Doleti večinoma moške

Svetovna znanost osupla nad skrivnostno postorgazmično boleznijo

S.R.
28. 11. 2017, 17.30
Posodobljeno: 28. 11. 2017, 17.32
Deli članek:

Vzrok za to bizarno bolezensko stanje, ki so ga prvič opisali leta 2002, še vedno ni znan, prav tako pa zanj ni zdravila.

Profimedia

Postorgazmični sindrom (POIS) je izredno redka bolezen, ki prizadene večinoma moške. Moški takoj po orgazmu doživljajo vrsto zdravstvenih težav, ki trajajo do enega tedna in ki niso povezane z njihovimi genitalijami. Te težave vključujejo zmedenost, nezmožnost umevnega govorjenja, branja ali pisanja, hude bolečine v mišicah po vsem telesu, utrujenost, srbečico na predelu oči, vročino ter simptome, ki spominjajo na gripo. POIS pri moškemu povzroči hudo izčrpanost, o njem pa je še vedno znanega zelo malo.

Znanstveniki so v članku, objavljenem v reviji Sexual Medicine Reviews, zdaj zbrali tisto malo, kar o sindromu POIS vedo raziskovalci.

Čeprav se vrsta in resnost simptomov med moškimi precej razlikujta, na splošno kaže, da obstajata dva tipa sindroma: primarni in sekundarni. O primarnemu govorimo takrat, ko se POIS pojavi že takoj po prvi ejakulaciji, medtem ko za sekundarnega velja, da se pojavi pozneje v življenju. Za oba tipa je značilno, da se pojavita takrat, ko je ob orgazmu prisoten ejakulat, vendar zanost glede osnovnega mehanizma še vedno tava v temi.

Kaj domnevajo?

Čeprav so se že pojavila prva eksperimentalna zdravljenja, so si znanstveniki enotni, da so sprožilci za sindrom POIS še vedno zelo skrivnostni.

Ker je v medicinski literaturi opisanih samo 50 primerov obolelih za tem sindromom, bodo nesrečniki, ki se soočajo s to skrivnostno težavo, težko prišli do podrobnejših odgovorov in rešitev za njihovo zagato. Kljub temu so znanstveniki postavili nekaj hipotez.

Glede na najbolj uveljavljeno je srž problema v ejakulatu. Raziskovalci na podlagi nekaterih posrednih dokazov domnevajo, da bi lahko šlo za alergijo na lastno spermo ali kakšno od njenih sestavin. Druga hipoteza predpostavlja, da se kemikalije oziroma hormoni, ki se izločajo med orgazmom, v tem primeru izločajo v nenavadno visokih količinah. Med njimi so denimo tudi endorfini, ki spadajo med opioide. Ti podobno kot drugi opioidi zavirajo občutek bolečine in spodbujajo občutek evforije. Endorfini se izločajo tudi med orgazmom, raziskovalci pa domnevajo, da pri moških s sindromom POIS močno preplavijo telo, ko pa njihov učinek mine, se pri bolniku podobno kot pri uživalcih heroina pojavijo odtegnitveni simptomi.