POZOR! PRESBIOPIJA

Testirajte oči: vam peša vid?

P.R.
2. 12. 2017, 14.00
Deli članek:

Opažate, da na blizu ne vidite več tako dobro kot nekoč? Tudi oči se starajo, ob čemer prične očesna leča izgubljati svojo prožnost.

Dreamstime
id se lahko poslabša tudi nenadoma, načeloma pa gre za dolgotrajen proces.

Starovidnost ali presbiopija nastane, ko začne leča izgubljati svojo fleksibilnost. V mladih letih se namreč prozorna očesna leča lahko brez težav osredotoča na bližnje in daljne predmete – slednje doseže z debeljenjem za bližnje in tanjšanjem za oddaljene predmete. Ko začne leča z leti izgubljati elastičnost, govorimo o starostni slabovidnosti.

DOLGOTRAJEN PROCES

Vid se lahko poslabša nenadoma, načeloma pa gre pri izgubi elastičnosti za dolgotrajen proces. Leče namreč začnejo izgubljati svojo prožnost že veliko prej, preden posameznik sploh zazna, da postaja njegov vid zamegljen, in preden težave postanejo tako opazne in pereče, da mu grenijo vsakdanje življenje. Ko začne neelastičnost vplivati na vid v tej meri, da denimo čtiva ne vidite več dobro in ga morate odmikati od oči, potem je čas za obisk očesnega zdravnika. Slednji bo opravil pregled vida in vam po potrebi predpisal ustrezna očala.

ZNAKI ZA ALARM

Preberite naslednje trditve. Če se večina sklada z vašimi težavami, potem je to znak, da se morate odpraviti na pregled. Prva trditev: na blizu ne vidim več tako dobro. Vid težko izostrim, čtivo je zamegljeno. Druga trditev: berem z iztegnjenimi rokami na soncu ali pri močni luči. Tretja trditev: pogled mi preskakuje z bližnjih na daljne predmete. Četrta trditev: med delom na blizu občutim glavobol ali/in občutek napora v očeh.