Antibiotiki in alkohol

Obremenjena jetra, neprijetna slabost

Pe. R.
25. 12. 2017, 16.47
Deli članek:

December je čas, ko nam rado ponagaja zdravje, obenem pa mesec veselega prazničnega druženja in zabav. Lahko uživamo alkohol, če jemljemo antibiotike? Kaj se nam bo pravzaprav zgodilo?

Arhiv Svet24
Redno jemanje odmerkov antibiotika je ključno za sam proces zdravljenja.

Arhiv Svet24
Jemljete antibiotike in ste v dilemi, ko bi radi nazdravili? Odločite se za zdravje!

Nič nenavadnega ni, če se pripeti, da moramo ravno v veselem decembru uživati antibiotike. In čeprav ni nikoli prijetno biti bolan, je to še posebej nadležno v času zabav, ko bi si z veseljem privoščili kakšen kozarček. Mnogim se tako poraja vprašanje, kaj bi se pravzaprav zgodilo, če bi popili alkohol kljub antibiotični terapiji.

Prav je, da vam najprej nežno pobožamo vest in poudarimo, da se ni najbolj modro odreči zdravilu zavoljo alkohola, pa četudi gre za prav poseben mesec v letu. Redno jemanje odmerkov antibiotika je namreč ključno za proces zdravljenja, poleg tega pa lahko izostanek odmerka povzroči imunost na zdravilo. Če vzamemo za primer amoksiklav, pa velja omeniti, da se učinkovine slednjega tako kot alkohol presnavljajo v jetrih, kar pomeni, da jih z uživanjem alkohola dodatno obremenjujete.

ODGOVOR

Zdaj pa k vprašanju, ki vas najbolj zanima. Odgovor nanj so pred leti poiskali na londonski kliniki, kjer so raziskovali vplive alkohola na antibiotično terapijo. Strokovnjaki v študiji navajajo, da alkohol na večino antibiotikov ni imel bistvenega vpliva. Pri nekaterih izjemah je antibiotik le upočasnil razkrajanje alkohola v krvi, kar lahko vodi do neprijetne slabosti.

NEŽELENI UČINKI

Na splošno je stroka do tovrstnega ravnanja vseeno nepopustljiva. Alkohol in antibiotiki ne gredo z roko v roki, čeprav zaužiti kozarček ne zmanjšuje učinkovitosti zdravila. Kot pojasnjujejo, so posamezni učinki odvisni zlasti od tipa antibiotikov, nesrečna kombinacija lahko denimo povzroči neželene učinke, kot so zaspanost, omotica in želodčne težave.

Katerih antibiotikov strogo ne smete uživati skupaj z alkoholom? To so metronidazol (cialis), tinidazol (tindamax) in trimetoprim-sulfametoksazol (bactrim).