Ugodje

Nega nog je pozimi še kako pomembna

Zoran Franc
14. 1. 2018, 15.01
Deli članek:

Večino zimskega časa so naše noge obute v tople nogavice in stisnjene v visoke škornje. Komaj kdaj ugledajo luč sveta, pa še takrat jih hitro potisnemo v hišne copate. Vsa ta utesnjenost pa koži na nogah nič kaj ne godi, saj si želijo svežine, zraka, vlažilne nege. Kako jim to zagotoviti?

Profimedia
Pred spanjem vtrite v stopala olje grozdnih pečk. To vsebuje veliko linolejne kisline, ki preprečuje izhlapevanje vlage in pomaga stopalom, da ostanejo navlažena in zdrava.

Umijte si noge in stopala z nepenečim se vlažilnim čistilom v kremni obliki. Tako boste preprečili, da bi se koža sušila. Pri veliki količini trde kože naredite piling, ki odstranjuje odmrle celice. Vzemite dve žlici rjavega sladkorja in ju zmešajte z dvema žlicama olivnega olja. Mešanico vtirajte v noge deset minut ter se poslovite od luskaste in trde kože. Takšen piling kožo tudi naravno razstrupi.

Vlaženje

Po vsakem umivanju nog nanesite na stopala vazelin ali vlažilno kremo. Primerne so kreme na osnovi petrolata, glicerina, uree, karitejevega masla, vitamina E, jojobe … Te sestavine zelo učinkovito ohranjajo vlago v koži in preprečujejo njeno izgubo. Vtirajte jih v kožo vsaj pet minut.

Domača obloga

Da bi omehčali kožo na nogah, si pripravite domačo oblogo na osnovi meda in aloje. Alojin gel zmešajte z enako količino meda in vtrite v suho kožo stopal. Pustite učinkovati deset minut, nato sperite z mlačno vodo. Takšna maska bo kožo nahranila in navlažila. Postopek ponavljajte do trikrat na teden.

Nosite čevlje, ki se dobro prilegajo vašim nogam. Pretesna obutev ne samo ožuli, ampak povzroča tudi zadebelitev kože na nekaterih mestih in otiščance. Pri prevelikih čevljih pa si pomagajte z dodajanjem vložkov.

Zgladite kožo

Enkrat na teden s kovinsko pilo ali gladilnim kamnom zdrgnite izsušene podplate. To naredite pred prhanjem, ko je koža še suha. Pri globokih razpokah na stopalih pa pomaga tudi, da noge vsak dan deset minut namakate v topli vodi, v katero zlijete pol skodelice limoninega soka.

Blagodejna kopel

Lahko si pripravite tudi kopel za suho in razpokano kožo nog: v umivalnik s toplo vodo dodajte žlico jedilne sode, štiri kapljice eteričnega olja poprove mete in žlico olivnega olja. Noge namakajte deset minut.

V objemu bombaža

Čeprav je zunaj mraz, si ne zavijajte nog v grobe volnene nogavice. Drgnjenje volne ob kožo z nje odstranjuje naravni zaščitni oljni film in povzroča izgubo vlage. Boljša izbira so mehke bombažne nogavice. V stanovanju pa imejte na nogah copate, saj bosa stopala hitreje izgubljajo vlago in razpokajo.