Pozor!

Spanje na trebuhu močno škodi mišicam in sklepom

R.T.
28. 10. 2017, 10.00
Deli članek:

Se zbujate utrujeni, vas boli vrat, da o hrbtenici sploh ne govorimo? Razmislite, kakšen je vaš položaj med spanjem. Nekatere namestitve namreč povzročajo hude bolečine.

Dreamstime
Položaj med spanjem lahko usodno vpliva na vaše telo.

Morda že ves čas spite v položaju, ki vam škoduje in vpliva na vaše zdravje. Povzroča lahko namreč hude bolečine v hrbtenici, vratu, težave z želodcem in celo neprijetno zgago. Če se želite zbujati brez bolečin, je zelo pomembno, da se namestite tako, da bo linija vašega vratu, zgornjega in spodnjega hrbta v enaki višini. Preverite, s katerim spalnim položajem vam bo to uspelo in katere položaje je zaradi vašega počutja bolje opustiti.

POLOŽAJI, KI ŠKODUJEJO

Dreamstime
To je najslabši položaj, ki ga lahko privoščite svojemu telesu!

Veliko ljudi najraje potone v spanec tako, da se namestijo na trebuh, medtem ko glavo nagnejo vstran, roka pa jim počiva pod blazino. A gre za najslabši položaj, ki ga lahko privoščite svojemu telesu. Ne le da vaša hrbtenica ni v naravnem položaju, na ta način namreč tudi močno obremenjujete vse mišice in sklepe – posledica so lahko razdraženi živci, ki povzročijo ščemenje, otrplost in bolečino. Če imate težave s hrbtenico, bo bolje, če ta položaj opustite, če pa drugače ne morete zaspati, se namestite tako, da odstranite blazino, ki podpira glavo. Morda ste mislili, da je najboljša namestitev za spanec fetus položaj, a žal ni tako. Povzroča lahko nemalo bolečin, saj je drža telesa nenaravna. Hrbtenica je namreč usločena, omejuje pa se tudi gibanje trebušne prepone, zaradi česar je dihanje oteženo. Če že morate spati v tem položaju, potem se namestite tako, da vaše telo ne bo preveč upognjeno.

SPITE NA BOKU

Kaj pa spanje na hrbtu?

Če vas pestijo bolečine v hrbtenici, bo spanje na hrbtu odlično za vaše zdravje. Glava in hrbtenica sta namreč pri tej namestitvi v ravnem položaju.

Najboljši mogoč položaj, ki ga lahko privoščite svojemu telesu, je spanje na boku. V tem položaju se lahko povsem brez ovir odpočijejo hrbtenica, boki in kolki. Spanec bo še kvalitetnejši, če boste pod glavo namestili dovolj veliko blazino, ki bo zapolnila vrzel med vratom in ramenom ter tako glavo podprla v naravni položaj. Še bolj sproščujoč spanec boste dosegli z namestitvijo blazine med nogi.

BLAZINA

Spanje na hrbtu je priporočljivo, vendar je njegova slabost oteženo dihanje in posledično smrčanje. Pri slednjem si pomagajte z anatomsko blazino, ki vratu in glavi nudi podporo.

TEMPERATURA

Najugodnejša temperatura v spalnici je sicer odvisna od vsakega posameznika. Strokovnjaki pa priporočajo temperaturo med 18 in 22 stopinjami Celzija.

VLAŽNOST

Če je vlage v spalnici preveč, nam je pretoplo, če pa je vlage premalo, nas suh zrak sili h kašlju. Najprimernejša vlažnost zraka je med 40 in 60 odstotki.