VIR VITAMINOV

Okusna in zdrava, surova ali kisana - a najboljša bujta

Z.F./Novice Svet24
4. 2. 2018, 10.00
Deli članek:

Več pozornosti tokrat namenjamo repi, ki je na slovenskih tleh prisotna že od antičnih časov. Danes je razširjena po vsem svetu, zelo jo cenijo zaradi zanimivega okusa in številnih zdravstvenih koristi.

Profimedia
Repa

Repa vsebuje veliko vitamina C in prav tako bakra, vitamina B6, mangana, aminokislin ter drugih snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Zato v kuhinji z njo nikar ne skoparite; poskrbite, da se bo čim pogosteje znašla na krožniku.

ODLIČNA ZA ZDRAVJE

Nikakor ne moremo mimo dejstva, da je repa izjemno bogata z vlakninami, zato pripomore k urejanju prebave in hkrati blaži morebitna vnetja črevesja. Vsebuje tudi veliko železa, in tako je primerna za tiste, ki so slabokrvni, obilo vitaminov skupine B pa poskrbi za normalno delovanje hormonskega sistema.

Profimedia
Zelo okusna je tudi sveže naribana pesa. Pripravite jo lahko v solati.

SUROVA ALI FERMENTIRANA

Večinoma poznamo repo v fermentirani različici, se pravi okisano. A zelo okusna in zdrava je tudi sveža. Naj poudarimo, da so izjemno zdravi in okusni tudi repini listi. Če si boste privoščili mlado listje repe, ki požene čez zimo, si boste zagotovili naravno zaščito imunskega sistema. S svežim okusom lahko prav tako popestrite zimsko solato. Ali pa repo pripravite v omaki, morda kot prilogo k testeninam, jed na žlico … V nadaljevanju vam ponujamo nekaj izvirnih receptov.

Profimedia
Tradicionalna slovenska jed bujta repa je značilna predvsem za Prekmurje.

POLNJENA REPA

Repo skuhajte in izdolbite, nato pa zapecite v pečici. Navdušite z drugačnostjo!

Sestavine za 4 osebe: 8 okroglih rep, 150 ml kisle smetane, 250 g mladega sira, 50 g drobtin, 50 g masla, sol, poper in mleta paprika. Priprava: Repi najprej odrežite liste in jih prihranite za pozneje. Nato repo operite in jo na tenko olupite. Zavrite večji lonec vode, ki ste ji primešali žlico soli, nato repo potopite v krop in kuhajte 40 minut. Medtem namastite pekač in pečico segrejte na 180 stopinj. Naribajte sir ter ga zmešajte s smetano, drobtinami, poprom in repinim listjem. Kuhano repo odcedite in nekoliko ohladite. Previdno izrežite sredico, drobno sesekljajte in dodajte masi. Izdolbene repe nato postavite v pekač in nadevajte. Na vrh položite maslo in posujte s papriko. Pecite še 15 minut in postrezite še vroče.