Vpliv mraza

Vas trese in mrazi?

M.V.
26. 11. 2017, 10.00
Deli članek:

Spremembe vremena prinesejo tudi veliko sprememb za telo in duha. Kako na nas vpliva mraz? Tako kot vsaka stvar in pojav imajo tudi nizke temperature pozitivne in negativne učinke.

Profimedia
V hladnejšem vremenu naše telo porabi več energije in tako tudi več kalorij, da ostane toplo.

Večja občutljivost na mraz lahko nakazuje pomanjkanje železa. Optimalen dnevni vnos železa za ženske je 18 mg. Pitje vina in kave absorpcijo železa zmanjša.

Sodeč po raziskavah presnovni sistem telesa jeseni in pozimi, torej takrat, ko se temperature krepko spustijo, porabi več kalorij kot sicer. Dobra novica: to so kalorije, ki se porabljajo, ne da bi se posebej trudili za to oziroma telovadili. Izgorevanje je večje, ker naše telo v hladnih razmerah porabi veliko več energije, da ostane toplo. Seveda pa na to ne računajte preveč pri načrtnem izgubljanju telesne teže, saj sprememba ni tako velika. To tudi nikakor ne pomeni, da se jeseni in pozimi ni treba gibati.

Profimedia
Obraz je v hladnejšem vremenu veliko bolj občutljiv.

SLABŠI VID

Pazite na svoje oči, na zaščito teh v hladnih dneh velikokrat kar pozabimo. Nizke temperature, veter in sneg lahko namreč vplivajo na kakovost vida. Zaradi UV-žarkov, ki se odbijajo od sneženih kristalčkov, lahko celo trpite za snežno slepoto, hudo obliko vnetja oči. Zato tudi pozimi nosite sončna očala.

RDEČ NOS

Nos, lica in drugi deli obraza so takrat, ko je hladneje, bolj občutljivi. V mrazu se namreč glavnina krvi preusmeri v vitalne telesne organe, denimo v srce in pljuča. Šele ko se telo spet ogreje, se izboljša prekrvitev obraza, pa tudi rdečica izgine.