Nepotrebna izpostavljenost

Bolnike z rakom zdravili z vprašljivimi zdravili

S.R./STA
5. 10. 2017, 10.29
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 10.31
Deli članek:

Evropski regulator je zdravila proti raku odobril brez dokazov o njihovi učinkovitosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je med letom 2009 in 2013 odobrila 39 novih zdravil proti raku, čeprav ni imela nobenih dokazov, da ta učinkujejo. Bolniki so bili tako po nepotrebnem izpostavljeni strupenim snovem, so danes razkrili raziskovalci. To je več kot polovica od 68 zdravil proti raku, ki so bila odobrena v tem obdobju, kar po mnenju raziskovalcev vzbuja resna vprašanja o veljavnih standardih na tem področju.

"Situacija ima negativen vpliv na bolnike in javno zdravje," je v članku v zdravstveni reviji BMJ zapisala skupina strokovnjakov za javno zdravje. Ko so draga zdravila, ki nimajo pomembnejših kliničnih učinkov, odobrena in plačana iz javnih sredstev, to škoduje pacientom in otežuje zagotavljanje pravičnega in dostopnega zdravstvenega varstva, opozarjajo strokovnjaki.

Ema je številna zdravila odobrila na podlagi nedokončnih in zgodnjih rezultatov testov, iz katerih je nemogoče napovedati, ali bodo koristili bolnikom, še dodajajo.

Neka druga študija iz leta 2015 je prav tako ugotovila, da za večino zdravil proti raku, ki jih je v letih 2008-2012 odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA), ni bilo nobenih dokazov, da učinkujejo. Avtorji študije so ob tem navedli, da povprečno zdravilo proti raku v ZDA stane več kot 100.000 dolarjev (85.000 evrov) na bolnika na leto.