Neverjetni podatki

Žita za malčkov zajtrk: rdeča luč za sladkor!

Pe. R. / Novice Svet24
5. 2. 2018, 07.00
Deli članek:

Žita za zajtrk so izdelki, ki jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročni ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo.

Dreamstime
Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje tabele hranilnih vrednosti nujno.

Žal se velikokrat izkaže, da so ti izdelki zaradi visoke vsebnosti sladkorja primernejši za sladico kot za zajtrk, kar se je izkazalo tudi pri primerjalnem ocenjevanju, ki ga je izvedel Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (Mipor).

Pred nakupom si oglejte podatke v tabeli hranilnih vrednosti. Žita, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ponudite otroku za zajtrk le poredko. Pri izbiri bodite pozorni tudi na podatek o vsebnosti vlaknin – teh naj bo več kot šest gramov na sto gramov izdelka.

Le en izdelek je bil ocenjen dobro, deset jih je dobilo oceno povprečno in pet oceno nezadovoljivo – predvsem zaradi neprimernega prehranskega profila oziroma velike vsebnosti sladkorja, dodanih nepotrebnih aditivov in arom, potratne embalaže in slik na njej, ki nagovarjajo najmlajše.

BOLJ SLADKA KOT ŽITA ZA ODRASLE!

Pregledana žita za otroke so v povprečju vsebovala 26 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, medtem ko so žita za zajtrk s suhim sadjem, ki so jih pregledali februarja 2017, vsebovala v povprečju 19 gramov sladkorja. Sprašujemo se, v čigavem interesu je, da so žita za otroke bolj sladka kot tista za odrasle ... 

BERITE TABELE HRANILNIH VREDNOSTI

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom, so opravili v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mipor izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Sofinancer projekta je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Veliko staršev meni, da so žita za zajtrk zdrav obrok za njihovega otroka, pa naj bo malček ali najstnik. Kot so ugotovili na Miporju, velika večina pregledanih žit za otroke vsebuje veliko sladkorja, a med vzorci je tudi nekaj manj sladkih izdelkov. Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje tabele hranilnih vrednosti nujno.

NEPOTREBNI ADITIVI IN AROME

Žal med pregledanimi žiti za zajtrk izdelka brez aditivov ni, čeprav gre za žita, namenjena otrokom. Tako noben izdelek ni dobil ocene zelo dobro. Oceno dobro je dobilo šest žit za otroke, ki so imela dodane le arome. Preostali izdelki, ki so vsebovali še emulgator, so bili ocenjeni slabše. Najslabšo oceno (pomanjkljivo) sta dobila izdelka Hrustek (emulgator: sojin lecitin, stabilizator E476, aroma) in Marque repere (emulgator: E471, E472e, arome, antioksidant: izvleček z visoko vsebnostjo tokoferolov), ki vsebujeta največ aditivov.