Neprijetno

Brazde na nohtih so znak za alarm

V.M.
8. 10. 2017, 21.15
Deli članek:

Videz nohtov nam lahko sporoča, da se nekaj dogaja v našem telesu. Preverite, kaj pomeni, če na površini nohta opazimo brazde. Te so lahko prečne ali navpične.

Profimedia
Prek nohtov vam telo sporoča, da mu morda primanjkuje določenih snovi.

Spremembam na nohtih je treba nameniti nekoliko več pozornosti, saj nam predstavljajo veliko več kot zgolj estetsko nevšečnost. Če ste opazili, da površina vaših nohtov ni več gladka, temveč so se na njih oblikovale prečne ali navpične brazde, je prav, da preverite, kakšno je vaše zdravstveno stanje. Morda vam telo sporoča, da mu primanjkuje določenih snovi, lahko pa je vzrok tudi bolj resne narave.

Prečne brazde

Vodoravne brazde na nohtih lahko opazimo tudi ob bolezenskih stanjih, denimo pri pljučnici, ošpicah in vročinskih obolenjih. Vsekakor jih torej ni dobro spregledati ali odmisliti.

Prečne brazde nastanejo zaradi kopičenja roževinastih celic v črtah. Vzrokov za pojav prečnih brazd je več. Najprej razmislite, ali ste v zadnjem času izpostavljeni večjemu stresu ali pa ste se nemara lotili stroge diete. Žlebičaste brazde se namreč pogosto pojavijo, če telesu primanjkuje pomembnih hranilnih snovi. Dietna prehrana ali hujšanje, pri katerem telesu odrekate hrano, lahko namreč vodi v izčrpanost organizma, kar se ne odraža le kot uvela koža, temveč tudi v spremembah na površini nohtov. Vodoravne brazde pa so lahko tudi znak za resnejše zdravstvene težave, kot so preobremenjenost srca, črevesna infekcija in zastrupitev.

Navpične brazde

Pokončne brazde na nohtih nam podajajo povsem drugo sporočilo. Opozarjajo nas namreč na morebitne nevšečnosti z ledvicami. Navpične brazde je mogoče opaziti tudi pri revmatičnih bolnikih in bolnikih z obolenjem trebušne slinavke ali tankega črevesa.

Kaj pa modrikasti nohti?

Če so nohti modrikasto obarvani, lahko nakazujejo na težave s srcem, pljuči, krvne bolezni ali zastrupitev. Če torej na nohtih opazite te spremembe, se posvetujte z zdravnikom.