Nasveti

Šest napak, zaradi katerih ne shujšate

P.R.
3. 12. 2017, 11.01
Deli članek:

ZAKAJ nekateri shujšajo z lahkoto, drugi pa so po neštetih poskusih še vedno neuspešni? Strokovnjaki pogosto navajajo nekaj osnovnih vzrokov, med katerimi se nekateri zdijo prav nenavadni.

Profimedia
Preveliko odpovedovanje praktično vselej vodi v prenajedanje. Dovolite si vsake toliko časa malce grešiti. Dobrote, po katerih hrepenite, lahko dodajate jedilniku vsake štiri dni.

Kljub telovadbi, preštevanju kalorij ter skrbnemu načrtovanju zdravih in uravnoteženih jedilnikov nekaterim ne uspe stopiti kilogramov. Zakaj? Nanizali smo nekaj vzrokov, morda je kateri od njih tudi vzrok vašega neuspeha.

ZANAŠATE SE NA TRDNO VOLJO

Čeprav boste morali, če boste želeli izgubiti odvečne kilograme, spremeniti način prehranjevanja, naj spremembe le ne bodo preveč korenite. Psihologi namreč ugotavljajo, da prehude prepovedi sčasoma učinkujejo ravno nasprotno: če si na primer rečete, da ne boste nikoli več jedli sladkorja, vas bo sladkor nenadoma začel neznansko privlačiti. Sčasoma bo vaša jeklena volja popustila, in ker si prej niti občasno niste dovolili zaužiti tistega, kar ste si tako zelo želeli, boste zdaj hoteli nadoknaditi zamujeno.

RAČUNATE NA TELOVADBO

Čeprav je gibanje izjemno pomemben del zdravega življenja, na izgubljanje telesne teže pogosto ne vpliva. Vzrok je ta, da ljudje pretiravajo pri oceni, koliko kalorij jim bo uspelo »pokuriti« z določeno vadbo. Ker so zaradi vadbe kajpak bolj lačni, si misleč, da so veliko kalorij že porabili, privoščijo več hrane kot običajno. Končni rezultat je torej, da izgubijo zelo malo ali pa sploh nič kilogramov, nekateri se v procesu celo zredijo.

Dreamstime
Premajhen vnos hrane je ena največjih napak pri hujšanju.

NEPOTRPEŽLJIVI STE

Ko se enkrat odločite, da boste začeli hujšati, se vam zdi, da bi se morali rezultati pokazati skorajda čez noč. Napaka! Pomislite samo, koliko časa je trajalo, da ste pridobili toliko odvečnih kilogramov – za izgubljanje boste porabili najmanj toliko časa. Večina strokovnjakov se strinja, da je idealno obdobje za izgubo 5–10 kilogramov 90 dni. Toliko časa namreč potrebuje organizem, da se privadi novemu načinu prehranjevanja in prilagodi presnavljanje.

JESTE OBILNE ZAJTRKE

Stara modrost, da mora človek zjutraj jesti kot kralj, po mnenju nutricionistov danes ne drži več. Če naj bo zajtrk že po čem kraljev, naj bo po kakovosti sestavin, ki jih zaužijete, nikakor pa ni priporočljivo že navsezgodaj zjutraj pojesti velikih količin hrane. Učinek pretiranega jutranjega uživanja hrane je namreč ravno nasproten, kot bi si morda mislili: namesto da bi bili po zaslugi obilnega zajtrka dlje časa siti, smo lačni še prej kot sicer.

PREMALO JESTE

Večina ljudi meni, da sta vnos hrane in hitrost hujšanja v obratnem sorazmerju – manj ko bodo jedli, bolj bodo shujšali. Vendar je prav premajhen vnos hrane ena največjih napak pri hujšanju. Premajhna količina hranil in kalorij ima ravno nasproten učinek od želenega. Kadar jeste občutno manj, kot bi morali, telo namreč upočasni presnovo. Ker s premajhnim vnosom hrane dajemo telesu informacijo, da nastopa obdobje lakote, začne to varčevati s kalorijami. Da bi trajale dlje, jih porablja počasi, s tem pa onemogoča izgubljanje telesne teže. Prav zaradi tega se nekateri ljudje ob izredno majhnih količinah hrane celo zredijo, namesto da bi shujšali.

NE JESTE DOVOLJ PROTEINOV

V srednjih letih začne človek izgubljati mišično maso, kar upočasni presnovo in vodi k povečanju telesne teže. Strokovnjaki so ugotovili, da je v tem obdobju koristno povečati vnos proteinov v telo.