Olajšanje

Preženimo boleče kljuvanje v glavi

M.V.
25. 11. 2017, 10.00
Deli članek:

Glavobol ima lahko različne vzroke in je zato lahko pri vsakem človeku drugačen. Predstavljamo vam vrsto naravnih sredstev, ki lajšajo kljuvanje v glavi in so brez stranskih učinkov.

Dreamstime
Bolečina se dostikrat pojavi zato, ker smo napeti in pod stresom.

Pomagajmo si z naravo. Toda če glavobol kljub temu ne pojenja ali se pojavlja več kot desetkrat na mesec, nikar ne odlašajte z obiskom pri osebnem zdravniku.

AKUPRESURA

Ob glavobolu pritisnite s palcem in kazalcem na sredino nosnega mostu in nato še na predel tik za ušesnimi mečicami. Nazadnje zmasirajte bolečinsko točko nad obrvmi. Pri migreni z nežnimi pritiski zmasirajte notranje in zunanje kotičke oči.

KOPEL ZA NOGE

Čebriček do polovice napolnite s toplo vodo (35 stopinj Celzija). Udobno se usedite in obe nogi položite v čebriček. Nato prilivajte tudi vročo vodo, dokler kopel ne doseže temperature 45 stopinj Celzija. Kopel končajte po 15 minutah, noge pa si oprhajte z mrzlo vodo. Takšno knajpanje pospeši prekrvitev telesa in lajša glavobol.

Profimedia
Pri migreni, ki jo povzročijo pretirano razširjene žile, pomaga, če si na čelo položite mrzel obkladek in se uležete.

POPROVA META

Takoj ob pojavu glavobola kanite na prste dve kapljici eteričnega olja poprove mete in ga s krožnimi gibi vmasirajte v čelo ali senca. Mentol deluje hladilno in zavira delovanje bolečinskih receptorjev v možganih.

SPROSTITEV

Glavobol se dostikrat pojavi zato, ker smo napeti in pod stresom. Nežne sprostilne metode, kot je na primer joga, pomagajo sproščati stres in napetost ter tako lajšajo bolečino. Zelo blagodejno je tudi, če ležete na toplo blazino, polnjeno s češnjevimi peškami, ali na termofor.

VANILIJA IN CIMET

Aromatični začimbi cimet in vanilja vsebujeta evgenol. To je eterično olje, znano po svojem protivnetnem in protibolečinskem delovanju. Žličko naravnega izvlečka vanilje kanite v kozarec vode in popijte. Čajno žličko drobno mletega cimeta pa zmešajte s čajno žličko vode in si mešanico namažite po čelu. Ta metoda preganja zlasti tiste glavobole, ki so povezani s spremembo vremena.