Dieta

S pozitivnim pristopom do hrane lahko shujšamo

P.R.
6. 1. 2018, 09.09
Deli članek:

Vsem, ki sovražijo preštevanje kalorij in kuhanje po natančno odmerjenih receptih, prinašamo odlično novico: hujšati je mogoče zgolj s pozitivnim pristopom do prehrane.

Dreamstime
Utišajte negativne glasove ter ignorirajte prehranskega pridigarja in dietnega upornika v sebi.

Gre za proces učenja, kako jesti, kadar smo lačni, in za upoštevanje močnega hrepenenja po hrani, kadar smo lačni le za vzorec.

Kako deluje

Navodila za intuitivno prehranjevanje sta sestavili svetovno znani dietetičarki Evelyn Tribole in Elyse Resch. Njun program temelji na trditvi, da dietno prehranjevanje naredi več škode kot koristi. Avtorici menita, da diete vodijo v občutek prikrajšanosti, obsedenost s hrano, močno hrepenenje po hrani, prenajedanje in motnje hranjenja. Vsega tega se bomo odvadili s pomočjo desetih načel, s katerimi sklenemo premirje s hrano; soočimo se z negativnimi notranjimi glasovi, razumemo in spoznamo lakoto ter zadovoljstvo, spopademo se s čustvenimi vprašanji, ki jih povezujemo s hrano, spoštujemo svoje telo, postanemo telesno aktivni ter v svoje življenje vključimo zdravo prehrano in zdravje. Glavni cilj tega programa pa je doseči sproščenost pri uživanju hrane in predvsem ukinitev dietnega načina razmišljanja. Z gibanjem, ki nas zabava, in s pravilnimi intuitivnimi izbirami se hujšanje sproži samo po sebi.

Prednosti in slabosti

Pridobili bomo nova znanja, saj se je treba naučiti, kako prisluhniti svojemu telesu, kdaj nam telo sporoča lakoto in kako s spoznavanjem živil izbirati zdravo hrano. Slabost tega principa pa je v tem, da se bo ljudem, ki so dolgo časa razmišljali na dietni način, takšen proces zdel predolg. Nekateri bi potrebovali strokovno svetovanje glede svojih čustev in z njimi povezanega odnosa do hrane.

Ali je dieta primerna za vas?

Dieta v prvi vrsti pritegne ljudi, ki so se neuspešno mučili s kalorijami in odvečnimi kilogrami ter morajo razviti pozitiven odnos do hrane in svojega telesa. Ker program poudarja razvijanje zdravega razmerja med čustvi in hrano, je primeren za vsakogar, razen za tiste, ki se morajo zaradi zdravstvenih težav držati posebne diete.

Primer jedilnika za 5 dni

PONEDELJEK

Zajtrk: kosmiči s posnetim mlekom, banana, arašidovo maslo, kava. Kosilo: zelenjavna juha, puranji sendvič, jogurt. Večerja: polnozrnate testenine z zelenjavno omako, losos, zelena solata s špinačo. Prigrizek: dva piškota.
TOREK

Zajtrk: ovsena kaša z jagodičevjem, opečenec s sirom. Kosilo: sendvič s tunino solato, rezine korenčka, puding. Večerja: sladki krompir, brstični ohrovt, pečen piščanec. Prigrizek: trije koščki čokolade.

SREDA

Zajtrk: omleta s špinačo in puranjo salamo, pomarančni sok, kava. Kosilo: zelena solata s čičeriko in rdečo peso, skuta, polnozrnata štručka. Večerja: zelenjavna lazanja, beluši, solata s paradižnikom, košček čokoladne torte. Prigrizek: kozarec vina, sir, jabolko.

ČETRTEK

Zajtrk: manj masten sir, jajce in slanina na opečencu, banana, kava. Kosilo: zelenjavni polpet na polnozrnati štručki, brokoli. Večerja: popečen fižol, solata iz rdeče pese ali stročjega fižola. Prigrizek: manj masten jogurt.

PETEK

Zajtrk: kosmiči z rozinami, posneto mleko, kuhano jajce. Kosilo: juha iz leče, polnozrnata bageta, špinačna solata. Večerja: zelenjava po kitajsko s polnozrnatimi rezanci, posneto mleko. Prigrizek: majhna rezina skutne torte.