Varljiva živila

V resnici niso zdrava, temveč celo škodljiva

Zarja
14. 10. 2017, 12.00
Deli članek:

Ameriški srčni kirurg dr. Steven Gundry, ki je tudi specialist za prehrano, opozarja na tri živila, za katera naj bi veljalo, da so še posebno zdrava in zato priporočljiva, vendar to ne drži.

Dreamstime
Goji jagode vsebujejo lektine, toksične alergene.

Dr. Gundry je najprej izpostavil izdelke iz soje: od sojinega mleka do različnih jedi – tofuja, sojinih zrezkov in podobno. Zakaj naj bi bilo vse to nezdravo? Pravi, da ta živila slabo vplivajo na prebavo in reproduktivno zdravje ter pripomorejo k razvoju rakavih bolezni in kopičenju maščobe v telesu. Poleg tega zavirajo delovanje ščitnice. Če ta ne deluje, kakor je treba, se poruši hormonsko ravnovesje in to vpliva na prav vse sisteme organizma.

Dreamstime
Po priporočilu dr. Gundryja naj bi uživali temno zeleno listnato zelenjavo, na primer solate vseh vrst, zdaj še posebej radič, ter surovo zelje (tudi kislo zelo priporočajo).

Dr. Gundry je sicer srčni kirurg, vendar je želel pomagati svojim bolnikom s čezmerno telesno težo, zato je postal tudi specialist za prehrano.

PŠENIČNA TRAVA

Drugo živilo, ki ga ne bi smeli jesti, je pšenična trava. Pravijo, da vsebuje veliko klorofila, ki daje energijo. A dr. Gundry opozarja, da človekov prebavni sistem pšenične trave ne more dobro prebaviti. Za to bi potrebovali najmanj štiri želodce, kakršne imajo krave, ki travo prežvekujejo.

Dreamstime
Vsebujejo fitoestrogene, hormone, ki škodijo tako moškim kot ženskam, poleg tega slabijo delovanje žleze ščitnice.

JAGODE GOJI
Na tretje mesto pa je uvrstil jagode goji, ki so tudi pri nas zelo priljubljene. Prav nobenega dokaza ni, da koristijo zdravju, zatrjuje dr. Gundry. So kvečjemu škodljive, saj vsebujejo lektine, toksične alergene, ki lahko poškodujejo imunski sistem. Lahko se zgodi, da začne črevo puščati, kar vodi v nove težave.

Dreamstime
Za vsa živila, ki jih omenjeni zdravnik svetuje, seveda velja, naj bodo organske pridelave in brez umetnih dodatkov. Le tako so zares zdrava.

Dr. Gundry pravi, da bi morali ljudje jesti predvsem zelenjavo in beljakovine, izogibati bi se morali umetnim maščobam (dobre maščobe so koristne, tudi živalske, na primer maslo, le pretiravati ne smemo), vsem živilom bele barve (prava morska sol ni povsem bela), uživati bi morali malo sadja in samo tisto, ki zori v tistem času v naših krajih. Meso, ki se znajde na naših krožnikih, naj bo od pašnih živali. Oreščke in zrnje pa zdravnik odsvetuje.