HITRO V AKCIJO

S pomočjo eteričnih olj lažje zadihajte

Zoran Franc
24. 12. 2017, 20.49
Deli članek:

Ob začetku prehlada si lahko učinkovito pomagate z domačimi čaji in eteričnimi olji. Tako boste hitro očistili dihalne poti in preprečili razvoj številnih okužb.

Arhiv
Eteričnih olj nikoli ne nanašajte neposredno na kožo. Pred uporabo jih morate vedno razredčiti, za kar se običajno uporabljajo rastlinska olja.

Nič nenavadnega, če ste se prebudili z bolečinami v grlu, zamašenim nosom in oteženim dihanjem. Času primerno, bi lahko rekli. Vendar je zelo neprijetno in nadležno, in na srečo smo za vas pripravili domače recepte, s katerimi lahko hitro odpravite določene simptome bolezni. Predstavljamo vam nekatere najbolj preverjene recepte za pripravke, ki odpravljajo nadležen prehlad ali ga vsaj omilijo.

ALERGIJE

Eterična olja lahko zelo hitro prodrejo v krvni obtok, nerazredčena pa lahko povzročijo alergijske reakcije. Zato z njimi ravnajte previdno.

FOTO OBČUTLJIVOST

Eterična olja, pridobljena iz citrusov, morate še posebno previdno uporabljati. Za ta eterična olja namreč velja, da povečujejo občutljivost kože na sonce.

NOSEČNOST

Določena eterična olja lahko vplivajo na hormonsko stanje v telesu, zato naj jih še posebej previdno uporabljajo nosečnice in ženske, ki dojijo.

MAZILO ZA PRSNI KOŠ

To metodo so uporabljale že naše babice in še zmeraj deluje. Pomagala bo predvsem pri lajšanju težav z dihanjem in izkašljevanju. Naredite domače mazilo z dodatkom eteričnih olj. Za osnovo lahko uporabite rastlinsko olje ali živalsko mast, ki ji boste dodali eterična olja. Olje ali mast nekoliko segrejte, do mlačnega, in neprestano mešajte, nato pa mešanici dodajte nekaj kapljic eteričnega olja. Svetujemo vam uporabo evkaliptusa, poprove mete, čajevca, bazilike ali timijana. Olja lahko med seboj tudi pomešate, vendar nikar ne pretiravajte. Mešanico nato vtrite v predel prsnega koša in spodnjega dela vratu, pod nos in v čelo. Na prsi položite topel termofor, tako se bo sluz začela počasi mehčati in izločati.

PARNE INHALACIJE

Ob takšni uporabi eteričnih olj in čajev boste hitro odmašili nos in prečistili sinuse. Vse, kar potrebujete, so posoda z vročo vodo, brisača in eterično olje evkaliptusa, poprove mete, sivke, kamilice, limonine trave ali timijana. Lahko pa uporabite tudi skuhan čaj kamilice, poprove mete, rmana, limonine trave … Posodo z vročo vodo in dodanimi eteričnimi olji postavite na mizo. Čez glavo poveznite brisačo, da preprečite uhajanje pare. Zaprite oči in globoko vdihujte paro, ki se dviga v vaš obraz. Priporočamo, da inhalacije izvajate čim večkrat, saj boste tako hitreje očistili dihalne poti.