Alergijski kontaktni dermatitis: Zapoznela reakcija imunskega sistema

Vesna M
18. 3. 2018, 20.30
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 05.24
Deli članek:

Alergijski kontaktni dermatitis je neprijetna vnetna kožna bolezen, ki se pojavi kot zapoznela reakcija imunskega sistema.

Profimedia
Fotografija ne prikazuje nalezljive kožne bolezni, pač pa obolenje, ki se lahko izrazi na različne načine.

Če ste opazili omenjene kožne spremembe, razmislite, katera alergena snov bi jih lahko izzvala. Če simptomi ne bodo izzveneli niti tedaj, ko boste alergene odstranili, se po nasvet obrnite k dermatologu.

Slednje pomeni, da koža reagira na stik z alergeno snovjo, na katero je postala občutljiva ob prvem stiku. Prvi stik torej ni izzval reakcije, pretiran odziv organizma se je pojavil šele ob drugem stiku z alergenom.

Odziv na alergen

Prvi simptomi v obliki rdečice in srbečice se lahko pojavijo čez noč. Sledi nastanek drobnih papul ali mehurčkov, ki popokajo. Na poškodovani povrhnjici se pogosto naredijo kraste. Ko se začne stanje vnetja umirjati, se lahko pojavi luščenje kože. Rdeči in srbeči izpuščaji kontaktnega dermatitisa so zelo neprijetni in lahko močno vplivajo na kakovost bolnikovega življenja. Če se stanje ne izboljša, temveč se razvija v kronično fazo, je treba preveriti, ali je bolnik še vedno v stiku z alergenom.

Dreamstime
Med najpogostejše alergene, ki sprožijo alergijski kontaktni dermatitis, spadajo kovinski predmeti, denimo nakit.

Kaj izzove reakcijo

Med najpogostejše alergene spadajo kovinski predmeti, kot je denimo zapestna ura ali nakit (zapestnica, prstan, uhani …). Na seznam alergenov se uvrščajo tudi kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego, razni detergenti in izdelki iz usnja ter gume. Alergijsko kožno reakcijo lahko izzovejo tudi umetne smole in cement.