VSE ZA ZDRAVJE

Cepljenje nohtov razkriva tudi resne bolezni

Vesna Meško
2. 12. 2017, 19.45
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 17.55
Deli članek:

Se jezite, ker so vaši nohti krhki, lomljivi in se nenehno cepijo? Če rok vsakodnevno pretirano ne izpostavljate vodi in čistilom, je morda prav, da ugotovite, kaj vam poskuša sporočiti vaše telo.

Dreamstime
Krhkost nohtov se pojavi tudi zaradi uživanja določenih zdravil.

Pa za hip kljub temu ostanimo pri zunanjih dejavnikih, ki lahko vplivajo na slabšo kakovost nohtov. Med te spada tudi pogosta uporaba odstranjevalcev laka, pogosto lakiranje nohtov in pogosto manikiranje (mehanične poškodbe vrhnje plasti nohtov). Če vsakodnevno opravljate dela, pri katerih so vaše roke nenehno izpostavljene mokroti, za nameček pa še milnici ali agresivnejšim sredstvom, potem je povsem mogoče, da se to odraža tudi na zdravju vaših nohtov.

Dreamstime
Motnje v delovanju ščitnice se lahko odražajo na videzu nohtov.

KAJ VAM SPOROČA VAŠE TELO?

Slabo stanje nohtov, ki se močno cepijo, lahko nakazuje tudi na kronični artritis, zmanjšano ali povečano delovanje ščitnice, golšo, motnje periferne prekrvavitve, vnetna obolenja perifernih živcev, luskavico in krvno obolenje (polycythaemia vera).

Cepljenje nohtov lahko nakazuje, da vašemu telesu primanjkuje železa ali/in vitaminov iz skupin A in B. Tudi motnje v delovanju ščitnice se lahko odražajo na videzu vaših nohtov, prav tako pa se lahko začnejo cepiti zaradi podhranjenosti oziroma ob intenzivnem hujšanju. Krhkost se lahko pojavi tudi med nosečnostjo ter ob uživanju določenih zdravil. Če vašemu telesu primanjkuje mangana, se bo to lahko pokazalo v obliki razcepljenih, krhkih in lomljivih nohtov. Gre namreč za pomemben mineral, ki ga naše telo potrebuje za močne kosti, celjenje ran in zdrav hrustanec v sklepih. Znaki, da našemu telesu primanjkuje mangana, so naslednji: slabost, bruhanje, utrujenost, vrtoglavica, slabi lasje in nohti.