Odvečni kilogrami

Med mladimi vedno več takih s prekomerno težo; strokovnjaki se bojijo, da bo debelost kmalu nekaj običajnega

J.P.
11. 10. 2017, 08.38
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 08.43
Deli članek:

Vedno več otrok in najstnikov ima prekomerno telesno težo.

Profimedia
Prekomerna teža

V medicinskem zborniku The Lancet so objavili največjo tovrstno analizo.

Zelo verjetno je, da bodo otroci s prekomerno telesno težo odvečne kilograme imeli tudi, ko bodo odrasli, kar bi lahko ogrozilo njihovo zdravje.

Evropa stabilna, drugod v porastu

Čeprav se zdi, da se stopnja debelosti pri otrocih v najbolj razvitih državah Evrope umirja, pa pospešeno raste v drugih delih sveta. Eden glavnih krivcev za to je lahek dostop do poceni, redilne hrane, ki je praviloma dobro oglaševana. Največji porast debele mladine so zabeležili v Vzhodni Aziji, posebej na Kitajskem in v Indiji, z najvišjo stopnjo debelosti pa se ponašata Polinezija in Mikronezija, kjer je kar polovica mladega prebivalstva pretežkega.

Davek na sladke pijače pozna le približno 20 držav.

Za desetkrat

Raziskovalci poudarjajo, da če se bodo ti trendi nadaljevali, bo prekomerna telesna teža kmalu bolj običajna od prenizke. Število fantov in deklic, ki bi lahko imeli kakšen kilogram več, pada od leta 2000, ko je doseglo vrhunec. Leta 2016 so zabeležili 192 milijonov mladih s prenizko težo.

V zadnjih štirih desetletjih je stopnja debelosti pri mladih narasla za desetkrat – kar pomeni, da je danes na svetu 124 milijonov fantov in deklic, ki imajo preveč kilogramov.