Kurkumin

Tudi zdravniki presenečeni, s čim je ustavila širjenje raka

R.T.
3. 1. 2018, 13.33
Posodobljeno: 3. 1. 2018, 13.53
Deli članek:

Britanka Dieneke Ferguson je leta 2007 izvedela, da ima raka. Pet let je hodila na kemoterapije, ker se je bolezen le še širila, je posegla po drugačni metodi.

Facebook
Dieneke Ferguson še naprej jemlje kurkumin.

Dieneke se je odločila, da poskusi s kurkuminom, obenem pa je opustila konvencionalno zdravljenje. Kurkumin je glavna sestavina kurkume, ki mu pripisujejo številne zdravilne lastnosti. Ker v običajni “kuhinjski” kurkumi ni dovolj kurkumina, si je upokojena Britanka nabavila kapsule kurkimina, ki niso tako zelo poceni.

Dnevno je zaužila 8 gramov kurkumina. Rezultati so presenetili tako njo kot zdravnike. Rak (multipli mielom) se ji je prenehal širiti, bolečine so popustile in danes 67-letna Londončanka živi brez hujših tegob.

Zdravniki potrjujejo

Pixabay
Kurkumin, ki ga najdemo v začimbi ali prehranskih dodatkih iz kurkume (npr. kapsule kurkume), med drugim preprečuje strjevanje krvi.

Njeni zdravniki so za British Medical Journal zapisali, da je to prvi njim znani primer, ko je jemanje kurkuimina ustavilo napredovanje tovrstne rakave bolezni. Zdravnik Abbas Zaidi je dodal, da sicer pacienti z obliko diseminiranega plazmacitoma ali multiplega mieloma jemljejo prehranske dodatke, vendar ob tem ne opuščajo običajne terapije.

Profesor in zdravnik Jamie Cavenagh ob tem umirja žogico. Ponavlja, da so lastnosti kurkumina pozitivne, ni pa še narejenih dovolj raziskav. Ob tem priznava, da tudi njegovi pacienti v določenih fazah zdravljenje jemljejo kot dodatek kurkumin, ki pa ne vpliva na vsakega enako. »Dieneke je doslej primer najboljšega delovanja kurkumina,« pravi Cavenagh.

In kaj na to poreče Dieneke Ferguson. Upa, da bo po objavi njene zgodbe stroka čim prej opravila dodatne raziskave in začela predpisovati kurkumin kot zdravilo v boju proti multiplemu mielomu.