Preprečite težave!

Najboljša prva pomoč za suho in utrujeno kožo

L.J.
10. 12. 2017, 12.00
Deli članek:

Izsušeni koži se je v hladnih mesecih težko izogniti. Ni pa nemogoče. V prvi vrsti je treba poskrbeti, da kožo pred mrazom in temperaturnimi nihanji ustrezno zaščitimo.

Profimedia
Priporočljiva je uporaba mastnih krem ali mazil, s katerimi kožo zaščitimo, ji nudimo izolacijo pred mrazom in preprečimo izhlapevanje kožne vlage.

Če svoji koži ne posvečate dovolj (prave) pozornosti, delate veliko napako. Kožo je treba v zimskem času ustrezno zaščititi, da ne postane izsušena in razpokana.

Zdravnica Nataša Curl, dr. med., poudarja, da je pozimi koža izpostavljena tako hladnemu in vlažnemu zraku zunaj kot toplemu in suhemu zraku v prostorih. »V obeh primerih se koža izsušuje in postane suha, luščeča in razdražena. Posledica je občutek zategovanja. Da to preprečimo, je treba koži zagotoviti dovolj vlage, kar dosežemo z zadostnim uživanjem tekočine ter preprečevanjem izsuševanja. Priporočljiva je uporaba mastnih krem ali mazil, s katerimi kožo zaščitimo, ji nudimo izolacijo pred mrazom in preprečimo izhlapevanje kožne vlage. Kožo zaščitimo tudi z ustreznimi oblačili,« svetuje. Rokavice, šal in kapa so v tem času obvezna oprema.

OPOZORILNI SIMPTOMI

Da imamo suho kožo, ni težko ugotoviti, vseeno pa smo prosili kozmetičarko Lauro Banko, da nam našteje tiste simptome, ki so pokazatelj, da se moramo nege in skrbi za kožo nujno lotiti drugače. »Med takšne pokazatelje sodijo vidne kapilare (popokane žilice), saj je izsušena koža zelo tanka oziroma prosojna. Ravno tako ji primanjkuje vlage in/ali maščobe, zaradi česar se pojavi neprijeten občutek zategovanja. Koža se hitro izsuši in je nagnjena k prezgodnjemu pojavu gubic, pogosto že po 20. letu starosti. Na dotik je hrapava, velikokrat srbeča, nemalokrat se lušči. Postane tudi hiperobčutljiva na mraz ali vročino, pojavijo se lahko lišaji. Suha koža zato ni le estetski problem, temveč tudi zdravstveni, saj se koža v takšnem stanju ne zmore dovolj zaščititi pred zunanjimi vplivi. Reši jo lahko le zares skrbna nega,« je prepričana strokovnjakinja. Privoščite si takšno nego. Ne le da boste videti bolje, ampak da bo takšen tudi občutek.