Brez tablet

Stres in tesnoba lahko povzročita tenzijski glavobol

Pe.R.
21. 1. 2018, 18.15
Deli članek:

Če se želite izogniti tabletam, si pomagajte z naravo. Odpravite tudi vse slabe navade, ki so vas v resnici privedle do težav z zdravjem.

Dreamstime
Osem kozarcev vode (najmanj) morate popiti na dan, da preprečite nastanek glavobola.

Tenzijski glavobol povzročajo stres, tesnoba, depresija, utrujenost, hormonske spremembe, dolge ure pred računalnikom ali ob natančnem delu, ob katerem je glava dolgo časa v istem položaju, napačen položaj vratu med spanjem pa tudi kajenje ter čezmerno pitje alkohola ali kave.

8 kozarcev vode (najmanj) morate popiti na dan, da preprečite nastanek glavobola.

Na pomoč!

Če tenzijskega glavobola ne želite odpravljati s protibolečinskimi tabletami, poskusite naslednje.

Pijte vodo

Včasih je glavobol (le) znak dehidracije. Popijte velik kozarec vode. (V nekaterih preizkusnih študijah so celo ugotovili, da ljudje menijo, da je njihov glavobol popustil zaradi protibolečinske tablete, ki so jo popili s kozarcem vode, a se je izkazalo, da je bilo pravo zdravilo prav kozarec vode, torej hidracija telesa, ne pa placebo tableta.)

Dreamstime
Vadbe vseh vrst zmanjšajo pogostost in moč bolečin pri glavobolih.

Masaža

Masirajte predel med palcem in kazalcem; po kitajski medicini je ta točka povezana z energijskim kanalom, ki vodi v glavo in okolico oči.

Topli in hladni obkladki

Mišično napetost zmanjšate z vročim ali hladnim obkladkom, ki ga položite na boleče mesto. Izberite obkladek, za katerega menite, da vam bo bolj prijal; če imate raje ledene obkladke, v brisačo zavijte nekaj ledu in jo položite na boleče mesto. Led otopi bolečino in preusmeri pozornost od nje.

Namakanje nog

Noge namakajte v vroči vodi. Toplota bo pritegnila kri iz glave v noge, kar bo pomagalo ublažiti bolečino.

Vadba

Hoja, joga, plavanje in podobne aktivnosti lahko zmanjšajo pogostost in moč bolečin pri glavobolih. Vadba obenem ublaži stres in sprosti napete mišice.

Spoznavna vedenjska terapija

Pri delu s terapevtom boste začeli spreminjati stresno obnašanje in misli. Tega se lahko naučite tudi z najrazličnejšimi meditativnimi metodami in čuječnostjo.

Masaža s sivkinim ali metinim oljem

Obe olji delujeta pomirjujoče. Masiranje glave in vratu z njima lahko ublaži glavobol.

1: Vadbe vseh vrst zmanjšajo pogostost in moč bolečin pri glavobolih.

2: Masiranje glave in vratu z eteričnim oljem lahko ublaži glavobol.

***null***