Upočasnite proces

Tako se starajo in pešajo vaši organi

R.N.
12. 10. 2017, 21.30
Deli članek:

Razkrivamo, kako se starajo naši organi, pa tudi kako nam z leti pešata vid in sluh, slabijo lasje. Seveda ponujamo tudi nasvete, kako staranje upočasniti.

Dreamstime

VID

Po 50. letu težko beremo časopis, ponoči in od blizu slabše vidimo. Zato je zelo pomembno, da greste po 40. letu na okulistični pregled.

SLUH

Zožene slušne poti po 50. letu omejujejo zmožnost, da bi slišali višje tone. Pri 30 letih človek še sliši let jate ptic, pri 70 letih pa le še pasje lajanje.

KOŽA

Lojnice skozi leta proizvajajo vse manj maščobe, vezivno tkivo ne more več kopičiti vode, koža postaja ohlapna in nagubana, pojavijo se starostne pege. Investirajte v obisk dermatologa.

PLJUČA

Vitalna kapaciteta (volumen zraka, ki ga človek lahko vdihne) po 40. letu pojema. Kdor ne trenira, zmore pri 70 letih samo še polovico tistega, kar zmore 20-letnik.

Staranje je biološki proces, ki ga lahko primerjamo z baterijo, ki se vse bolj prazni. Telo nenehno gara, da se obnavlja, toda v starosti izgublja svojo moč. Iz gradiva, ki si ga vzame iz hrane, vsako sekundo zgradi 10 milijonov novih celic, vsakih pet dni se želodčna sluznica popolnoma obnovi, maščobno tkivo se zamenja vsake tri tedne, vsake štiri tedne vohamo skozi nov vohalni epitel, rdeča krvna telesca se obdržijo tri mesece, kožne celice živijo največ 14 dni. Toda prav to obnavljanje celic z leti ne poteka več brezhibno. Človek postaja manjši, bolj krhek, organi vse manj učinkoviti, koža se počasneje obnavlja, mišice kopnijo, kosti postajajo lomljive, duh lenoben, imunski sistem pa šibkejši. Kako lahko podaljšate baterijo vsakega organa posebej?

MOŽGANI

Sposobnost koncentracije in govor se ohranita v pozna leta. Spomin in pomnjenje pa začneta po 25. letu počasi popuščati, če zoper to nič ne naredite. Vsak dan sicer odmre 50.000 možganskih celic, toda povezave med možganskimi celicami ohranjajo duha mladosti, tako da vsak dan zgradimo nove povezave, tudi pri 120 letih. To pa storite z reševanjem vedno novih miselnih nalog, vpisom na tečaj še enega tujega jezika, učenjem plesa, reševanjem križank in bogatenjem družabnega življenja.

IMUNSKI SISTEM

Proizvodnja nekaterih imunskih celic s staranjem vse bolj upada, fagociti oziroma celice požiralke pa so vse manj učinkovite. Pogosteje prihaja do nalezljivih bolezni in raka. Imunski sistem se gradi z zdravo prehrano, obilo gibanja in izogibanjem hudemu stresu.

HORMONI

Menopavza in andropavza lahko naredita pri obeh spolih obilo zmešnjav, od navalov vročine do upada libida in nihanja razpoloženja, vendar se lahko staranju uprete z domačo lekarno in, kajpak, spet z zdravim življenjem. Sem spadajo gibanje, polnovredna prehrana in seveda, spet, izogibanje prehudemu stresu. Če slednje ni mogoče, pa ga je treba sprejeti in se predvsem naučiti živeti z njim.