Zdravje

Hitra dieta s pico: v enem tednu kar 3 kilogrami manj

M.M.
28. 10. 2017, 14.00
Deli članek:

Z vseh strani smo bombardirani z dietami, ki z jedilnika črtajo kruh in testenine, da o pici ne govorimo. Pa vendarle obstaja dieta tudi za ljubitelje italijanske specialitete.

Dreamstime
Oktober velja za mesec pice. Izkoristite zadnji teden za prav posebno dieto.

Ne boste verjeli, toda ob dieti s pico so signali lakote čedalje šibkejši, naš apetit oziroma želja po pregrešni hrani pa potešena kot še nikoli doslej. V enem tednu je mogoče izgubiti tri kilograme.

MANIPULACIJA Z OGLJIKOVIMI HIDRATI

Obroki za en dan diete

ZAJTRK

Brez kave seveda zjutraj ne gre, vendar ta dieta predpisuje nesladkano in z največ tremi žlicami posnetega mleka. Zraven pojejte trdo kuhano jajce in pest oreščkov.

MALICI

Dopoldne: pol skodelice lahkega jogurta, nekaj kock sira, skodelica in pol sveže zelenjave. Popoldne: skodelica pravega čaja in pest oreščkov.

KOSILO

Za predjed spijte krožnik poljubne nemastne juhe. Za glavno jed si pripravite 120 gramov pečenega puranjega mesa s tremi skodelicami prekuhanega brokolija.

VEČERJA

Pojejte en večji kos ali dva manjša kosa pice in veliko skledo solate. Namesto pice si lahko privoščite špagete z manj mastno polivko in parmezanom.

PRED SPANJEM

Posladkajte se s skodelico sladoleda, tremi čokoladnimi piškoti in dvema skodelicama manj mastne oziroma tremi skodelicami puste pokovke.

Tako se pravi skrbnemu načrtovanju časa, ko je uživanje pice dovoljeno. Kakor poudarja izumitelj diete, dr. Zecharia Madar, si moramo zapomniti le, da jemo čez dan pretežno beljakovine, zvečer pa je dovoljen kos katerekoli pice, tudi tiste s sirom in suho salamo. In še ta presenetljiva vest: kadar se pice naveličamo, jo lahko brez slabe vesti nadomestimo z makaroni ali krompirjem. Skratka z vso škrobnato hrano, ki je črna ovca večine diet.

ZAKAJ Z VEČERNIMI OGLJIKOVIMI HIDRATI HUJŠAMO

Drži, da ne živimo več v jamah, vendar je naše telo enako kot pri prednikih narejeno za uživanje hrane skozi ves dan. Hormoni lakote so najmočnejši zjutraj in najšibkejši zvečer in ponoči, vendar pa lahko naravni ciklus prelisičimo, tako da se malce postimo čez dan, zvečer pa pojemo več. Se pravi, če zasukamo naravni prehranski bioritem, postanejo sčasoma hormoni zoper lakoto močnejši čez dan in šibkejši ponoči. Apetit se podnevi zmanjša, tik preden zlezemo v posteljo, pa naraste in takrat ga pač potešimo s tistim, kar imamo najraje. Če bomo sledili tem napotkom, bomo avtomatično izločili večje količine hormonov za uravnavanje lakote in izgorevanje maščob.

ZAKAJ JE PICA DOBRA IZBIRA

Presenečenje! Celo kitajski meniji z ogromno zelenjave imajo več kalorij kot kos oziroma osmina velike pice. Preprosto zato, ker kitajski kuharji v restavracijah jedem dodajo veliko maščob, da so okusnejše. Povprečno kitajsko kosilo vsebuje 550 kalorij, pica pa le 400, in to z nekaj koščki salame ali hrenovke vred. Sir na njej ima dovolj maščobe, pa tudi kalcija in beljakovin, ki jih je nekaj tudi v salami, v paradižnikovi omaki pa najdete zakladnico antioksidantov.