Zdravje

Vaje za hrbtenico: razbremenite se!

P.R.
25. 10. 2017, 21.24
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 12.06
Deli članek:

Pri bolečinah v hrbtu ne smemo počivati. Brez gibanja se namreč začnejo medvretenčne ploščice sušiti in krčiti, vezi pa začnejo izgubljati prožnost in hrbtne mišice oslabijo.

Dreamstime
Redno izvajajmo vaje za povečanje moči in gibljivosti vratu, hrbta in ramen.

Pred vadbo se temeljito ogrejte, vadite v mejah svojih zmogljivosti in izogibajte se nenadnim, sunkovitim zasukom trupa.

ZA VRAT

Glavo zasučite v eno stran, kolikor je mogoče daleč. Nato glavo obrnite nazaj do sredine, za trenutek počivajte in jo zasučite še v drugo stran. Pri drugi vaji glavo nagnite naprej, da se brada skoraj dotakne prsi, pogled usmerite v tla. Nato glavo spet dvignite in za trenutek počivajte, zatem jo nagnite nazaj, tako da so oči uprte naravnost v strop. Obe vaji počasi ponovite petkrat.

Dreamstime
Vedno vadimo v mejah svojih zmogljivosti.

ZA ZGORNJI DEL HRBTA IN RAMENA

Stojte vzravnano, roke sproščeno povesite ob telesu. Ramena potisnite, kolikor je mogoče daleč naprej in nato spet nazaj, pri tem pa stisnite lopatici skupaj. Pri drugi vaji je začetni položaj enak prejšnjemu, nato pa dvignite ramena do ušes in stisnite lopatici, kolikor je mogoče skupaj. Krožite z rameni nazaj in navzdol. Ne krožite z njimi naprej. Naredite še razteg prsi: stojte vzravnano, stopala razmaknite za širino ramen, kolena rahlo upognite. Nagnite se v pasu naprej in se oprite na trdno oporo, na primer naslonilo stola. Zadnjico potiskajte nazaj, dokler ne začutite raztega v zgornjem delu hrbta. Štejte do 15, nato se vrnite v začetni položaj.

Dreamstime
Vas muči bolečina? Nikar ne počivajte, temveč razgibajte boleči del hrbta.

ZA SPODNJI DEL HRBTA

Ulezite se na hrbet. Kolena upognite, stopala položite plosko na tla. Roke naj ležijo ob telesu. Kolena izmenično nagibajte v eno in drugo stran. Pri naslednji vaji stojte pokonci, stopala naj bodo razmaknjena v širini bokov. Z iztegnjenimi rokami se nagnite v pasu naprej in se poskušajte izmenično z eno roko dotakniti nasprotnega stopala. Drugo roko vsakokrat zavihtite navzgor za telo. Vrnite se v začetni položaj. Ne skrbite, če ne morete doseči nožnih prstov, z redno vadbo se bo gibljivost kmalu povečala.