Telo sporoča

Grenka resnica sladkih želja

V.M.
9. 10. 2017, 20.45
Deli članek:

Vas pogosto zgrabi neznosna želja po sladkem, zaradi katere morate nemudoma poseči po sladkih prigrizkih? Telo vam sporoča, da mu primanjkuje nujno potrebnih snovi.

Dreamstime
Dolgoročno je priporočljivo, da se premagovanja nenadnih napadov lakote lotimo premišljeno in potrebi telesa po sladkem zadostimo z uživanjem bolj zdravih hranil.

Preverite, kaj pomenijo ti nenadni napadi lakote, ko vam dišijo predvsem čokolada, tortice, piškoti in druge nezdrave sladkarije v vaši shrambi. Telo z nenadno željo po določeni hrani sporoča, česa mu primanjkuje. Tudi neustavljivohrepenenje po sladkem nakazuje, da nam primanjkuje določenih snovi. Z zaužitjem te hrane sicer telesu pomagamo, a le za kratek čas.

Željo po sladkem boste utišali s kromom. Tega je več v grozdnem soku, suhih slivah, kikirikijevem maslu, oreških, polnozrnatih žitaricah, krompirju, gobah in brokoliju.

NORA ŽELJA PO ČOKOLADI?

S hrepenenjem po čokoladi vam telo sporoča, da mu primanjkuje magnezija. Namesto da posežete po čokoladi ali se je celo prenajeste, strokovnjaki svetujejo, da uživate zdrava živila, bogata z magnezijem. To so denimo avokado, semena, ribe, fižol, žita, lupinasti plodovi, temna listnata zelenjava, jogurt in banane. Če se čokoladi kljub temu ne morete upreti, pojejte košček kakovostne temne čokolade.

VSEENO, KAJ, LE DA JE SLADKO?

Ni pomembno, kaj je na voljo, le da je sladko ‒ lahko tudi malce čokoladnega namaza, sladoled, piškoti ali pest bombonov ... Vam je to znano? Nenadna želja po sladkem sporoča, da je raven sladkorja v krvi drastično padla. Strokovnjaki svetujejo, da ravnovesje znova vzpostavite tako, da uživate več kroma, je namreč ključnega pomena za normalno sproščanje inzulina v telesu in uravnava količino sladkorja v krvi. Priporočajo, da namesto po sladkih prigrizkih posežete po živilih, ki vsebujejo več tega elementa.