Rekreacija

Telovadba za zjutraj, popoldne in zvečer

M.V.
16. 12. 2017, 12.01
Deli članek:

V vsakem delu dneva je naše telo drugače pripravljeno na napore in to je treba upoštevati pri izbiri vadbe. Vendar pogosto nimamo možnosti, da bi vadili, kadar nam ustreza.

Dreamstime
Večerna vadba, če le ni preveč intenzivna, izboljša naš spanec.

Če smo polno zaposleni, čas za rekreacijo najlažje najdemo zgodaj zjutraj ali zvečer; če smo doma z otroki, morda takrat, ko oni ležejo k popoldanskemu počitku. Seveda pa je v vsakem delu dneva naše telo drugače pripravljeno na napore in to je treba upoštevati pri izbiri vadbe.

JUTRANJA TELOVADBA

Pred večerjo

Vadba naj poteka pred lahko večerjo. Slednja naj bo s poudarkom na beljakovinah, ki regenerirajo mišice in telo. Večerna vadba nam bo pomagala, da bomo ob zadnjem obroku zaužili manj hrane.

Zjutraj je naše telo morda še nekoliko togo, otrplo zaradi nočnega počitka, zato naj bodo prve telovadne vaje nekoliko lažje, predvsem pa je priporočljivo temeljito ogrevanje sklepov in mišic. Šele ko boste ogreti, lahko prestavite v višjo prestavo.
Med športnimi zvrstmi v tem delu dneva najbolj priporočajo tek ali drugo aerobno vadbo, in sicer na prazen želodec. Pred treningom si privoščite le napitek (smuti). Prednosti jutranje vadbe je veliko. Med drugim pospeši presnovo in pomaga porabiti več kalorij, proizvaja endorfine, ki nas spodbujajo in napolnijo s pozitivno energijo. Jutranja vadba na nas učinkuje kot skodelica kave, saj nas prebudi. 

POPOLDANSKA VADBA

Nekateri športni strokovnjaki popoldansko vadbo odsvetujejo, medtem ko jo drugi zagovarjajo. Slednji priporočajo v tem času izvajanje predvsem vaj za moč in krepitev posameznih mišičnih skupin – obisk fitnesa torej. Najbolje je to storiti pred obrokom, saj na poln želodec vadba ni učinkovita. Telo je takrat osredotočeno na prebavljanje hrane, vsa energija je usmerjena v presnovo, zato so mišice počasnejše in gibi težji. Da pa med telovadbo vendarle ne boste lačni, prej pojejte zdrav prigrizek, kosilo oziroma večerjo pa takoj zatem, ko rekreacijo končate. Popoldanska vadba je odlična tudi zato, ker so v tem delu dneva mišice ogrete, temperatura telesa pa idealna.