Primerjave

Najbolj debeli moški v EU so Hrvati

Ž.K.
31. 10. 2017, 07.30
Deli članek:

Eurostat je objavil digitalno brošuro, v kateri je po statističnih podatkih primerjal kakovost življenja moških in žensk v državah Evropske unije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V EU pije alkoholne pijače vsak teden večji delež moških kot žensk, in sicer 38 odstotkov moških, starih 18 let in več, ter 23 odstotkov žensk. Med državami članicami so se deleži moških gibali med 21 odstotki v Latviji in 52 odstotki v Združenem kraljestvu, deležižensk pa med petimi odstotki v Romuniji in 40 odstotki v Združenem kraljestvu. Sodeč po podatkih Eurostata so pri porabi alkohola in cigaret ali sadja in zelenjave velike razlike med ženskami in moškimi ter tudi med posameznimi državami članicami.V EU kadi dnevno 24 odstotkov moških in 16 odstotkov žensk. Delež se pri moških giblje med desetimi odstotki na Švedskem in 40 odstotki na Cipru, pri ženskah pa med devetimi odstotki v Romuniji in 23 odstotki v Avstriji.

Belgijci živijo zdravo

V nasprotju z uživanjem alkohola in kajenjem je redno uživanje sadja in zelenjave pomembno za zdravo življenje (oziroma uravnoteženo prehrano). Leta 2014 je v EU uživalo sadje in zelenjavo (od ene do štirih porcij na dan) 49 odstotkov moških in 54 odstotkov žensk. Najvišji odstotek moških in žensk, ki uživajo sadje in zelenjavo, je v Belgiji, najnižji pa na Nizozemskem.Druga sestavina zdravega življenja je redna telesna dejavnost. Leta 2014 je v EU za športne in telesne dejavnosti, ki niso povezane z delom, vsaj 150 minut na teden porabilo 36 odstotkov moških in 26 odstotkov žensk. Največ moških, 55 odstotkov, se je gibalo na Finskem, najmanj pa v Romuniji, 14 odstotkov. Tudi delež žensk, ki so redno telesno aktivne, je tu najnižji, in sicer le štiri odstotke, največ pa jih je na Danskem, 57 odstotkov.

Na Hrvaškem obilni

Vsi omenjeni dejavniki vplivajo na telesno težo. Tako je bilo leta 2014 v EU pretežkih 57 odstotkov moških, žensk s preveliko težo je bilo 44 odstotkov. Delež za moške se je gibal med 52 odstotki na Nizozemskem in 66 odstotki na Hrvaškem, za ženske pa med 35 odstotki v Italiji in 54 odstotki na Malti.

Kaj pa zdravje?

Med najpogostejšimi vzroki smrti v EU tako pri ženskah kot pri moških so rak ter srčne in možganske bolezni, kot sta srčna in možganska kap. V EU je leta 2014 zaradi raka umrlo 349 moških in 201 ženska na 100.000 ljudi, zaradi srčnih bolezni 171 moških in 94 žensk, zaradi možganskih bolezni pa 93 moških in 79 žensk, kažejo podatki Eurostata.V Sloveniji v povprečju umre skupaj 424 moških in 223 žensk na 100.000 ljudi.

Menijo da so zdravi, umrejo pa prej

Na to, kako ljudje dojemajo svoje zdravje, vplivajo številni dejavniki, vključno z okoljskimi, kulturnimi in družbenoekonomski razmerami. Ni presenetljivo, da starejši ko so ljudje, slabše mnenje imajo o svojem zdravju, to pa velja tako za ženske kot za moške.Če si ogledamo različne starostne skupine, opazimo, da je bilo leta 2014 v EU 86 odstotkov žensk in 87 odstotkov moških, starih od 16 do 44 let, ki so menili, da so dobrega zdravja. Delež se je zmanjšal na 61 odstotkov za ženske in 65 odstotkov za moške, stare od 45 do 64 let, ter na 35 odstotkov za ženske in 41 odstotkov za moške, stare 65 let in več.V skoraj vseh državah članicah EU je delež moških, ki menijo, da so dobrega zdravja, večji kot delež žensk, razlika pa se povečuje s starostjo.