BLAGODEJNO

Darilo narave za lažje praznike

Pe. R.
10. 12. 2017, 09.12
Deli članek:

V naslednjih dneh in tednih bomo večkrat sedli za bogato obloženo mizo ali nazdravili s kozarčkom opojne pijače. Posledice tega lahko občutimo v obliki prebavnih motenj, ki jih še potencirajo skrbi in stres.

Dreamstime
Pegasti badelj pospešuje izločanje seča in žolča.

Priznajmo si – decembra telo večkrat obremenjujemo s preobilnimi in z maščobami bogatimi obroki. Svoje prispeva tudi pijača, ki je v tem času zaužijemo več kot običajno. Posledice so vse pogostejši pritisk v zgornjem delu trebuha, občutek napihnjenosti, glasno delovanje črevesja, v nekaterih primerih tudi krči. K sreči obstaja pomoč iz narave, s katero lahko bistveno zmanjšamo neželene posledice. Prvi blagodejni pomočnik iz narave je pegasti badelj oziroma njegova semena. Ta zaradi vsebnosti aktivne snovi silimarina varujejo, čistijo in zdravijo jetra. Pegasti badelj pospešuje izločanje seča in žolča.

ARTIČOKA

Artičoka vsebuje učinkovine, ki podpirajo naravne prebavne procese ter normalno delovanje jeter in žolča. Blagodejni učinek artičoke bo pomagal vašemu telesu prebaviti težke obroke lagodno in popolnoma naravno. Zaradi pospešitve pretoka žolča so pripravki iz artičoke učinkoviti tudi pri preprečevanju nastanka žolčnih kamnov. Artičoka ima tudi diuretične sposobnosti, pomaga pri zgagi, občutku napihnjenosti, bruhanju in driski.

SIVKA

Sivka s svojimi učinkovinami uničuje bacile, pomirja glavobol, vrtoglavico, črevesne krče ter preprečuje bruhanje in kolcanje. V ljudskem zdravilstvu spodbudi tek, ureja prebavo, odvaja žolč, blaži trebušne krče, odpravlja napenjanje, odganja vetrove in žene na vodo, miri in uspava, a tudi prepreči omedlevanje.