimo zlati žarek približno en meter nad svojo glavo in si tukaj vizualizirajmo majhen vrtinec ali valj. To točko bom imenovala točka individuacije. Ta majhen valjček ima na sredini majhno luknjico, poiščite z zlatim žarkom to majhno luknjico, vzemite si čas, in ko boste našli luknjico, pojdite z zlatim žarkom v to luknjico in poglejte, kako se počutite znotraj valja oziroma vrtinca. Prav počasi gremo s svojo pozornostjo z zlatim žarkom vzdolž valja gor, pomikamo se z zlatim žarkom počasi gor na drugo stran valja. In ko pridemo na drugo stran valja, se znajdete v popolnoma drugi stvarnosti, ste v čistem univerzumu, ste v neposrednem stiku z božanskim, z vsemi vnebovzetimi mojstri, mojstri svetlobe, modrosti, ste v čistem stiku z Budovo zavestjo. Tu je vaše bistvo, kakršno je onkraj časa in prostora. Tu preprosto ste. Tukaj ste vi ustvarjalec.

Podajte se na notranje potovanje, prosite svetlobna bitja, da vam pomagajo razrešiti vaše trenutne probleme glede denarja, ljubezni, zdravja, odnosov, povežite se z energijo luči in svetlobe. Z bitji svetlobe se podajte na notranje potovanje v tej dimenziji.

In zdaj vas prosim, da gremo s svojo pozornostjo nazaj dol, gremo z zlatim žarkom vzdolž valjčka nazaj do točke individuacije. Počasi povlecimo zlati žarek do sedeža duše in počasi ga povlecimo nazaj do svojega tan tiena. Opazujte, kakšne barve je zdaj vaš tan tien, zaznajte rdečo zemeljsko in modro kozmično energijo v svojem tan tienu. In začutite celoten žarek od zemlje do nebes. Ste v popolnem ravnovesju."