Neprijetno

Kaj vam sporočajo dlačice na obrazu?

R.T.
15. 10. 2017, 10.00
Deli članek:

Opažate, da se vam na obrazu vse pogosteje pojavljajo puhaste brčice in nadležne dlake na konici brade? Naj vas najprej potolažimo, da bitke ne bijete čisto same.

Dreamstime
Približno 10 odstotkov žensk se srečuje s prekomerno rastjo dlačic.

Približno 10 odstotkov žensk se srečuje s prekomerno rastjo dlačic. Na pojav v veliki meri vpliva genska predispozicija; če je denimo poraščena vaša babica, je velika verjetnost, da boste na bradici z leti tudi sami ugledali nadležne dlačice.

POGOSTI VZROKI

Med vzroki za poraščenost obraza so nepravilna prehrana, ginekološke težave, jemanje zdravil in prehranske motnje.

Kaj pa drugi dejavniki, ki pri ženskah vplivajo na pojav poraščenosti po obrazu? Teh je kar nekaj. Dr. Rina Davison, britanska endokrinologinja, razkriva tiste, ki spadajo na seznam najpogostejših vzrokov.

POJAV POLICISTIČNIH JAJČNIKOV

Posledice pojava policističnih jajčnikov botrujejo zvišanju ravni moških spolnih hormonov v ženskem telesu, zaradi česar se lahko pojavi dlakavost. Na testosteron so najbolj občutljiva naslednja področja: brada, koža nad zgornjo ustnico, prsi, notranja stran beder.

PREVEČ SLADKE IN MASTNE HRANE

Morda niste vedeli, a uživanje preprostih ogljikovih hidratov spodbuja rast dlačic. Zakaj? Ker se hrana, ki ima visok glikemični indeks, v telesu hitro pretvori v glukozo. Nanjo se telo odzove tako, da tvori večjo količino inzulina, ta pa lahko spodbudi delovanje jajčnikov, ki nato izločajo več testosterona. Posledica opisanega procesa je rast dlačic.

MENOPAVZA

Med menopavzo se poveča količina moškega spolnega hormona. Ženske se srečujejo z moškimi nevšečnostmi, kot sta plešavost in poraščenost.

KORTIKOSTEROIDI

Zdravljenje z zdravili, ki vsebujejo sintetično obliko hormona kortizol, lahko ob daljši uporabi povzroča pretirano poraščenost po telesu, povečanje teže in zatekanje obraza.