Recepti

10 domačih napitkov za hitro prvo pomoč

R.U.
20. 1. 2018, 16.01
Deli članek:

Zdravje nam jo včasih zagode kar čez noč, zato je dobro poznati nekaj naravnih trikov za lajšanje najpogostejših težav. Vsekakor pa se, če te ne izginejo, obrnite na svojega zdravnika.

Dreamstime
Sveže sadje in sadne sokove imejte vedno na zalogi in poskrbite, da vaše telo ne bo dehidriralo.

Predstavljamo vam deset receptov za povsem preproste napitke, ki na vaše telo delujejo čudežno in vam pomagajo omiliti določene težave.

ZA POVEČANJE FIZIČNE IN PSIHIČNE ENERGIJE

Potrebujete 3 žlice korena cikorije v prahu in žlico kakava v prahu. V večji skodelici obe sestavini prelijte s približno dvema decilitroma vroče vode in vse skupaj dobro premešajte. Napitek pijte samo zjutraj oziroma dopoldne, sicer ponoči ne boste mogli spati. Cikorija spodbudi in krepi imunski sistem, preprečuje utrujenost in je odličen stimulans, ki dviguje raven energije.

ZA ŽELODEC IN PREBAVO

Z 2 dcl vrele vode prelijte čajno žličko suhe mete in čajno žličko suhih cvetov kamilice. Napitek precedite. Za lajšanje trebušnih krčev popijte do tri skodelice napitka na dan.

ZA IZBOLJŠANJE IMUNSKEGA SISTEMA

Potrebujete 1 jabolko, 1 rdečo peso, 1 korenček, limonin sok ali 1 žlico medu. Sadje in zelenjavo operite in narežite na majhne koščke ter jih zmeljite v sokovniku. Dodajte vodo in limonin sok ali med ter premešajte. Napitek ima mnogo blagodejnih učinkov na celotno telo.

PROTI DRISKI

Potrebujete 2 čajni žlički suhih listov malin in/ali robid. V skodelici vrele vode namakajte suhe liste malin in/ali robid vsaj deset minut ter nato precedite. Manjšo skodelico čaja popijte trikrat na dan poleg drugih tekočin, ki preprečujejo dehidracijo (glejte naslednji recept). Čaj pomirja prebavila, a če driska ne mine v 24 urah, vseeno obiščite zdravnika.

ZA PREPREČEVANJE DEHIDRACIJE

Potrebujete 2,5 decilitra jabolčnega soka, 1 čajno žličko soli, sok 1 limone ali limete. Jabolčni sok, pet decilitrov vode, sol in limonin sok zmešajte v večjem vrču ter napitek shranite v hladilnik. Kadar imate drisko, ga po malem pijte za ohranjanje tekočine v telesu in ravnotežje elektrolitov.

PROTI KAŠLJU

Potrebujete 4 sveže liste žajblja ali 1 čajno žličko suhega žajblja. V skodelici vrele vode približno 20 minut namakajte žajbljeve liste. Napitek nato precedite ter popijte vročega ali hladnega. Recept ponuja odlično in poceni zamenjavo za komercialni sirup, ki pomaga pri nadležnem kašlju.

SUHO GRLO?

V 7 dcl vrele vode vsujte po eno čajno žličko poprove mete, šentjanževke, bršljanaste grenkuljice ter navadnega vrednika. Pustite dve uri in precedite. Napitek pijte trikrat na dan pred obrokom, a ne dlje kot šest dni.

ZA POMOČ PRI VNETEM GRLU

Potrebujete 2 čajni žlički lubja rdečega hrasta v prahu in 2 čajni žlički navadnega sleza v prahu. Obe sestavini dajte v skodelico, prelijte z vrelo vodo in pustite, da se čaj ohladi. Nato ga precedite v čajno skodelico in popijte. Napitek lahko hranite v hladilniku ter pred uporabo nekoliko pogrejete.

ZA PRVO POMOČ PRI PMS

Potrebujete 3 čajne žličke narezanih suhih korenin in/ali listov regrata, 3 čajne žličke narezane suhe korenine repinca, 1 čajno žličko narezane suhe korenine grozdnate svetlike, 1 čajno žličko suhe brogovite, 1 čajno žličko nastrgane pomarančne lupine in 1 čajno žličko narezane korenine sladkega korena. V kozici zmešajte vse naštete sestavine z litrom vode. Zavrite, zmanjšajte ogenj in kuhajte brez pokrovke še 40 minut. Pokrijte in namakajte 15 minut. Čaj nato precedite v čisto posodo, ki se dobro zapre. Pijte ga po potrebi, vročega ali hladnega. Preostanek hranite v hladilniku.

PROTI MIGRENI

Potrebujete 15 gramov suhih listov plahtice in 3 čajne žličke suhih listov mete. Pol litra vode zavrite v kozici ter vanjo dodajte zelišča in kuhajte še 20 minut. Nato odstavite z ognja in namakajte še 10 minut. Precedite v skodelico. Počasi popijte 2,5 decilitra čaja, v mirnem in zatemnjenem prostoru.