Cepljenje

Gripa na pohodu, virus mutira

Zoran Franc
25. 10. 2017, 20.30
Deli članek:

Cepljenje je priporočljivo predvsem za ogrožene skupine, med katerimi so otroci in starejši.

Dreamstime
Starejši od 65 let bodo za cepivo plačali le 7 evrov.

Gripa vsako leto doseže približno deset odstotkov prebivalcev. Pri mladih bolnikih običajno poteka kot vročinsko stanje z nekaj znaki obolenja dihal, zamašenim nosom, bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših, majhnih otrocih in nosečnicah pa lahko bolezen povzroči zaplete in nekatera druga bolezenska stanja, med katerimi so virusne in bakterijske pljučnice, včasih celo smrt.

KDO SPADA V RIZIČNO SKUPINO

V rizično skupino spadajo starejši od 65 let, otroci do 12. leta, kronični bolniki in njihovi družinski člani, majhni otroci, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje, in zdravstveni delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Slovenci se po precepljenosti proti gripi uvrščamo na rep držav Evropske unije. Medtem ko so med vodilnimi Nizozemska, Švedska, Velika Britanija, Italija, kjer je delež precepljenosti nad 50 odstotkov.

PREVENTIVA BOLJŠA OD KURATIVE

Vedeti je treba, da je gripa nalezljiva bolezen, virus pa se prenaša kapljično, torej z govorjenjem, kihanjem, kašljanjem … Če ste zboleli in ne želite, da zbolijo še drugi, je treba upoštevati naslednja pravila: če ste zboleli za gripo ali sumite, da ste, pokličite v zdravstveno ambulanto in povejte simptome, upoštevajte navodila osebja in ostanite doma. Čim pogosteje in temeljito si umivajte roke. Pri kihanju in kašljanju uporabljajte robčke za enkratno uporabo ali pa kihajte v rokav v komolčnem vzgibu. Če kihnete v dlan, si roke nemudoma umijte in tako preprečite širjenje bacilov.

CENA

Kronično bolni, nosečnice in starejši od 65 let bodo za cepljenje plačali 7 evrov, preostali 12 evrov. Cepivo je treba obnoviti vsako leto.