Kadilci pozor!

V pari e-cigaret odkrili prisotnost strupenih težkih kovin

S.R.
25. 2. 2018, 12.50
Posodobljeno: 25. 2. 2018, 13.03
Deli članek:

Razprava o škodljivosti kajenja klasičnih in elektronskih cigaret je v zadnjih letih tehtnico močno nagnila v prid slednjih, a so elektronske cigarete zdaj prejele močan udarec.

Profimedia
V Sloveniji so vsem, ki želijo opustiti kajenje, na voljo različne vrste pomoči.

Raziskovalci na Univerzi Johnsa Hopkinsa so v pari elektronskih cigaret odkrili sledi svinca, arzena, kroma, mangana in niklja. Znanost dolgotrajno izpostavljenost in vdihavanje teh težkih kovin povezuje s poškodbami pljuč, jeter, imunskega sistema, boleznimi srca in ožilja ter celo nekaterimi oblikami raka.

V študiji, objavljeni v reviji Environmental Health Perspectives, so izbrali 56 različnih elektronskih cigaret oziroma naprav za uparjanje ter v njihovih e-tekočinah, tuljavah in pari preverili prisotnost 15 težkih kovin. Čeprav so prisotnost manjših količin strupenih kovin zaznali že v samih e-tekočinah, je bila prisotnost kovin precej večja v tekočinah, ki so že bile izpostavljene grelni tuljavi v cigareti, kar kaže na to, da strupene kovine izločajo celo same tuljave, pravijo raziskovalci. Pozneje so dokazali še, da se lahko po uparjanju te kovine znajdejo v sami pari, ki jo vdihujejo kadilci. 

Pomembno je, da se podjetja, ki e-cigarete izdelujejo, zavedajo, da te tuljave, kot jih izdelujejo trenutno, izločajo strupene kovine, so zapisali. Dodali so še, da je bila prisotnost kovin večja v e-cigaretah, pri katerih so grelne tuljave menjali pogosteje, zaradi česar domnevajo, da je težava v »svežih« tuljavah.

Čeprav pretekle študije vdihavanje teh kovin povezujejo z raznimi tveganji za zdravje, bodo raziskovalci poskušali ugotoviti, ali je za zdravje nevarna tudi ta oblika izpostavljenosti. »V okviru študije smo ugotovili, da so te kovine prisotne, kar je le prvi korak, zdaj moramo ugotoviti še njihove dejanske učinke na zdravje je dejala vodja raziskovalcev Ana Maria Rule.