Nebesno znamenje

Kozorog: Pleza zelo visoko, a tudi nizko pade

bj
25. 12. 2016, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prav nobeno nebesno znamenje ni tako obsedeno in zavzeto z uspehom, materializmom in financami, kot je kozorog. Vztrajen je in sprejema vse vrste izzivov. Rad ima višave, vendar …

Profimedia
Kozorogi so kardinalno znamenje zemeljske narave.

Ker kozorog pleza vse višje in višje, se pojavi težava, ko pripleza na vrh … kajti od tam se ne da splezati nikamor več. A naj leti še tako visoko, kadar pade, pade zelo nizko.

Dreamstime
Kozorog ima nasprotujoča si nagnjenja. Bogato zavito rogovje in spodnji del, podoben ribjemu repu, imata vsak svojo vlogo – po eni strani teži k višinam, po drugi ga vleče v temne globine.

Usodni saturn

Glavni vzrok za njegovo zapetost in pesimizem je ledeno hladni Saturn, ki v astrologiji »skrbi« za omejitve, ločevanje, duševno trpljenje in skušnjave, pa za težnjo po oblasti. Njegove dobre lastnosti pridejo najbolj prav asketom in vsem tistim, ki so se za dosego čim višjih ciljev sposobni in pripravljeni odpovedovati ter žrtvovati.

Kozorog je tip velike ambicije in preokupiranosti z lastnim uspehom. V svoji naravi ima veliko željo po nadrejenem položaju, istočasno pa je zelo nestrpen do vsake avtoritete in nadvlade nad sabo. Priskrbeti si želi najvišji možni socialni položaj in vlogo prevladujočega, pri tem pa se bolj kot kdorkoli drug trudi korektno in dosledno opraviti svoje obveznosti. A njegove želje so pogosto megalomanske, sam pa za dosego njihove izvršitve ne izbira sredstev, predvsem zato, ker ne vidi svojih meja. V takih trenutkih pride na sceno Saturn, ki ga spusti na realna tla, včasih celo čisto do dna.

Predvsem zanesljivost

A naj ga občudujemo ali sovražimo, moramo kozorogu priznati, da nam njegova trdnost pogosto pride prav, ker je tip človeka, pri katerem vedno vemo, pri čem smo, in od katerega lahko pričakujemo stalnost, konstruktivnost, zanesljivost in lojalnost. Kozorog natančno ve, kam spada, njega ne premakne vsaka sapica. Če potrebujemo zanesljivo mnenje prijatelja, ki ne bo podložno trenutnemu razpoloženju ali modnim usmeritvam, ki se spreminjajo iz dneva v dan, ga lahko dobimo prav od kozoroga. Res pa je, da bo svojo oceno podal tudi v primeru, da nam to ne bo všeč, pri čemer se pogosto zgodi, da ga bo opremil še z moralno pridigo ali kakšno drugačno lekcijo, pričakujoč od nas, da bomo znali sprejeti nauk in se iz njega čim več naučiti. In če nismo sposobni tega, je to seveda naš lastni problem, vsaj tako je prepričan »naš« Kozorog. Od njega se lahko naučimo marsikaj, tudi spoznanja o sebi, bolje rečeno o vsem tistem, kar manjka v našem značaju in on ima.