Fitoterapija

Zdravje iz zelišč

Oglasno sporočilo
19. 12. 2017, 08.19
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 10.08
Deli članek:

Fitofarmacevtska zdravila izpolnjujejo visoke znanstvene standarde.

Zeliščarstvo je ena najstarejših človeku znanih oblik zdravljenja, ki je bilo uveljavljeno že v starodavnem svetu. Že Homer je opisal legendarno egipčansko zdravljenje z zelišči. Zelišča so podrobno opisali menihi v svojih zapisih, ki so postali temelji sodobne fitoterapije.

Od teh starodavnih časov so postala zelišča neločljivo povezana s sodobno medicinsko znanostjo. Porabniki se vse bolj zavedajo zdravstvenih koristi in pozitivne vloge fitofarmacevtskih zdravil pri samozdravljenju. Zdravila rastlinskega izvora cenijo po vsem svetu kot sprejemljivo možnost zdravljenja in zahtevajo visoko kakovost ter varne izdelke z dokazano učinkovitostjo. Svetovna zdravstvena organizacija se zavzema za varna in učinkovita zdravila ter je na svetovni ravni uveljavila standard za zdravilna zelišča.

Odobritev in registracija kot pri klasičnih zdravilih
Izkušnje, pridobljene skozi čas, danes ne štejejo več za ustrezne dokaze. Zaradi sodobnih standardov, ki jih morajo doseči zdravila, morajo biti fitofarmacevtski izdelki dokazano učinkoviti in varni ter imeti dobro razmerje med koristmi in tveganji. Kriteriji se ocenjujejo bodisi v kliničnih študijah ali s preverjanjem tradicionalne uporabe posameznih rastlin v medicini. Za njihovo uvedbo na trg je potrebna uradna odobritev, ki jo podelijo pristojni organi, kot so povedali na nedavnem kongresu evropskih gastroenterologov, UEG 2017 v Barceloni. Zdravila rastlinskega izvora so celo po odobritvi in registraciji podvržena sistematičnemu nadzoru proizvajalca in zdravstvenih organov v sistemu farmakovigilance na enak način kot kemični farmacevtski izdelki.

Eno takšnih je na primer Bayerjev Iberogast, ki izpolnjuje zahteve po najvišji kakovosti in toksikološke varnostne standarde.

Kako izdelajo kvalitetno zeliščno zdravilo
Pridobivanje koristnih snovi iz rastline je zahteven postopek. V proizvodnji zdravila Iberogast zaradi zagotavljanja kakovosti in preprečevanja morebitne kontaminacije vsako zdravilno zelišče skrbno preverijo pred predelavo. Iz vseh izvlečkov posameznih zdravilnih zelišč naredijo zmes, z natančno določenimi in nadzorovanimi količinami in po vrstnem redu. Kakovost preverjajo na vsakem koraku med dolgotrajnim proizvodnim procesom. Ta standardizirani fitofarmacevtski izdelek gre v prodajo šele po opravljenem pregledu, s katerim zagotovijo, da ima Iberogast vedno enako količino učinkovin in sestavo.

Zdravilna moč zelišč
Natančno raziskan Iberogast vsebuje kombinacijo zdravilnih zelišč, katerih dokazane učinkovine se medsebojno dopolnjujejo v znanstveno preverjeni sestavi . Glavna in edinstvena sestavina je obrečni grenik, po katerem je bil pripravek imenovan. Njegove učinkovine spodbujajo gibljivost in izboljšajo tonus gladkega mišičja prebavil. Korenina angelike spodbuja prebavo in lajša želodčne krče. Cvet prave kamilice, ima protivnetni učinek in pomaga lajšati krče. Plod navadne kumine uničuje bakterije, lajša krče in naredi hrano, ki povzroča napenjanje, lažje prebavljivo. Plod pegastega badlja vsebuje učinkovine, ki varujejo celice in pomirjajo želodčne in jetrne celice. List navadne melise pomirja in preprečuje napenjanje zaradi svojih lastnosti lajšanja krčev. Tudi list poprove mete preprečuje napenjanje, lajša krče in preprečuje vnetje v želodcu. Krvavi mlečnik lajša krče v žolčevodu in prebavilih, vendar tudi spodbuja gibljivost v želodcu. Korenina golostebelnega sladkega korena lajša krče in pospešuje zdravljenje razjed. Odlično učinkovitost, varnost in prenašanje zdravila Iberogast™ dokazujejo izsledki več kot 20 znanstvenih študij.

Uspešna zgodba o zdravilu Iberogast dokazuje, da narava skriva skriva mnoge zaklade, ki so koristni za človekovo zdravje in dobro počutje.