Kaj je res?

Katera moka je najbolj zdrava?

Z.F.
21. 11. 2017, 07.20
Deli članek:

Če je nekoč pšenična bela moka veljala za odlično izbiro, danes ni več tako, saj ji v postopku predelave odvzamejo večino dobrih snovi. Kot taka ima izjemno malo vitaminov in mineralov.

Profimedia
Pri nakupu moke zmeraj preverite sestavo in državo porekla.

Najboljšo pšenično moko boste torej našli pri mlinarju, vendar boste zanjo odšteli več kot v trgovini. Nikar pa ne spreglejte razmaha ponudbe drugih vrst moke, ki se predvsem v zadnjem času pojavljajo na tržišču kot odlično, bolj zdravo nadomestilo za pšenično moko. Vedeti je treba le, da ima vsaka vrsta moke svoje lastnosti in se glede na možnosti uporabe med seboj razlikujejo.

FIŽOL NAMESTO MOKE

Pire, ki ga pripravite iz kuhanega fižola, je lahko dober nadomestek moke. Uporabite ga za pripravo temnih slaščic, kruha, pit … 

Najbolj preprost in »domač« nadomestek moke je fižol. Uporaben je predvsem pri peki slaščic, okus teh bo kljub drugačni osnovi nespremenjen. Merico moke zamenjajte z merico kuhanega in odcejenega temnega fižola, ki ga nato pretlačite v pire. S to zamenjavo boste poskrbeli za nekaj dodatnih beljakovin. Zaradi temne barve pa se fižol odlično obnese pri peki čokoladnih in še drugačnih temnih kolačev in biskvitov.

KAMUTOVA MOKA

Kruh iz kamuta naredimo enako kot pirinega ali pšeničnega. Lepo vzhaja, je le malo gostejši od pšeničnega, zato pa toliko bolj okusen. Testenine iz kamuta so posebno doživetje, saj se ne razkuhajo tako hitro. 

Kamut je starodavna pšenica, sorodna vrsti durum. Precej dobro so jo poznali stari Egipčani. Velja za bolj hranilno od navadne pšenice, obenem pa ima zelo nizko vsebnost sladkorja in maščobe. Bogata je s selenom, cinkom in magnezijem, vsebuje tudi za 40 odstotkov več beljakovin kot navadna pšenica. Najbolj pomemben podatek je, da kamut ne povzroča alergij in je lahko prebavljivo žito. Iz kamutove moke pripravljamo denimo palačinke, kruh iz kamuta pripravimo enako kot pirinega ali pšeničnega.

PIRINA MOKA

Pira vsebuje številne vitamine in minerale, ki pomagajo telesu ohranjati kondicijo in zdravje. Priporočajo jo tudi sladkornim bolnikom, saj visoka vsebnost kroma pomaga uravnavati krvni sladkor, s tem pa tudi razpoloženje in splošno počutje. Pira je prav tako kot kamut lahko prebavljiva, priporočljiva tudi za tiste, ki so alergični na gluten v pšenici.

V nasprotju s sodobno pšenico pira ni hibrid, saj ima njeno zrno dvojno plevo. Vsebuje veliko kakovostnih beljakovin z višjo vsebnostjo proteina in je zato bolj zdrava od pšenice. V njej najdemo tudi veliko ključnih aminokislin in ogljikovih hidratov, ki ščitijo srce in ožilje.